Daca ai calatorit de cateva ori in diverse tari ai observat ca niciodata ora nu este aceeasi ca la tine in tara. Fie vei da ceasul inainte, fie vei da ceasul inapoi. Tehnologia moderna ne-a ajutat sa facem fata mai usor trecerii de la un fus la altul, schimbarea orei se face si automat in functie de locatia in care ne aflam, daca avem Localizarea pornita pe telefon si GPS-ul activ.
Doar ca in unele parti ale lumii fusul orar e ceva mai ciudat si depaseste orice fel de asteptari. Iar daca calatoresti in zona respectiva nu ai altceva de facut decat sa te conformezi, altfel nu iti vei putea rezolva treburile…
Am tot auzit vorbindu-se despre fus orar, despre schimbarile de ora cand trecem de la o tara la alta. Ce este pana la urma acest fus orar? Fusul orar nu este altceva decat o zona pe Terra unde avem legal aceeasi ora. Timpul dintr-o anumita zona e timpul legal sau ora oficiala, timpul standard, ora locala, oricum ai vrea sa ii spui e acelasi lucru. Cu alte cuvinte, daca pleci din Romania si ajungi in Tarile de Jos va trebui sa dai ceasul inapoi cu o ora ca sa fii pe aceeasi lungime de unda cu tot ce se intampla acolo. In Tarile de Jos e doar o ora in urma, dar daca treci Oceanul si esti in America sau Canada vei vedea diferente si de 7-8 ore.
Organismul uman reactioneaza destul de neplacut la inceput, cand pornim de la un anumit fus orar si ajungem intr-o zona unde diferentele fata de ora locala de la noi din tara sunt foarte mari. Suntem mai obositi, ajungem sa dormim ziua si sa fim activi noaptea, pentru ca al nostru organism nu se poate obisnui imediat cu alt fus orar. Cu timpul, daca stai mai mult intr-un loc te vei obisnui si te vei adapta la fusul orar doar ca sa te readaptezi cand ajungi iarasi in tara ta.
Intr-un top al celor mai ciudate tipuri de fus orar intalnite pe glob exemplele de mai jos sunt pe primele locuri.
Trecerea din Afganistan in China. Granita dintre Afganistan si China este cea mai aglomerata din lume. Insa Afganistan are o palma de pamant, dominata de refugii naturale, care se afla intre Pakistan si Tajikistan, care are granita cu provincia Xinjiang. China a decis ca toata tara sa aiba o singura ora locala, decizie luata undeva prin 1949 si timpul Beijing UTC+8 a fost ales. Cand treci in Afganistan ajungi la 3.5 ore salt, avand in vedere ca timpul este UTC+4.5 acolo. Localnicii din Xinjiang se iau dupa alt fus orar UTC+6. Si acum provocare. Care e ora locala oficiala pana la urma in teritoriile respective sau cat e ceasul?
Arizona. Arizona nu se complica deloc asa cum o fac chinezii. Ea se tine de un singur fus orar, UTC-7 tot anul. Asta daca nu ar exista un teritoriu semi-autonom al americanilor nativi, Navajo Nation care se intinde pe teritoriul Arizonei in special. Acest teritoriu e mereu cu o ora inainte fata de restul Arizonei, desi se afla in Arizona. Rezervatia Hopi, care e inconjurata de Navajo Nation, nu prea se tine de timpul local. Asa ca daca mergi prin Arizona vei tot schimba fusul orar fara sa o stii. Si peste toate mai e si Moenkopi si Tuba City care sunt unul si acelasi oras in teorie, dar daca treci soseaua dai ora inainte cu 60 de minute.
Tweed Heads si Coolangatta, in Australia. Tweed Heads se pierde direct in Coolangatta pe mai multe portiuni. Insa fusul orar de acolo e tare ciudat. Cele doua state sunt in acelasi fus orar teoretic, insa in New South Wales avem diferente orare, in Queensland nu. In Coolangatta e diferenta de o ora inainte fata de Tweed Heads. Deci de revelion incepi intr-un stat si termini, de fapt iar incepi in alt stat doar trecand dintr-un loc in altul.
Eucla, in Australia. Daca treci granita din Australia de Sud dai de Eucla, un oras superb, dar cam ciudat din punctul de vedere al fusului orar. Logica iti spune ca ai acelasi fus orar ca in Australia de Vest, insa nu e asa. E inainte cu 45 de minute. Restul Australiei de Vest se ghideaza dupa UTC+8, Eucla vine si spune, nu, noi ne ghidam dupa UTC+45. Deci diferenta e de 45 e minute pana la o ora si 45 de minute in functie de ce face Australia de Sud. Cei mai mult au de suferit soferii care tot incearca sa gaseasca o logica si sa isi respecte foaia de parcurs, orele de condus.
Trecerea din Spania in Portugalia. Aici lucrurile ar trebui sa fie simple, nu? Nu e nimic simplu. E diferenta de o ora in teorie, insa calatoria in timp e la ordinea zilei intre cele doua tari. Daca treci din Spania in Portugalia ai si calatorit in timp asta pentru ca vei avea o diferenta de o ora fata de Spania -1. Desi nu ai masina timpului calatoresti in timp cand te plimbi din Portugalia in Spania si din Spania in Portugalia si asa te familiarizezi si cu timpul care nu e la fel pentru toata lumea.