Mancarea asiatica este deosebita, dar in bucataria asiatica sunt si preparate mai ciudate

Bucataria asiatica nu inceteaza sa ne surprinda de fiecare data cand ajungem intr-un restaurant cu specific. De la orez cu un gust pe care nu il vom mai gasi in alte parti pana la preparate originale, combinatii de ingrediente si de arome unice, pe toate le putem gusta in restaurantele asiatice.

Dincolo de felurile de mancare pe care le cunoastem deja asiaticii au si preparate pe care cei din alte tari le gasesc ciudate si chiar dezgustatoare. Cu toate astea in toata Asia aceste preparate sunt considerate delicatese si au preturi destul de mari. Cu putin curaj si incredere in bucatari le poti incerca fara probleme.

Daca iti doresti sa mananci ceva diferit si vrei neaparat sa incerci ceva nou de fiecare data alegi restaurantele cu specific asiatic. Meniurile sunt tot timpul pline, gusturile nu seamana deloc cu tot ce ai mancat inainte de a ajunge la respectiva locatie cu specific asiatic.

Bucataria asiatica este bazata pe orez, legume, multa soia, pe traditii stravechi mentinute chiar si in vremuri moderne, dar si de arome ametitoare. Carnea si pestele sunt o raritate in aceasta bucatarie, insa sushi si legumele in os sunt mereu pe mesele restaurantelor asiatice.

Pentru cei care vor sa testeze tot ce poate oferi acest tip de bucatarie exista si variante de preparate ceva mai neobisnuite, dar foarte gustoase si cautate in Asia, considerate a fi delicatese care isi merita fiecare banut.

Tarantule. Prima data s-au consumat tarantule cand a fost foamete in anumite zone din Asia. Desi nu se mai pune problema de infometare si de conditii grele de trai, astazi traditia consumului de tarantule s-a pastrat si face parte din cultura asiatica.

Crocante la suprafata si cremoase la interior, tarantulele au o carne alba care aduce putin cu puiul nostru sau cu o carne de cod. Da, nu arata bine in farfurie, insa condimentat si cu o garnitura asiatica va face furori la orice eveniment cu pretentii. Si sunt chiar gustoase tarantulele, o spun cei care le-au consumat deja? si ii credem pe cuvant.

Creveti „imbatati”. Cand citesti aceasta denumire te gandesti la niste creveti pusi in condimente, vin, ceva alcool in orice caz. Insa chinezii au incercat sa aduca ceva nou in cazul acestui preparat. Si da, avem creveti care chiar s-au imbatat si inoata lejer intr-o piscina micuta plina de lichior puternic.

De mancat e simplu, in viziunea chinezilor: pentru ca respectivii creveti si asa se misca incet ii prinzi cu mana ca pe peste, intervii subtil si le indepartezi zona capului, dupa care ii mananci usor si le simti gustul delicat combinat cu niste alcool care iti paralizeaza gura. E o delicatesa si chinezii cu dare de mana se dau in vant dupa ea, cu siguranta.

Oua albe de… furnici. E suficient sa te plimbi pe strazile din Thailanda, Cambodgia sau Vietnam si vei descoperi cele mai ciudate tipuri de mancare asiatica. Insectele sunt fripte, servite imediat si sunt cea mai buna gustare. Cea mai ciudata mancare este supa de oua albe de furnica, un fel de mix de oua, embrioni partiali si furnicute.

Cei care au mancat spun ca ouale pocnesc in gura si lasa o savoare unica, foarte buna. Dincolo de aspectul supei, acest preparat pare sa fie foarte hranitor, are si nutrienti si vitamine si cei care au consumat asa ceva sunt de parere ca e o supa… minunata?. Ii credem si pe ei pe cuvant.

Ochi de ton. Da, stim ca nu e ceva atipic sa consumi ochi de peste, insa japonezii au o mancare facuta doar din ochi de ton. La abur sau crud, preparatul cu ochi de ton este delicios si foarte gustos, e o delicatesa adevarata. Cu putin usturoi, cu niste sos de soia si o garnitura buna ai in fata unul dintre cele mai usoare si mai ciudate preparate asiatice.

Shirako sau lichid seminal de peste. Tot japonezii au alt tip de preparat foarte ciudat. Se numeste Shirako si e vorba de organele sexuale masculine de la pesti care contin in ele tot ce inseamna lichid seminal. Localnicii le mananca peste tot si sunt foarte populare prin toata Asia. Cu putina sare si ceva condimente iuti Shirako e un fel de mancare pe care te poti baza daca vrei o gustare sau poate un aperitiv inainte de niste mancare asiatica mai normala.

Basashi sau carne cruda de cal. Si aici ne suna cunoscut pentru ca si noi am fi avut carne de cal prin salamul de Sibiu, asta cel putin din zvonuri. Carnea cruda de cal se serveste in fasii subtiri pusa pe orez, legume, printre ele, depinde cum vrei. Ca sa mearga mai bine se poate adauga si un dressing ceva mai dulce si cateva legume ca sa mai ia din gustul puternic de… cal.

Larve de albine sau Hachinoko. Crocante si pline de proteine, larvele e albine se mananca prin Japonia si sunt cautate pentru valorile lor nutritionale uimitoare si pentru textura deosebita. Pentru noi, cei din Europa, pare ceva ciudat, dar la asiatici e ceva banal sa consumi larve de albine de vreme ce insusi imparatul Japoniei Hiroshito avea o mancare favorita deosebita: viespii fripte pe orez cu putin zahar si niste sos de soia.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *