Sunt multe tari de vizitat in Europa de Sud-Est, fiecare cu povestea ei si cu o cultura pe care nu ai cum sa o intelegi decat daca mergi in locul respectiv. Romania este printre cele mai ofertante si mai primitoare tari. Are o istorie fascinanta, o cultura atat de complexa incat gasesti la fiecare pas motive in plus sa o descoperi si sa o apreciezi, dar si o spiritualitate originala.
Cu munti, vai, campii pline de flori si poieni, cu flora si fauna pe care nu le mai intalnesti nicaieri, dar si cu povestiri despre care a auzit toata lumea si care dau un aer boem multor locuri, asa este Romania turistica. Castele, fortarete, dar si asezari rustice de o simplitate debordanta, obiceiuri si traditii, costume si oameni care stiu sa iti arate ce inseamna sa fii roman, iata alta perspectiva a Romaniei turistice pe care strainii o vor aprecia mereu.
Daca romanii prefera sa isi petreaca vacantele in strainatate, in perioade in care nu exista pericole evidente precum pandemia din prezent, strainii cauta mereu locuri in care omul nu a ajuns sa transforme o anumita zona, unde natura, animalele, intreaga atmosfera este exact asa cum a fost lasata, cum a fost de la originile sale. Si e o abordare fireasca. Unde te poti relaxa mai bine decat in astfel de peisaje pline de culoare, de mirosuri deosebite, de liniste pe care nu o mai intalnesti nicaieri.
Anual avem sute sau mii de turisti care se intereseaza de Romania si incearca sa isi faca un concediu cat mai placut la noi, la munte, la mare, prin regiunile istorice, in general unde ai ceva de vazut si de unde poti invata ceva despre tara in care te afli.
Turistul strain a ajuns sa aprecieze mancarea, traditiile, oamenii, locurile si odata ce a venit prima data va reveni si a doua oara impreuna cu prieteni sau va recomanda tara. Si asta e foarte bine pentru turismul tarii si pentru cei care au afaceri in domeniu, pentru tot ce inseamna turism.
Daca ar fi sa recomanzi unui turist strain care si-ar dori mult sa vina in Romania cele mai interesante zone sau locuri de vizitat care ar fi acelea? E o intrebare care va primi un raspuns nuantat in randurile ce urmeaza.
Transilvania. Strainii nu prea stiu la inceput unde e Romania pe harta. Dar stiu foarte bine ca vor in Transilavania, unde pot descoperi locurile in care s-a nascut legenda Dracula si unde pot sa inteleaga mai bine istoria locala si nationala, unde pot vedea castele si peisajele celebre despre care vorbeste toata lumea.
Dincolo de povestile cu vampiri, Transilvania este locul perfect in care se imbina arta si cultura, in care orasele medievale isi asteapta turistii dornici de experiente deosebite. Vai si dealuri stau de straja in preajma castelelor si a cetatilor fortificate.
Nu ai voie sa ratezi Sibiul, fost Capitala Culturala Europeana, cu muzee, restaurante excelente si Centrul Vechi care iti va taia respiratia, dar nici Sighisoara, cu al sau centru istoric protejat UNESCO, sau Brasov si Cluj-Napoca. Turistul strain se va simti foarte bine in satele traditionale romanesti, va intelege ce inseamna viata la tara adevarata si se va bucura de experiente si de traditii unice.
Maramures. Daca vrei sa ii arati turistului strain ce inseamna traditia romaneasca originala si obiceiuri foarte bine conservate atunci ii recomanzi Maramuresul. La prima vedere Maramures pare desprins din alte vremuri, pare a fi departe de lumea moderna. Are zone muntoase foarte bine intretinute, paduri dese, o cultura rurala unica si biserici de lemn medievale protejate UNESCO.
Costumele traditionale purtate cu mandrie de catre maramureseni, mancarea, vorba maramureseana, melodiile traditionale, folclorul tipic zonei sunt niste lucruri pe care strainii le vor aprecia cu adevarat de abia cand le vad la fata locului. Oamenii inca mai cresc animale pentru mancare, hrana, folosesc carute trase de cai ca sa se deplaseze in apropiere, artizanii locali fauresc cu pricepere fel de fel de unelte pentru acasa, iar toata lumea se intalneste la camp, la munca.
Si cand ajunge in Maramures, turistul nostru strain va vizita Cimitirul Vesel de la Sapanta, cunoscut in toata lumea, bisericile de lemn maramuresene, dar si Sighetul Marmatiei si Baia Mare, unde se gasesc numeroase muzee superbe.
Rezervatii naturale protejate, rezervatii geologice si peisaje inedite, viata salbatica atat de complexa, iata alte motive pentru care strainii ar trebui sa viziteze Maramuresul nostru. Cei care vor sa faca si sport in vacante pot sa practice drumetii montane, cataratul pe stanci, schi, snowboarding. Pe lista ar trebui sa avem si Cavnic, unde se afla unul dintre putinele dealuri magnetice.
Delta Dunarii. Este deja pe lista UNESCO la zone protejate si este cea mai mare mandrie a Romaniei. Delta Dunarii are o varietate impresionanta de flora, fauna, unice in Europa si in lume. Are 23 de ecosisteme naturale, 3.450 specii de animale, inclusiv 300 de tipuri de pasari, unele venind de la mare distanta, din Asia, Africa. Delta are peste 4.000 de km2 de lacuri, mlastini, insulite, bancuri de nisip, dar si cea mai mare intindere de stuf din lume.
Cu o bucatarie locala bazata pe mult peste si unitati de cazare de lux sau obisnuite, locuintele oamenilor de acolo, Delta Dunarii e foarte primitoare si isi asteapta mereu turistii straini. La Sulina si Sfantu Gheorge avem si plaje pentru relaxare, strainii au posibilitatea sa vada Rezervatia Naturala Padurea Letea, unde traiesc cai salbatici si sunt si stejari vechi de 700 de ani.
Acestea sunt doar cateva locuri superbe de pus pe harta turistului strain care vrea sa vina in Romania. Lor li se poate adauga Marea Neagra, bisericile pictate din Bucovina, Valea Prahovei, Casa Popurului, Sala Palatului, muzeele din Bucuresti sau Ateneul din Capitala si alte zeci de zone si locuri pe care turistii romani le cunosc deja.