A trecut deja mai bine de o luna de la izbucnirea razboiului din Ucraina. Rusia nu accepta pana in acest moment o pace negociata, in fiecare zi apar noi si noi informatii despre atrocitatile lasate in urma de soldatii rusi care se retrag dinspre Kiev spre alte zone pentru o regandire a atacului asupra Ucrainei. Pana acum Ucraina si tari importante din Europa au incercat sa negocieze o posibila pace, un armistitiu intre Rusia si Ucraina, dar s-au lovit de indiferenta presedintelui Rusiei Vladimir Putin si de indarjirea sa.
Au fost cel putin patru incercari de discutii intre reprezentantii ambelor tari, pentru a gasi un compromis si a inceta razboiul. Nu s-au facut progrese prea mari, au fost deschide coridoare umanitare pentru evacuarea civililor si cam atat. Pacea e foarte departe de a deveni o realitate, cel putin acum, fortele armate rusesti se pregatesc de zor de noi ofensive in alte parti ale Ucrainei si intreaga lume asista la un spectacol macabru si la lupte interminabile…
De la inceputul razboiului din Ucraina s-au cautat mereu solutii diplomatice si discutii concrete cu partea rusa pentru a se ajunge la incetarea conflictului armat foarte sangeros din tara vecina. La un moment dat, Rusia a dat de inteles ca ar accepta o pace, dar a pus foarte multe conditii care insemnau renuntarea la lupta din partea ucrainenilor si la zone din Ucraina, care deveneau ale Rusiei.
De cealalta parte, Ucraina, prin presedintele Volodimir Zelenski, a cerut ca responsabilul si responsabilii pentru razboiul pornit pe teritoriul tarii sa fie condamnat/condamnati pentru razboiul declansat si pentru crimele de razboi, plus sa plateasca uhn trilion de dolari pentru reparatii, reconstructie.
Discutiile care ar fi putut aduce pacea sau armistitiul, desfasurate in Antalya intre ministrii de exerne Sergey Lavrov, Rusia, si Dmytro Kuleba, Ucraina, nu au adus nicio rezolvare. Rusii sunt in continuare fermi pe pozitie si vor „ce e al lor”. Donbas si Crimeea, neutralitatea Ucrainei, au fost in centrul discutiilor intre ministri, dar nu s-a ajuns la niciun fel de rezultat. Recunoasterea formala a unor teritorii sub asediul rachetelor si al bombelor, al gloantelor, prin forta nu este de acceptat in ochii ucrainenilor. Suveranitatea ucraineana este in joc si Ucraina nu accepta sa aiba teritorii ocupa si controlate de rusi chiar intre granitele sale…
NATO, care a fost ferma pe pozitie, nu isi va anula pozitii de tip „usi deschise”. Legislatia internationala interzice amenintari impotriva statelor pentru a determina politica externa sau aliantele lor. La inceputul lui ianuarie 2022, SUA sugera Moscovei ca un moratoriu in privinta admiterii Ucrainei in NATO vreme de cativa ani ar putea fi o solutie de moment. Totusi in prezent liderul de la Kiev a renuntat la ideea de a mai avea tara in NATO intr-un viitor. Nici aderarea la U.E., pe care o tot cere presedintele Ucrainei, nu e realista pentru ca sunt foarte multe criterii de indeplinit si tara are inca probleme cu razboiul si conflictele armate cu Rusia.
Moscova cere insistent de la inceputul razboiului recunoasterea independentei oficiale a Lugansk si Donetk. Statutul celor doua zone a fost deja stabilit tot prin forta in 2014.
Legal cele doua sunt doua non-state, nu sunt recunoscute legal de niciun stat din lume. Dar e posibila o autonomie in interiorul Ucrainei si o independenta virtuala si legaturi limitate cu Rusia, dar cu supunere clara jurisdictiei suverane din Ucraina.
Inainte de invadarea Ucrainei de catre Rusia secesionistii controlau doar o treime din provinciim dar dupa invadare, daca lucrurile merg cum trebuie pentru rusi, secesionistii ar evit sa mai fie in non-state care sunt izolate total international.
Kremlinul mai doreste ceva care tine departe o posibila pace: acceptarea „absorbtiei” fortate a Crimeei din 2014. De ce Crimeea? Pentru ca, potrivit Moscovei, ar fi fost scoasa din Rusia in mod ilegitim de catre Stalin in 1954. Cu ajutorul populatiei vorbitoare de limba rusa de acolo regiunea este in mainile Rusiei, si asta dupa un referendum care a fost ilegal si fara niciun fel de urmare fireasca, asa cum a constatat si Adunarea Generala a ONU.
Moscova a motivat la inceputul invaziei Ucrainei si inca mai foloseste aceasta retorica: am venit sa demilitarizam Ucraina. Ucraina ar putea sa accepte sa nu faca rost de rachete care pot distruge orice prind in cale pe o raza de mii de kilometri si care ar fi o amenintare pentru Rusia, trupele ucrainene din jurul Donbas ar putea fi limitate. Rusia ar putea sa vina si ea cu un compromis si sa mai renunte la armamentul greu de razboi de la granitele Ucrainei.
Rusia isi doreste o incetare a focului, ceea ce ar insemna control armat asupra unor teritorii intinse din Ucraina, dincolo de Donbas, diviziunea tarii si limitarea accesului la mare. Dar fortele ruse, asa cum vedem prea bine zilele acestea, se regrupeaza si cauta mereu sa atace de unde te astepti mai putin, distrug tot in cale si lasa zone nimicite si oameni morti in urma lor, zone minate…
In spatele acestui razboi din Ucraina si dincolo de incercarea esuata de a pune mana pe Kiev si pe puterea de acolo se ascunde si dorinta Rusiei de a se razbuna cumva pe NATO si SUA. In decembrie 2021, Rusia a cerut NATO clar sa isi retraga fortele si armele, armanentele din zonele aliatilor care au intrat in NATO dupa 1997, adica din toate tarile membre est europene…
Daca se va ajunge vreodata la o pace negociata se va pune pe masa si o reducere a fortelor de-a lungul Europei si asta se va discuta in stransa legatura cu o intelegere favorabila ucrainenilor.
Si Rusia nu se opreste aici. Vrea si o retragere a armelor nucleare si siguranta mai mare oferita din partea SUA. Si Rusia si-a retrage armele nucleare pe propriul teritoriu, dar Rusia e parte din Europa si miscarea ar fi complet inutila…
O intelegere clara Rusia-Ucraina si o pace la care spera tot globul nu va veni decat atunci cand va exista o situatie in care ambele parti nu vor avea alta cale si vor trebui sa cedeze, sa faca niste compromisuri ca sa se incheie odata razboiul. Pana la acel moment, care nu stim cand va veni, nu ne ramane decat sa speram ca lucrurile se vor mai calma in Ucraina, desi…