Arta este oricum greu de inteles pentru multi dintre noi. Ca sa o descoperim si sa ii intelegem secretele avem la dispozitie expozitiile de arta, galeriile. Tablouri, sculpturi, diverse manifestari ale actului artistic, pe toate le putem admira, le putem analiza si le putem cumpara uneori.
Expozitii obisnuite am mai vazut, asa ca organizatorii de astfel de evenimente si artistii isi propun mereu sa aduca ceva inedit, nou, socant, pentru a atrage publicul si a avea si exponate care vor fi admirate cu si mai mult interes. Si de cele mai multe ori reusesc sa ne surprinda intr-un mod placut.
La o expozitie de arta mergi intotdeauna pentru a vedea cat mai multe opere de arta interesante, pentru a descoperi arta in cea mai pura forma a sa. Insa daca ai vazut deja multe expozitii si vrei si altceva vei cauta galerii de arta si expozitii inedite, care aduc ceva deosebit, nou. E greu sa le gasesti mai ales ca nu sunt in tara in care locuiesti si s-ar putea sa fie raspandite pe tot Globul.
Dar odata ce le-ai gasit le poti vizita imediat ce ai timp liber si te poti deplasa in orasul unde au loc expozitiile. Merita efortul pentru ca multe dintre ele sunt cu expozitii pe care le vezi o data in viata. Nu vei avea tablourile banale sau sculpturile la care te astepti si care vor umple sali intregi, vei avea insa o multime de exponate care te vor cuceri de prima data cand le vei admira. Cateva expozitii ciudate, dar foarte interesante le veti descoperi in randurile urmatoare.
Instrumentele vietii, Patricia Piccinini. Expozitia s-a desfasurat anul acesta la Kai Art Center din Tallinn, Estonia. Artistul autralian Patricia Piccinini si-a propus sa surprinda si sa socheze si a reusit asta cu o expozitie plina de creaturi jumatate om, jumatate animal. Deja astfel de exponate au fost foarte bine primite in urma cu cinci ani, in Rio de Janeiro. In expozitia din 2021 artista a adunat tot ce a reusit sa creeze vreme de 20 de ani, cele mai bune exponate si le-a afisat intr-o galerie impresionanta. Fiecare sculptura suprarealista este realizata intr-un an, se sculpteaza in silicon si in fibra de sticla si se foloseste par uman.
Expozitia si-a propus sa ofere cateva directii legate de modificarile genetice si de biotehnologie.
Mirosuri de culoare. E o expozitie din Mauritshuis, Haga, care a vizat o experienta simpla: cum miroase natura moarta? Picturi din secolul 17, olandeze, au fost readuse la viata cu ajutorul unor mirosuri la care nu te astepti. Cei care au vazut deja expozitia au putut simti si mirosi tot felul de „arome”, de la mirosul de canale din Amsterdam pana la mirosul de fructe sau de flori din anii 1670.
De ce secolul 17? Pentru ca atunci au aparut in Europa fel de fel de mirosuri, parfumuri noi, arome. Condimente cu miros puternic ajungeau sa fie importate din Asia si Orientul Mijlociu, in timp ce tutunul era foarte popular odata ce a trecut si Oceanul.
Si in Germania Kunsthalle Bremen are expozitii cu… miros, inclusiv opere din secolul 18 reprezentand o piata de peste sau natura moarta care miroase mult prea frumos ca sa fie… moarta.
Mesele puterii: O istorie a meselor prestigioase. Expozitia e gazduita de Louvre-Lance, poate fi vazuta pana pe 26 iulie, si e un exemplu foarte bun de arta altfel. In cadrul sau cei care vor vizita zona destinata acestei expozitii vor vedea cum se manca in urma cu 5.000 de ani, vor invata totul despre puterea, ierarhia si arta protocolului. Cu 400 de obiecte, exponate la dispozitia vizitatorilor, expozitia incearca sa readuca in atentie modul in care aratau cele mai importante mese din trecut. De la vase in care se manca in Egiptul Antic sau in Grecia Antica, pana la retete extravagante foarte vechi si exemple de vesela din diferite epoci, pe toate le puteti vedea in cadrul acestei expozitii inedite.
Vor fi si fotografii de admirat si imagini din cadrul unor bancheturi celebre, dar si meniul presedintelui George W. Bush din timpul vizitei sale la Paris, din 2008 sau o fotografie din 1905 cu Regele Edward VII la un banchet ce a avut loc la Palatul Élysée.
Miss Clara si Celebritatea bestiilor in Arta. Expozitia va putea fi vazuta incepand cu 12 noiembrie 2021 in Birmingham la Barber Institute of Fine Arts. Miss Clara a fost o celebritate indiana care a ajuns in Rotterdam prin 1741 si a umblat prin toata Europa intalnind regi, regine, dar si oameni obisnuiti. Chiar si o nava a flotei navale franceze a primit numele sau. Ce o deosebeste pe Miss Clara de alte „vedete” este pielea un pic cam… groasa, asta pentru ca e vorba de un… rinocer. E o sculptura din bronz in forma de rinocer, realizata de catre Peter Anton Vershaffel pentru a ilustra specii de rinoceri, elefanti sau hipopotami care au devenit celebri prin secolul 18 si 16 in Europa.
Printre exponatele pe care le vom vedea se numara si hipopotamul facut cadou Reginei Victoria in 1849 sau elefanti, inclusiv Hansken, pictat de insusi Rembrandt.