In prezent asistam la un boom al afacerilor tip startup. Toata lumea vrea sa aiba afacerea personala, ideile bune prin contur rapid, finantarile se obtin usor, investitorii cauta mereu cele mai tari idei de business care le vor aduce si profit pe termen lung. Insa nu toate afacerile tip startup sunt asa cum te-ai astepta, unele pornesc de la idei foarte ciudate…
Ciudat, inedit in afaceri nu e sinonim mereu cu esecul. Cele mai valoroase companii din lume si cele mai mari au inceput in cele mai multe cazuri de la concepte inedite. Un startup bun e si un startup diferit. Diferenta trebuie sa constea atat in creativitate, cat si in modalitatea de abordare a implementarii ideii din spatele unui startup. In continuare veti descoperi poate cele mai tari idei de startup care au adus succesul in afaceri asteptat poate de ani intregi in doar cateva luni.
Ship Snow, Yo. Este o companie care ofera servicii de livrari rapide. Dar nu orice fel de livrari… Kyle Waring, fondatorul, locuieste in Boston. In 2015 asupra Bostonului s-a abatut un viscol extrem de puternic. Sotia sa si el au indepartat ore in sir zapada de pe sosea. Le-a venit insa si o idee: ce ar fi daca ar vinde zapada si altora. La inceput au vandut doar 24 de sticle de zapada din Boston. De atunci au tot vandut zapada in toata America, suficient de multa cat sa faci oameni de zapada. Si daca tot au vandut zapada s-au apucat de vandut si frunze toamna, cu acelasi succes?. Afacerile, ambele, merg foarte bine in sezon si banii incasati sunt de ordinul milioanelor mereu, cu profitabilitate garantata.
The Boring Company. Toata lumea a auzit de Elon Musk, insa putini s-ar putea sa stie de The Boring Company. Musk are o problema: s-a cam saturat de traficul haotic din LA. Ca sa scape de tot acest trafic infernal vrea sa faca niste tuneluri pe sub pamant care sa le permita pasagerilor sa parcurga peste 200 de mile in doar 30 minute. Nu e nimic ciudat la aceasta companie a lui Musk. E ciudat insa cum strange bani pentru ea. Se vand palarii si aruncatoare de flacari, oamenii ridica o spranceana, dar cumpara ca sa ajute proiectul. Pe viitor se va vinde un LEGO gigant facut din roca din tunelurile sapate, LEGO folosit la sculpturi usor de realizat.
Dinner in the Sky. Este o companie startup ciudata pe care nu ai cum sa nu o remarci mai ales ca numele iti spune clar de urmareste: sa iti ofere o cina… printre nori, la mare inaltime. Firma e din Australia, combina fine dining cu un restaurant aflat… in cer. Din 2008, de cand ofera experiente unice clientilor din Australia si Noua Zeelanda, Dinner in the Sky s-a tot extins in peste 50 de tari si tot cauta parteneri. Oamenii pare ca nu au probleme cu inaltimea si cauta mereu altceva decat banala cina la restaurant cu o masa plina, aflata intre patru pereti pe care ii stii deja prea bine.
Potato Parcel. Daca nu mai vrei sa trimiti flori si felicitari ce ai spune de un cartof trimis persoanelor dragi? Insa firma Potato Parcel nu doar ca trimite cartofi unde vrei tu, dar ii si imprima cu mesaje originale scurte alese si „cosmetizate” chiar de catre expeditori. De la lansare s-au tot dezvoltat si ofera si bombonele pe langa cartofi, poze printate pe cartofi, asa ca vei fi original cand vei apela la ei. Starurile NBA sustin compania dupa ce au vazut cum arata cartofii si ideile celor de la compania ciudata. Din aprilie 2016 au avut incasari lunare de 25.000 dolari livrand cartofi… altfel.
Dog Parker. Te-ai simtit vinovat cand ai legat cainele de vreun stalp cat timp iti rezolvi tu treaba prin magazine? Dog Parker, un startup altfel, incearca sa rezolve aceasta problema. Compania ofera case smart pentru caini, pozitionate in afara magazinelor in asa fel incat catelul sa nu mai stea legat de vreun stalp si sa aiba tot confortul necesar. De la control al temperaturii si umiditatii interne pana la camera pentru supravegherea catelului, curatenie impecabila, pe toate le ai in aceste casute. Conceptul firmei s-a nascut in Brooklyn, au primit fonduri de peste 1.5 milioane dolari si pe viitor se doreste dezvoltarea in fiecare oras si implementarea conceptului pentru a ajuta cat mai multi stapani de caini.
I Do Now I Don’t. Cu fonduri primite de peste 57.500 dolari, compania din New York are o poveste un pic cam trista. Fondatorul sau a infiintat-o dupa ce logodnica alaturi de care era de doar trei luni l-a parasit. Cum te ajuta firma? Daca tot ai divortat, a plecat iubitul, iubita si nu mai ai nevoie de bijuterii, verighete, de exemplu, de ce sa nu le vinzi si sa faci un banut. Preturile primite sunt mult mai bune decat cele oferite de magazinele care le-au vandut si nici nu te mai rogi de oamenii de acolo sa iti accepte inapoi bijuteriile foarte valoroase pentru tine, cel putin pana sa te lase sotia, logodnica, iubitul sau iubita.
JoinMyWedding. Australienii chiar au idei ciudate in materie de startup-uri. Site-ul JoinMyWedding este o afacere de succes care are un scop precis: sa iti aduca oameni la nunta. Poate ca ai vazut nunti cu sute de invitati care se distreaza. Prin intermediul afacerii mergi la nunti pe care le alegi ca invitat si platesti o particica din costurile pe care le-ai avea daca nu ai acest intermediar. De obicei poti sa participi la nunti indiene si din alte culturi pentru a vedea cum se desfasoara si ce presupune procesiunea.