In 2023 iti tii banii in euro sau in dolari

Anul 2023 se anunta a fi unul plin de provocari pe plan financiar. Europa va continua sa fie afectata de criza energiei, iar expertii spun ca nivelul inflatiei va continua sa creasca pana in anul 2024. Totodata specialistii  anunta si ca recesiunea economica nu va putea fi evitata in noul an. 

Fara indoiala ca acesti factori vor avea o influenta importanta asupra pietei valutare si vor duce la cresterea volatilitatii cursurilor de schimb, ceea ce va obliga oamenii sa se confrunte cu diferite consecinte negative in ceea ce priveste situatia lor financiara.

Economistii mentioneaza ca anul acesta romanii vor fi nevoiti sa faca fata la si mai multe cresteri de preturi si dobanzi. Astfel, este important ca fiecare persoana sa stie in ce moneda este cel mai avantajos sa isi pastreze economiile.

Cum va evolua euro in 2023? 

Specialistii economici mentioneaza faptul ca in noul an, exista sanse considerabile ca leul sa revina pe tendinta de depreciere fata de euro. In 2022, Banca Nationala s-a folosit de cursul de schimb, considerandu-l un sprijin anti-inflationist. Deci, pana la finalul lui 2023, moneda euro ar putea sa atinga putin peste 5 lei.

Anul 2023 va aduce un avans economic infim in zona euro, de doar 0,3%. Acesta, alaturi de inflatia care va continua sa creasca, vor reusi sa duca economia europeana intr-o situatie asemanatoare cu stagflatia. 

Cum va evolua dolarul american in 2023?

Inca de la jumatatea lunii septembrie a anului trecut, dolarul a inceput sa scada semnificativ, factorul principal care a cauzat acest lucru fiind relaxarea inflatiei in SUA.

Momentan, dolarul inca se afla intr-o faza de depreciere, dupa ce la jumatatea lunii septembrie a anului 2022 acesta a atins varful de 114/Dolar Index. 

Specialistii considera ca in cel mai bun caz moneda americana va avea parte in viitor de o crestere  pana in jurul valorii de 115. Daca vrei sa fii la curent cu ultimele modificari, verifica cursul valutar la banci afisat pe curbnr.ro

Nu stii in ce moneda sa iti pastrezi banii? Verifica cursul valutar la banci afisat pe curbnr.ro

Din ce in ce mai multe familii se confrunta cu cresterile preturilor pentru produsele si serviciile pe care obisnuiau sa le foloseasca inainte ca tarifele acestora sa creasca. Tocmai din acest motiv, acestia incearca sa gaseasca cele mai bune modalitati prin care sa salveze sume cat mai mari. Astfel, oamenii au inceput sa acorde atentie unui factor important, cand vine vorba de banii pe care ii economisesc: moneda in care acestia sunt pastrati. 

Majoritatea romanilor se simt coplesiti de cresterea preturilor, dar si a dobanzilor.De aceea, este foarte important ca ei sa consulte parerile economistilor, inainte de a se hotari in ce moneda sa isi pastreze economiile anul acesta.

Dupa o analiza atenta a cursului valutar, economistii le recomanda tuturor sa nu incerce inca sa isi schimbe banii in nicio alta moneda. Deci, oamenii care nu erau convinsi daca i-ar avantaja sa isi schimbe economiile in euro sau in dolari, ar trebui sa astepte pana la urmatoarele precizari ale specialistilor.

By marcel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *