Corpul uman este mai complicat decat ne inchipuim

Corpul uman ascunde multe mistere pe care oamenii de stiinta incearca sa le descifreze de ani intregi. Complexitatea corpului uman este atat de mare incat nici in urmatorii ani nu vom gasi raspunsurile dorite la multe dintre intrebarile noastre. Cu toate astea, sunt si multe informatii interesante despre corpul uman care nu inceteaza sa ne uimeasca odata ce aflam de ele.

Corpul omului este o masinarie perfecta, cel putin la inceput, cand suntem tineri. El reactioneaza la diversi stimuli si incearca sa isi coordoneze toate „miscarile” in asa fel incat sa poata oferi cele mai bune raspunsuri la toate provocarile intalnite. Aceasta perfectiune rezida in micile detalii pe care, de multe ori nu le observam, dar pe care reusim sa le folosim in avantajul nostru.

De-a lungul timpului oamenii de stiinta au descoperit o multime de alte informatii si indicii despre corpul uman care uimesc si fascineaza pana in ziua de astazi. Iata doar cateva dintre acestea si legaturi interesante cu realitatea din jurul nostru.

1. Oamenii si melcii au foarte multe lucruri in comun. Daca te-ai gandit ca nu exista nicio asemanare intre melc si om s-ar putea sa te inseli. S-a constatat ca 70% din ADN-ul uman e identic cu cel al melcilor. Cu multa vreme in urma toate animalele au avut un stramos comun, asa cum se intampla si in lumea plantelor. ADN-ul uman si cel al unei banane sunt identice in proportie de 50%. Toate speciile de pe Terra sunt predispuse disparitiei, asta insemnand ca dezvoltarea noastra a luat-o pe alta cale, de unde si similaritatile cu diverse animale sau plante.

2. Omul poate avea o coasta in plus. Stiati ca unul din 200 de oameni vine pe lume cu o coasta in plus? Medicii se refera la aceasta anomalie ca la coasta cervicala. Este sub clavicula si nu pune probleme in timpul miscarilor obisnuite. Coasta in plus se datoreaza unor anomalii si erori genetice care afecteaza un individ dupa cateva generatii. Nu se stie exact de ce apare coasta, dar daca nu pune probleme majore nu trebuie sa ne facem griji prea mari in privinta existentei ei.

3. Unghiile de la degetele mainilor cresc mai repede decat cele de la degetele picioarelor. Explicatia e simpla si s-ar putea sa o intuiti: unghiile de la mana au contact direct mai des cu lumina solara. Unghiile de la mana pe care o folosim in mod frecvent cresc mai repede decat cele de la mana care nu e principala, cea mai lunga unghie crescuta e mereu la degetul mijlociu. Cu cat e degetul mai mare, cu atat unghiile sunt mai mari, dar nimeni nu stie de ce. Inca un mister al corpului uman care asteapta sa fie dezlegat. 

4. Botox-ul te scapa de emotii. Injectiile cu botox pe care si le fac toate doamnele astazi duc la paralizia muschilor faciali, dispar multe riduri, dar poti ramane cu anumite sechele. Dar dupa astfel de injectii nu prea mai simti emotiile. Expresia faciala afecteaza starea emotionala in mod direct, de unde si imposibilitatea de a le putea exprima in mod corect si total si de a le simti.

5. Sughitul e o mostenire de la stramosii nostri antici. Sughitul este o mostenire foarte veche, ramasa de al stramosii care au trait in urma cu 370 milioane de ani. Pe atunci oamenii inotau in ocean, deci aveau branhii si plamani in acelasi timp. Cu ajutorul mecanismului din spatele sughitului stramosii nostri se protejau de intrarea apei in plamani. Cine ar fi crezut ca un banal sughit ascunde atat de multe povesti interesante.

6. Putem manca usturoi prin picioare. Un experiment ciudat a demonstrat o realitate greu de crezut: daca frecam talpa piciorului cu usturoi, dupa 30 de minute simti gustul si mirosul. Alicina, compusul organic format cand incepe sa se distruga catelul de usturoi, penetreaza membranele celulare, calatoreste prin tot sistemul sanguin si ajunge la papilele gustative. Cei care mananca usturoi mult miros foarte urat la nivelul gurii, dar intreg organismul preia imediat mirosul pentru ca sangele il transporta peste tot in corp.

7. Oamenii mint mai convingator cand trebuie sa ajunga la baie?. Oamenii care au vezica urinara plina tind sa minta mai cu spor si mai convingator decat restul. Dorinta arzatoare sa mergi la baie si sa golesti vezica determina un control de sine mai bun, minciunile sunt asadar mai convigatoare. In plus evita orice miscari in plus. Toti mincinosii care vor sa mearga la baie numaidecat sunt foarte buni la ceea ce fac, adica la minciuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *