Scoala online e noua realitate din sistemul de invatamant si trebuie sa ne adaptam la ea

Daca pana anul trecut scoala online era doar o alternativa la care ne gandeam si pe care o vedeam pusa in practica mai mult in sistemul de invatamant privat, din 2020 acest tip de scoala va deveni o obisnuinta pentru toti elevii sau studentii din intreaga lume.

Scoala online este un pas inainte pentru un sistem de invatamant invechit, cum este cel de la noi, insa vine cu multiple provocari pentru profesori si pentru elevi. Dar pentru scoala online e nevoie de un setup perfect pentru lucrul de acasa.

In scoala online clasele fizice sunt inlocuite de cele virtuale, catedra e inlocuita de un monitor, lectiile sunt facute exclusiv pe dispozitive mobile sau fixe. Asta inseamna resurse alocate de ambele parti, inseamna implicare si solutii reale pentru ca toata lumea sa isi poata desfasura activitatea.

Pentru multi scoala online este mult mai complicata decat scoala offline, trebuie sa tii cont de multe lucruri pentru a te asigura ca vei putea sa iti desfasori activitatile exact asa cum ti-ai dorit. Ca sa reusesti sa faci fata scolii online ar fi bine sa iti stabilesti niste scopuri, obiective la inceputul semestrului si sa le bifezi sau sa le verifici pe masura ce trec saptamanile. Responsabilizarea, numarul redus de obiective reale impuse la inceput de an scolar sau de semestru si organizarea foarte buna, trecerea in „modul” proactiv, iata doar cateva idei pentru a putea ajunge cu bine la finalul unui an intreg de scoala online.

Gestionarea timpului avut la dispozitie este foarte importanta pentru situatia in care ai scoala online. Iti faci propriul program, te tii de el, folosesti aplicatii si tehnici pentru a putea sa termini toate sarcinile de la scoala si sa mai ai timp si de relaxare sau de odihna.

Conteaza foarte mult sa ai si un spatiu de studiu, dedicat scolii online, unde sa nu ai niciun fel de element care iti poate distrage atentia. Ai nevoie de productivitate cat mai buna si de cat mai putine lucruri in jur care te pot incurca mai mult in incercarea de a te concentra la anumite teme sau lectii online.

Un alt lucru important de retinut cand participi la lectii online si ai si teme care se vor face tot online sau rezultatul lor se va publica online: incearca sa gasesti un stil de invatare sau metode de invatare care sa integreze si servicii online, aplicatii, pentru a te adapta din mers noului context in care iti vei desfasura orele. Invatatul clasic s-ar putea sa nu mai functioneze cand ai scoala online, e nevoie de o combinatie intre clasic si digital, poti accesa materiale si multe tipuri de continut digital pentru completarea unor informatii pe care le stii sau le-ai invatat din cartile fizice.

Participarea activa la lectii si implicarea 100% in scoala online poate fi o solutie foarte buna pentru a nu transforma experienta online intr-un motiv in plus de stres si de neliniste. Discutiile libere purtate pe diverse platforme video, raspunsuri si intrebari, idei noi aduse in discutie, atentia doar la ceea ce se discuta, ce se preda, toate vor fi foarte utile daca vrei sa participi activ si sa inveti ceva din scoala online.

Pe langa aceste obiective principale pe care le vei atinge cu timpul, pe masura ce te vei familiariza cu scoala online ai mare nevoie si de un setup special pentru cursuri online. Nu mai poti sa stai doar la un birou, cu niste caiete si carti in fata si sa scrii temele.

Cum arata un setup pentru scoala online de acasa? Un computer sau un laptop de ultima generatie e un must have. O tableta si un telefon smart ajuta mult daca lucrezi pe mai multe ecrane deodata si vrei sa ai multitasking adevarat. Camera web este obligatorie, una de calitate ca sa poti sa faci conferinte cu cine vrei. Accesorii, aplicatii actualizate, sisteme de operare moderne si suficienta memorie RAM, procesoare noi si eventual un cooling pad, o masuta pentru lucrul din pat, cand obosesti sa stai pe scaun. Acestea sunt doar cateva elemente la care ar trebui sa te gandesti daca vrei sa fii productiv si sa ai o experienta placuta la scoala online.

Conexiunea la internet trebuie sa fie de buna calitate, banda alocata sa fie cat mai mare, preferabil de 1GB sau mai mult. Este mai bine sa ai un cablu de retea in placa de retea decat sa te bazezi pe WiFi, mai ales daca esti intr-o zona unde sunt foarte multe routere in jurul tau. Astazi accesul la internet este destul de ieftin si daca ai posibilitatea poti investi intr-o conexiune prin fibra optica si un ONT dat de la compania care ofera astfel de servicii. Asa nu vei avea nicio problema cu internetul si vei putea sa te vezi la o calitate buna cu oricine vrea sa discute cu tine pe Zoom sau pe Skype.

Nu uita nici de un microfon performant, de calitate, care sa preia foarte bine vocea si sa o proceseze, eventual. Microfonul de la laptopuri nu e atat de bun si poate sa distorsioneze vocea, e recomandat sa ai microfon de ultima generatie daca vrei sa te auzi bine si sa te poti intelege cu cei din conferinta online.

Foarte important este sa ai si un birou pe care sa stea toate, un scaun ergonomic si o asezare ergonomica a tuturor dispozitivelor pentru scoala online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *