Pe masura ce laptopul imbatraneste scad si performantele sale. Ajungi sa nu mai poti folosi anumite aplicatii, OS-ul nu va mai rula la fel de bine, procesarea nu va mai fi la fel de buna ca la inceput. Daca solutia cumpararii unui laptop nou nu este cea mai buna pentru tine s-ar putea sa te gandesti la un upgrade hardware. De obicei, cel putin la laptopurile moderne, poti sa inlocuiesti RAM-ul, mediul de stocare, SSD-ul, bateria, poate un modul WiFi si Bluetooth, uneori si procesorul grafic, placa grafica, monitor, dar depinde mult de model.
In teorie lucrurile par simple. Desfaci laptopul, daca te pricepi, daca nu mergi la service, ai piesele respective, le inlocuiesti cu grija, reasamblezi totul si ar trebui sa ai performante mai bune. In practica totul e mult mai complicat pentru ca te lovesti de compatibilitati, de limitari impuse de producatori tocmai pentru a te forta sa iei alt laptop cand cel vechi nu iti mai e atat de util.
Sunt, din fericire, o serie de intrebari la care ar trebui sa te gandesti data viitoare cand vrei sa faci un upgrade hardware la vechiul tau laptop si al caror raspuns te va ajuta sa iei decizia corecta de fiecare data.
Un upgrade facut la timpul lui te poate scuti de foarte multe batai de cap cu vechiul laptop si de bani cheltuiti pe unul nou sau pe service. Prin upgrade se intelege inlocuirea unor piese, componente, cu unele superioare din punct de vedere tehnic si din punctul de vedere al performantelor. Cu alte cuvinte vei avea o eficienta mai mare a computerului fara sa faci modificari majore. Schimbi doar ce e mai important in el si acele componente care te vor ajuta sa fii mai productiv cand folosesti laptopul.
Te poate costa chiar si asa destul de mult, in functie de ce fel de componente vei avea de schimbat, insa nu vei ajunge la preturile de vanzare ale laptopurilor noi. Investesti ceva mai mult in piese, componente, dar stii ca te vei mai baza pe laptop cel putin cinci ani sau mai mult.
Orice upgrade vine si cu diverse riscuri pe care ti le asumi. S-ar putea sa nu mai functioneze deloc laptopul daca ai facut upgrade gresit, s-ar putea sa ai probleme de functionare din cauza unui hardware incompatibil, ales gresit. Plus ca iti asumi si riscul unui upgrade care s-ar putea sa puna presiune pe procesor si pe placa grafica, de unde si functionarea defectuoasa a afisajului, a monitorului de multe ori sau raspunsul cel putin ciudat la input din partea procesorului cand apar sarcini mai complexe de rezolvat.
Care ar fi intrebarile la care ar trebui sa ai raspunsuri clare inainte de a te gandi la un upgrade hardware?
- Este laptopul dispus sa suporte un upgrade? – inainte sa te apuci de orice fel de upgrade e bine sa vezi daca ai un laptop care suporta un upgrade. Poti sa consulti manualul de utilizare, sa discuti cu producatorul laptopului, cu tehnicieni, sa ceri o evaluare la un service autorizat sau sa folosesti aplicatii care iti analizeaza configuratia si iti spun daca poti sa schimbi ceva sau nu. Multi producatori de laptopuri refuza sa faca dispozitive care se pot upgrada usor pentru ca asta ar insemna pierderi pentru ei;
- Ce componente, piese, ar trebui sa suporte upgrade? – nu poti sa faci upgrade la orice in laptop. Cum mentionam si la inceputul articolului nostru, se pot inlocui usor RAM-ul, HDD-urile sau SSD-urile, bateriile, modulele WiFi, poate placa de retea, depinde cum e construit laptopul. Poti sa faci si upgrade cu diverse componente externe, daca asa este mai simplu;
- Care componente merita sa fie schimbate?-dintre toate componentele unui laptop nu merita sa fie schimbate placa de baza, procesorul sau monitorul. Multe laptopuri sunt deja construite avand in minte o placa de baza si un procesor, asa ca s-ar putea sa nu ai cum sa inlocuiesti asa ceva fara sa strici de tot laptopul. Cat despre monitoare, le poti inlocui, destul de complicat sa le gasesti pe cele care sunt si compatibile si se potrivesc cu laptopul, dar s-ar putea sa nu ai performante asa de bune dupa upgrade;
- Cum gasesc componente compatibile si de ce e importanta compatibilitatea?-compatibilitatea garanteaza o functionare normala a laptopului dupa upgrade. Cu alte cuvinte cumperi piese, componentente care se impaca foarte bine cu o configuratie data gasita pe laptop. Componente compatibile gasesti usor pentru ca vanzatorii specifica de regula ce modele de laptop le suporta, poti discuta cu tehnicieni si specialisti si afli toate detaliile tehnice legate de compatibilitate. Toate componentele folosite la un upgrade ar trebui sa fie compatibile daca nu vrem erori si probleme care ne vor trimite instant in service.