Negii apar pe piele si pot sa fie destul de periculosi daca nu ii descoperim si tratam la timp

Pe degete, la picioare sau in diverse zone ale corpului. Peste tot putem avea negi. In genereal negii sunt cauzati de virusul HPV, au fost descoperiti si la egipteni, la mumii vechi de peste 3.000 de ani. Desi nu sunt atat de periculosi, negii se pot transmite de la o persoana la alta prin atingere directa, arata foarte rau daca nu sunt tratati si pot sa se agraveze daca nu sunt tratati la timp. Uneori sunt si durerosi, dar durerea e suportabila.

La o privire atenta vom vedea ca fiecare neg are si niste punctulete micute, negre, care sunt vase de sange „infundate”. Ce simptome au si cum se trateaza negii? Raspunsul la aceste intrebari si multe alte informatii le veti afla din articolul care urmeaza.

De la momentul in care virusul HPV a atacat pielea si pana la aparitia negilor poate dura si sase luni. De multe ori putem avea surpriza ca negii sa dispara de la sine, insa ii putem indeparta chirurgical daca ne incomodeaza sau arata prea urat, ne afecteaza imaginea, eficienta la locul de munca.

Primele semne care anunta negii sunt umflaturile micute pe piele, in zone unde nu te astepti, la degete, maini. Pielea ajunge sa isi schimbe culoarea in zona respectiva, poate aparea o anumita paloare, pielea devine alba sau rozie, la atingere constatam ca pielea e foarte aspra acolo.

Nu e cazul sa ne facem griji prea mari in privinta negilor, daca nu ne deranjeaza. Trebuie insa sa mergem la medici atunci cand incep sa creasca necontrolat, cand isi schimba culoarea si forma, aspectul, cand nu putem sa ne desfasuram activitatile in mod normal. Daca sunt prea multi negi aparuti intr-o perioada scurta de timp s-ar putea sa ai si o problema cu sistemul imunitar. Te vei prezenta la medic si daca apar negi pe fata, in zona gurii, in zona intima, daca apar sangerari si infectii la nivelul negilor, daca apar dureri puternice, ascutite, daca ai deja si diabet.

Negii sunt contagiosi, deci ii putem da si altei persoane virusul HPV foarte usor si il putem infecta prin contact direct, prin obiectele atinse, prosoape, servetele. Virusul gaseste o „crapatura” in piele, o zgarietura fina de care nici nu stii si infecteaza gazda. Daca tot iti rozi unghiile s-ar putea sa ai sanse mari sa te trezesti cu negi pe degete sau in jurul unghiei, unde tesuturile sunt destul de sensibile.

Cei mai predispusi la aparitia negilor sunt copiii, tinerii, asta pentru ca imunitatea lor este inca in formare si nu a intalnit niciodata virusul. Si cei care au sistem imunitar slabit, cei su SIDA si HIV sau cei care au suferit recent un transplant pot sa dezvolte la un moment dat negi in anumite parti ale corpului.

Prevenirea aparitiei negilor comuni e foarte simpla si e la indemana tuturor. Ne spalam pe maini cu regularitate, cu apa fierbinte si sapun, daca stim ca am avut deja contact cu cineva care are negi, nu „umblam” la negi, nu incercam sa le influentam dezvoltarea deloc, acoperim negii cu bandaje de fiecare data, mainile si picioarele trebuie sa fie uscate si curate mereu. In dusuri comune, la plaja, la mare, oriunde ai bai comune e bine sa porti papuci din plastic special pentru dusuri.

Nu folosim aceleasi instrumente pentru unghii daca stim ca avem deja la anumite degete negi. Ori cumparam mai multe, ori folosim doar instrumente de unica folosinta. Nu ne barbierim, radem in zona negilor, nu incercam sa „cosmetizam” zona cu tot felul de produse chimice.

Tratamentele pentru negi sunt destul de putine, asta pentru ca nu li se da atat de mare importanta. Fiecare tratament urmareste distrugerea negului sau determinarea unui raspuns imunitar pentru a putea lupta cu virusul care a dus la aparitia sa. Cu toate ca putem sa ii tratam, negii pot sa reapara si sa se raspandeasca usor in anumite zone mai sensibile ale corpului nostru.

Printre cele mai populare tratamente pentru negi le vom gasi pe cele cu acid salicilic, care inlatura pas cu pas negul si il omoara definitiv. Tehnica merge de minune alaturi de crioterapie, unde se foloseste nitrogen lichid direct pe neg. Tratamentele se repeta si pot dura saptamani intregi, pentru ca tot procesul e etapizat, din aproape in aproape. Daca nu merge tratamentul cu acid salicilic se folosi acidul tricloracetic pe o perioada de cateva zile la diferenta de o saptamana.

Se pot face si operatii minore pentru indepartarea negilor, merge folosit si laserul ca sa distrugem complet tesutul infectat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *