Interviul de angajare este o proba de foc pentru toti cei care isi doresc un nou job. Pe langa faptul ca e un eveniment care aduce mult stres si e nevoie de pregatire serioasa ca sa poti fi mai bun decat cateva zeci sau sute de angajati care isi doresc si ei locul de munca pentru care ai aplicat, interviul este si un bun prilej sa iti testezi creativitatea.
Da, e vorba si de creativitate si de multe ori cei mai buni candidati sunt selectati nu doar in functie de un CV si de experienta, ci si de reactia lor la intrebarile pe care le primesc in timpul interviului. Si de multe ori aceste intrebari sunt departe de cele banale la care te-ai fi asteptat oricum…
Din perspectiva angajatorului, interviul pentru un post e cel mai important pas spre o alegere corecta. Vezi cum gandeste viitorul angajat, vezi cum reactioneaza, cum face fata stresului, daca poate lua decizii rapide si corecte, daca are o gandire critica sau poate una creativa foarte dezvoltata.
Din perspectiva angajatului insa, cel care participa la interviu, lucrurile sunt mai complicate. E foarte dificil sa faci fata unui interviu plin de intrebari capcana, de intrebari care vor sa dezvaluie totul despre tine. Daca mergi la interviu doar cu gandul ca vei primi intrebari banale ale caror raspunsuri le-ai repetat deja acasa s-ar putea sa nu iei postul dorit prea curand.
Angajatorii moderni au inceput sa includa in interviul de angajare multe intrebari care par ciudate la prima vedere, dar care incearca sa scoata in evidenta calitati, defecte, probleme posibile ale viitorului angajat. Sunt multe astfel de intrebari originale si ciudate, de aceea le-am selectat doar pe cele mai interesante in randurile ce urmeaza.
Cum ai rezolva probleme daca ai fi de pe Marte. E o intrebare reala dintr-un interviu pentru angajare de la Amazon. Angajatorul isi va da seama imediat daca poti sa gandesti dincolo de traditional si de normal. Va fi important pentru el ca viitorul candidat sa rezolve probleme si sa propuna solutii chiar si in circumstante bizare. Raspunsul candidatului ofera detalii despre adaptarea la un nou job sau daca va putea sa evalueze corect deciziile inainte de a le lua.
Un potential raspuns ar fi: Daca as fi de pe Marte ar fi probleme separate acolo, diferite de cele de pe Pamant. As analiza intai cauzele si efectele si dupa as alege solutii optime pentru ce se intampla in jurul meu. Demonstrezi ca ai gandire analitica buna si ca nu iei nicio decizie fara sa stii foarte bine ce ai de facut.
Ce crezi despre piticii de gradina? E o intrebare capcana pusa de multi angajatori ca sa poata vedea dincolo de personalitatea afisata, sa vada personalitatea reala a candidatilor si sa isi dea seama daca s-ar potrivi in cultura organizationala existenta. Nu exista un raspuns bun la aceasta intrebare, ideea este sa raspunzi cat mai sincer si creativ, daca e posibil. Trebuie sa raspunzi rapid la intrebare daca vrei sa demonstrezi ca poti sa faci fata unor situatii bizare cu brio.
De ce toate gurile de vizitare/canalizarile sunt rotunde? Da, pare o intrebare care ar putea sa calmeze putin candidatul, sa il faca sa rada, dar e o intrebare care vizeaza intelectul sau. Raspunsul trebuie sa fie nuantat si sa se lege de faptul ca un capac care ar acoperi o astfel de gura de vizitare si care e si rotund nu va cadea in ea, in vreme ce unul patrat s-ar putea sa fie intr-o pozitie diagonala si sa cada usor inauntru. Prin raspunsurile date candidatii demonstreza ca pot sa isi dea seama de necesitatea unor solutii si ar putea aplica abilitatile de rezolvare a problemei date atunci cand sunt deja angajati.
Ai primit un elefant. Nu il poti da altcuiva si nu il poti vinde. Ce ai face cu un elefant? Aici e vizata argumentarea. Nu exista iarasi raspuns corect, poti sa spui ce doresti, dar sa demonstrezi ca ai gandire critica, ca poti prioritiza usor lucrurile si ca stii sa rezolvi rapid probleme. Plus ca angajatorul observa personalitatea reala cand un candidat se relaxeaza putin auzind o astfel de intrebare bizara si comica. Raspunsurile bune ar fi: Daca nu am unde sa pun elefantul l-as trimite in vacanta; L-as hrani bine si l-as folosi ca sa ajung la munca. Ideea este sa raspunzi cat mai rapid si sa gandesti bine ce spui de fiecare data, sa nu iei totul in ras.
Termini un interviu si iesi din birou. Acolo gasesti un loz care iti aduce 10 milioane de dolari pe loc. Ce faci? E o intrebare geniala ca sa gasesti un candidat care da dovada de motivare, care nu ajunge pe un post doar pentru ca e bine platit si atat. Ideea este sa raspunzi spunand ca vei cheltui banii pe vacante, pentru familie, vei dona o parte sau pe toti chiar, dar ca nu vei renunta la locul de munca niciodata. Vei sublinia ca nu iti vei schimba prioritatile in cariera ta. Ramai interesat de locul de munca indiferent cati bani ar aparea dintr-odata.
Care e culoarea banilor? E o intrebare care iti dezvaluie tie, angajatorului daca un candidat are cunostinte bune de economie. De obicei raspunsul e verde, dar cel corect e „depinde de tara”. Gandirea critica si rapida e un plus pentru orice candidat care vrea sa lucreze in companie care se ocupa de finante, intr-o banca, de exemplu, de aceea e bine sa ai angajati care stiu foarte bine ce e cu economia globala si pot avea oricand o privire de ansamblu asupra ei inainte de orice fel de decizii financiare.