COVID-19 poate recidiva, reinfectarile sunt noua realitate

In ultima perioada se vorbeste tot mai mult despre posibilitatea unor recidive din partea afectiunii COVID-19 provocata de SARS-CoV-2. Asta inseamna ca, dupa circa 14 zile de tratament si de chinuri in spitalele arhipline, ajungi sa fii testat din nou pozitiv si sa ai nevoie iar de tratamente. Cel putin asa percepe informatia reinfectarii omul de rand si panica nu intarzie sa apara.

Testarile ulterioare finalizarii tratamentelor pentru COVID-19 sunt efectuate cu acelasi tip de markeri ca si prima data, unii pacienti ies negativi, altii ies pozitivi. Asta nu inseamna ca suntem iar bolnavi si avem nevoie de spitalizare. Explicatia e simpla si trebuie inteleasa corect. COVID-19, dupa ce e vindecat, poate avea „ramasite” din SARS-CoV-2 in tot corpul, practic parti de virus mort care vor disparea treptat. Sau foarte bine testul ales pentru a vedea daca mai esti sau nu bolnav nu are o acuratete atat de mare.

In procesul de recuperare pacientii au material genetic ramas de la virus in plamini si il pot expectora in aceasta faza. Nu e nimic anormal, celulele sunt moarte si nu pot sa faca rau nimanui, dar pozitiveaza testul facut. Rezultatele fals negative se pot datora si metodei invechite de a lua mostre din gatul pacientului, chiar nasul lui, asta in conditiile in care virusul se ascunde undeva in josul tractului respirator.

Faptul ca suntem iar pozitivi dupa ce ne simtim bine si am terminat tratamentul supravegheat in spital nu inseamna ca o vom lua iar de la capat. Inseamna insa ca nu poti face rau nimanui si nu infectezi la randul tau pe altii, nu ai nicio problema si poti sa iti continui viata linistit.

Desi nu putem exclude reinfectarile serioase dupa o vreme, multe cazuri din prezent sugereaza ca infectia cu SARS-CoV-2 e o realitate si apare si de doua sau trei ori, depinde de pacient. A doua oara simptomatologia e mult mai grava. Daca prima data te doare putin in gat, ai senzatii ciudate la nivelul nasului, te doare putin capul, a doua oara vei suferi mai mult, ai febra, lipsa de oxigenare normala, corpul cedeaza rapid de la o ora la alta.

De foarte multe ori e vina unui sistem imunitar incapabil de a produce suficienti anticorpi pentru a putea lupta cu virusul si a-l tine la distanta pentru a doua, a treia oara. Au fost si cazuri in care cei asimptomatici au dezvoltat un raspuns rapid imunitar dupa ce s-a terminat boala si nu au mai avut apoi alte simptome.

In acest punct imunitatea de turma e de dorit. Imunitatea de turma depinde de teoria potrivit careia sistemul nostru imunitar, odata expus la un patogen, ne va proteja in mod colectiv atunci cand ne gasim intr-o comunitate. Infectia nu se va mai raspandi atat de repede. Ideea de a infecta voit in masa inainte de a obtine protectia e oribila si nu e fezabila in niciun scenariu. Suedia si Marea Britanie au incercat pe pielea lor si au avut rezultate dramatice, foarte proaste. Asa ca s-a renuntat imediat.

Si mai e ceva. Odata ce am scapat de boala, asa credem noi cel putin, lasam garda jos si nu mai suntem constienti de pericolul reinfectarii si de cel a infectarii altora. Virusul se raspandeste insa rapid si profita de fiecare greseala si de orice detaliu de care nu mai tinem seama…

Protectia asigurata de un sistem imunitar intretinut si care functioneaza perfect exista la fiecare pacient, insa e de scurta durata, asta trebuie sa intelegem foarte bine. Daca dupa trei luni, sase luni ne reinfectam nu inseamna ca nu am avut imunitate. Inseamna ca avem un raspuns normal la boala ciudata care ne distruge increderea in noi si cam atat.

Reinfectarile sunt reale, dar trebuie privite cu oarecare prudenta, mai ales daca bolnavii nu ajung iarasi in spital cu simptomatologie foarte grava sau la fel de grava. Ce e bine de mentionat este faptul ca gradul de contagiozitate e scazut dupa ce ne-am infectat si vindecat, deci nu contribuim si noi la raspandirea bolii. Ce e rau este ca nimeni nu stie cat de reale sunt reinfectarile si ce urmari pot avea si la asimptomatici, de cate ori ne putem infecta si daca nu cumva mutatiile suferite de acest coronavirus fara mila vor duce la incercari multiple de a „termina” gazda pe care a infectat-o o singura data.

Ne confruntam cu un virus ucigas si singura noastra arma impotriva lui este preventia si chiar atentia foarte mare la tot ce facem in viata de zi cu zi. Vom castiga lupta? Probabil, cu un vaccin bun si foarte bine targetat. Vor mai fi reinfectari? Cu siguranta da, dar nu toate sunt si fatale  sau foarte grave. Ele provoaca nimic mai mult decat o panica nejustificata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *