Turismul in destinatii izolate e tot mai popular si merita incercat

Turistul obisnuit isi alege destinatiile de vacanta in functie de popularitate, de apropierea de casa sau de posibilitatile de distractie, de serviciile hoteliere oferite acolo. E firesc sa fie asa, mai ales ca in vacanta vrei sa te distrezi, sa te simti bine, sa ai mereu ceva de facut si sa nu te plictisesti.

Insa nu toti turistii se incadreaza in aceasta categorie. Sunt si unii care vor sa descopere in fiecare an altceva, sa ajunga in zone ceva mai putin accesibile, unde natura si cultura sunt cu totul deosebite.

Daca o vacanta normala se planifica in doar cateva zile sau poate minute, dupa care se cauta un pachet turistic cat mai ieftin, in cazul vacantelor in locuri izolate si unice, planificarea se poate intinde si pe cateva luni. Iti iei masuri de precautie, te informezi, vezi cu ce poti ajunge acolo si cum poti pleca, ce poti face ca sa nu cheltuiesti fara rost.

Pentru cei care se incadreaza in categoria turistului aventurier si amator de senzatii tari am pregatit cateva sugestii de destinatii de vacanta in locuri pe care putini se incumeta sa le descopere.

1. Insula Socotra din Yemen. Cea mai mare parte din insula este neatinsa de civilizatie, nu a vazut picior de om. Pentru ca peisajul sa fie cat se poate de ciudat in multe locuri apar copaci ciudati cu formad de OZN, natura este insa splendida, avem fauna si flora locala pe care nu o vezi peste tot in lume. Populatia insulei nu e foarte mare, sunt vreo 60.000 de locuitori, turistii ajung pe insula in numar de 3.000 pe an. Nu prea ai cum sa zbori pana colo, desi aeroportul e operational, pentru ca e prea cald. Trebuie sa ai permis de la EAU sau sa astepti companiile care se ocupa de eco-turism sa inceapa sa ofere pachete care includ si insula.

2. Nunavut din Canada. Are o suprafata la fel de mare ca a Californiei sau a Colorado-ului, a Texasului, a Montanei si a Nebraskai la un loc, insa pe teritoriul respectiv sunt doar 38.396 oameni si nu exista lumini de ghidare pentru zboruri. Insula Baffin e cea mai cunoscuta din zona izolata, are fiorduri, lacuri cristaline si ursi polari, chiar si balene de mici dimensiuni. Daca ai cel putin 10.000 de dolari poti sa mergi in Nunavut cu ajutorul unui explorator-specialist in zona respectiva si ai si cazare asigurata, tot contra cost. Banii merita mai ales ca ai ce vedea si poti sa descoperi o multime de locuri interesante si de peisaje instagramabile.

3. Insula Macquarie din Australia. Se afla intre Noua Zeelanda si Antarctica, are peste 50 de kilometri patrati. Desi are o suprafata relativ micuta, pe insula gasim peste un milion de pinguini regali si este singurul loc de pe Terra unde poti vedea roci din mantaua Pamantului expuse deasupra nivelului marii. Deja insula e pe lista UNESCO din 1997. Macquarie este in administratia Tasmaniei, aici acosteaza multe vase care vin din Australia si din Asia.

4. Pesterile de marmura din Chile. Se afla in jurul unui lac glaciar izolat de la granita dintre Chile si Argentina. Peretii din marmura formati dupa 60.000 de ani si cu ajutorul valurilor care tot loveau stanca se combina perfect cu luciul apei limpezi din jur, transformand peisajul intr-un loc special si unic. Turistii pot sa viziteze pesterile, sa doarma langa lac, se poate merge si cu un caiac pe apa.

5. Ittoqqortoormiit din Groenlanda. Da, stim, e un nume destul de ciudat pentru un oras, dar vorbim despre Groenlanda… Este poate cea mai izolata zona inca locuibila din Groenlanda. Cand e foarte frig, populatia de acolo, 450 de suflete, ofera tururi turistilor interesati, dar si plimbari cu sania trasa de caini. In lunile de iarna poti vedea si Aurora Boreala, asta da te incumeti sa mergi si sa ramai acolo cateva zile. Sunt mai multe vase de croaziera care opresc pe acolo, asa ca ai sanse sa ajungi mai repede decat ti-ai inchipuit.

6. Insula Deception din Antarctica. Este o insula izolata aflata in cel mai rece tinut de pe glob, este cunoscuta pentru vanatoarea de balene si pentru statia de cercetare prezenta acolo. Din cauza eruptiilor vulcanice statia de cercetare a fost abandonata de mai multe ori intre 1931 si 1969. In urma au ramas barci pe tarm si boilere ruginite. Doar croazierele care trec si pe acolo te pot lasa pe insula. Daca ai noroc vezi si pinguni si faci si o baie fierbite in natura. Desi zona e destul de atragatoare pentru cineva care vrea putina adrenalina in vacanta, desertificarea ei e dezolanta…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *