Un politician care se respecta si are experienta stie foarte bine ca fara tehnologie nu poate ajunge mai rapid la votantii sai

Tehnologia si politica au avut o legatura stransa dintotdeauna si aceasta legatura se va pastra pe masura ce va trece timpul. Nu ai cum sa fii implicat in politica fara a avea mereu la indemana si instrumentele pe care ti le pune la dispozitie tehnologia. Si reversul e valabil, nu ai cum sa folosesti tehnologia fara sa fii implicat si in politica intr-un fel.

Tehnologia joaca un rol foarte important in definirea peisajului politic, ea este din ce in ce mai importanta mai ales ca votantii sunt prezenti in mediul virtual si poti ajunge la ei mai usor daca esti si in social media, ai site, blog, ai prezenta on-line puternica.

Politica moderna inseamna interactiune, mesaje clare, politicieni care pot sa ajunga cat mai repede la publicul lor tinta si sa atraga cat mai multi votanti de partea lor. Nu ai cum sa rezisti in politica si sa evoluezi daca nu te concentrezi si asupra tehnologiei. Tehnologia este foarte utila daca stii sa o intelegi si sa o utilizezi pentru a fi cat mai aproape de oamenii care rezoneaza cu adevarat cu tine.

La o analiza atenta a relatiei politica-tehnologie vom descoperi mai multe valente ale acestui instrument, tehnologia, raportat la o politica din ce in ce mai greu de inteles. Aceste valente vor trebui intelese si interiorizate mai intai, inainte de a putea sa folosesti tehnologia in politica la adevaratul sau potential…

Tehnologia, instrument pentru actorii politici. Este de mare ajutor in identificarea si gasirea acelor votanti, oameni din publicul tinta care reactioneaza la mesajul transmis, dar si in raspandirea mesajelor de la politicieni, institutii politice. Campanii comerciale la tv, reclame pe Facebook, diverse anunturi si promisiuni primite pe e-mail, toate au legatura cu tehnologia si sunt dovada clara a faptului ca politica si tehnologia sunt de nedespartit. Cele mai puternice metode prin care poti folosi tehnologia in avantajul tau ca politician sunt colectarea de date si utilizarea mass-mediei digitale. Sa ne amintim de Barack Obama si de castigarea alegerilor cu ajutorul retelelor de socializare, care au contribuit la colectarea de date granulare despre demografica si modalitatile de votare. Colectarea de date granulare a devenit un must in anii ce au urmat, fiind parte de baza in orice campanie politica de succes. Datele colectate devin utile cand se creeaza campanii de marketing, cand se transmit mesaje politice targetate sau cand se doreste cultivarea unor relatii cu „donatorii”.

Alta modalitate in care tehnologia are un impact important asupra politicii este una mai subtila de data asta: stabilirea autenticitatii in privinta unor anumite grupe de votanti. De fiecare data se incearca o atragere a tinerelor generatii si o castigare a votantilor pentru un succes garantat in campanii viitoare.

Tehnologia, subiect politic si platforma de campanie. Multi politicieni vorbesc in campaniile lor despre tehnologie, acces la date private, viata privata in on-line etc. Dreptul de a fi uitat este foarte important si a devenit un subiect „fierbinte” in orice campanie internationala, fiecare are libertatea sa solicite stergerea unor date daca doreste acest lucru sau neincluderea lor in anumite statistici on-line, de exemplu. Alt subiect dezbatut in campanii e accesul echitabil la tehnologie. Multa lume nu are acces la internet sau la internet de mare viteza, dependenta de tehnologie si internet este din ce in ce mai mare, pe fondul schimbarilor majore din lume odata cu pandemia de COVID-19. Uneori se reuseste o mica revolutie intr-o zona unde nu exista acces la tehnologie, la internet, dar aceasta lupta castigata e prea mica in comparatie cu „razboiul” pe care trebuie sa il duci la nivel global.

Campaniile moderne depind de tehnologie, o folosesc pentru a se dezvolta si in on-line si a consolida o prezenta mult mai fireasca si mai naturala intr-un mediu in care votantii isi petrec foarte mult timp si sunt dispusi sa interactioneze mai usor. E mai simplu sa ai o campanie de succes daca pornesti din on-line si incerci sa construiesti campania coerenta din on-line spre offline.

Tehnologia, instrument pentru public. Nu doar politicienii si organizatiile politice folosesc tehnologia ca sa influenteze decizii politice. Platformele digitale, social media, ofera cetatenilor instrumentul perfect pentru a contribui la schimbarea in politica. Totodata, tehnologia afecteaza politica si intr-un alt mod: expunerea comportamentelor ilegale sau lipsite de etica. Daca vei cauta cu atentie vei gasi „o urma” in mediul digital pentru orice fel de lucru rau sau neplacut pe care il fac politicienii.

Tehnologia, sabia cu doua taisuri in politica. Aceleasi instrumente foarte utile din tehnologie care ne permit sa lucram si sa ne distram, sa ne jucam sunt cele mai bune instrumente pentru actori ce isi doresc doar sa se razbune, sa faca rau. Multi hackeri ajung sa fie implicati in atacuri care au un singur scop: schimbarea unei optici in politica, sabotarea unor campanii politice, unor politicieni. Si mai sunt si fake news-urile, stirile false care denatureaza adevarul ca sa „loveasca” intr-o persoana sau sa genereze niste castiguri financiare si politice. Se bazeaza pe senzational, pe lipsa adevarului care e foarte greu de dovedit la o prima lectura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *