In istoria tehnologiilor au fost si esecuri

Cand inovezi intr-un domeniu iti asumi si un posibil esec. Au fost multe companii si concepte care au trecut prin asa ceva doar pentru a lasa loc altor inventii si mai interesante si mai utile din prezent…

Nu toata lumea a avut noroc de telefoane smart care se vand cu milioanele de bucati pe an sau de tehnologii care sa fie pe placul utilizatorilor. De-a lungul timpului am intalnit suficiente exemple de tehnologii care pareau foarte utile si care se doreau a fi un succes rasunator, dar care, din diverse motive, au ajuns sa fie uitate si lasate intr-un colt al universului tehnologic de mult apus, de la inceput de drum.

De ce au esuat aceste inventii si inovatii din tehnologie? Motivele sunt multe. Epoca in care au aparut nu a fost favorabila, poate exista o concurenta prea puternica, poate clientii au subestimat impactul pe care l-ar fi avut tehnologia sau pur si simplu nu li s-a parut util ceea ce vedeau. Indiferent care ar fi motivele, lista de mai jos demonstreaza un lucru: inainte sa spui ca ai reusit incearca sa vezi ce spune publicul tau si gandeste-te si la scenariile in care ai putea sa esuezi in incercarea de a duce mai departe un concept care tie ti se pare foarte ok, dar care nu prea este…

1. TiVo. Astazi e o banalitate sa ai un DVR acasa si sa iti faci treaba cu el. Dar la inceputurile acestei tehnologii, cand a avea un DVR era deja ceva uau!, lucrurile au stat cu totul altfel. TiVo a fost printre primele DVR-uri si a fost socotit cel mai bun de pe planeta cel putin dupa ce a fost dezvaluit conceptul din spatele lui. Insa in loc sa fie foarte dura cu acest concept si sa nu lase si pe altii sa il faca, compania s-a resemnat si a inceput sa urmareasca alte companii care tot scoteaua modele noi de DVR, poate mai bune, doar de dragul de a vedea daca merge sau nu treaba. Reclamele TiVo erau slabe, nu iti spuneau ce anume gasesti la dispozitivele lor si nu au si celelalte, intr-un final a dat si in judecata pe cei care au luat fara drept patentul. A castigat 1.6 miliarde de dolari si a rezistat pana in ziua de astazi. Insa cata lume mai stie de TiVo? Poate cativa pasionati, insa marele sau merit este ca a popularizat DVR-ul si l-a facut atat de util in ziua de astazi.

2. Baiatul virtual de la Nintendo. A fost lansat in 1995 si a fost un esec rasunator. Nu prea era virtual, experienta oferita era asemanatoare cu cea a ochelarilor 3D de la filme. Creatorul sau a pierdut enorm dintr-un motiv foarte simplu. S-a gandit la ceva din viitor si nu a avut cu ce sa puna in practica ideile sale. A vrut sa aiba realitate virtuala intr-o era in care astfel de concepte erau S.F.-uri, pe buna dreptate. De abia astazi putem vorbi de virtualizare si de o realitate virtuala adevarata, avem echipamente, avem tehnologia necesara. Esecul a fost sigur si a fost asteptat, insa creatorul „baiatului virtual” nu s-a impacat cu ideea si a vrut neaparat sa isi vanda produsul. Nu a avut cui pana la urma.

3. MapQuest. Pana la Google Maps si la Waze a existat MapQuest. Inainte sa iti planifici calatoria primeai directii foarte utile de la MapQuest, directii de urmat. Directiile de mers erau pre-printate si alternativele de astazi au distrus practic ideea din spatele acestui concept interesant. GPS, harti virtuale si navigatie in timp real, cu asistenta digitala si inteligenta artificiala, acesta era un viitor pe care creatorii MapQuest nu il intuiau. Totusi fara el nu am fi avut astazi servicii premium pentru a putea calatori oriunde in lume. In acest caz esecul a dus la progres real.

4. Codurile QR. Acum folosit codurile QR pentru a putea citi diverse informatii sau acces informatii despre diverse obiecte din jur doar prin scanarea unui cod dintr-o imagine pixelata. Este mai usor sa scanezi codurile decat sa tot tastezi URL-uri lungi in browserul de pe mobil. QR codurile sunt urate, nu prea sunt asa de estetice, dar iti faci treaba cu ele. Cu toate ca sunt utile, codurile nu au prins in SUA deloc. Ideea din spatele codurilor QR a fost implementata recent in foarte multe moduri in asa fel incat sa ne ajute in viata de zi cu zi. Asa ca daca nu am fi avut aceasta inventie multe lucruri banale pe care le facem astazi rapid prin intermediul QR Code nu ar fi fost posibile deloc si ne-am fi chinuit destul de mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *