Cand gatesti acasa poti sa injumatatesti timpul petrecut in bucatarie daca tii cont de sfaturi banale

Chiar si cea mai priceputa gospodina sau cel mai bun bucatar stie ca timpul in bucatarie trece mai repede ca oricand, mai ales daca ai foarte multe de pregatit. Te surprinzi mereu intr-o cursa contra cronometru, tai, toci, coci si fierbi la foc automat in incercarea de a avea la timp un meniu intreg pentru toata familia.

Cum ar fi insa sa poti gati rapid si mai eficient atunci cand ai putin timp la dispozitie si vrei ca totul sa fie gata de servit si cat mai aproape de perfectiune? Acest lucru este posibil prin cateva trucuri practice care te vor ajuta sa castigi timp si sa fii si foarte rapid in propria bucatarie sau chiar in cea de la restaurant…

Cand a fost ultima data cand ai gatit? Aseara, ieri, poate sambata trecuta? Cu siguranta ti-a luat destul de mult, o ora, doua, trei, la final ai fost foarte obosit si aproape ca nu te-ai putut bucura de mancarea pe care ai preparat-o. Experienta nu prea te ajuta atat de mult cand ai de gatit multe feluri de mancare si ai de respectat si o multime de etape impuse de retete ceva mai sofisticate.

Da, conteaza sa ai experienta, insa asta nu inseamna ca vei gati pe repede inainte. Poate vei castiga o jumatate de ora, o ora, dar timpul de pregatire va fi la fel de lung mai mult ca sigur. Ce gresesti? Multe. Depinde de fiecare cum gateste si cat de pregatit este sa gateasca. Se pune accent mai mult pe pregatire si pe o punere in practica rapida a cunostintelor deja detinute in privinta gatitului.

Ca sa nu mai pierzi timp pretios data viitoare cand gatesti pentru prieteni sau familie poti tine cont de cateva trucuri utile in orice bucatarie.

Vizualizeaza tot procesul de gatire inainte sa te apuci de prepararea efectiva. Vei sti de la inceput ce preparat are o durata de gatire mai mare, cat de multe poti face intre doua gatiri ale unor mancaruri din meniu. Poti evita greseli si stii mereu ce ai de facut ca sa ajungi cat mai rapid la rezultatul dorit. Plus ca vei castiga timp in timpul pregatirii mancarii pentru ca nu te mai gandesti mereu la alti pasi pe care ii ai de pus in practica-ii ai deja in minte si urmezi totul cu strictete mai mare.

Pregateste din timp toate electrocasnicele de care ai nevoie si incalzeste cuptorul. E mai simplu sa ai totul la indemana si sa respecti intocmai toti pasii retetei. Eviti sa arzi mancarea, sa ratezi o etapa doar pentru ca tu cautai cu frenezie un mixer prin toata bucataria. Incalzeste cuptorul daca vrei sa faci ceva copt, pentru a avea un preparat excelent si bine gatit. Nu incepe sa te apuci de pregatirea mancarii pana cand nu esti sigur ca ai totul gata. De preferat sa aduni electronice, electrice, absolut tot in jurul tau si sa le ai la indemana cand vrei sa pregatesti ceva mai deosebit, cu multe etape de respectat.

Umple o tigaie sau un cos, un bol cu tot ce ai nevoie din camara sau frigider. Pierzi mult timp in bucatarie cu drumurile la camara, la frigider, te intorci si vezi ca ai uitat sa mai iei si untul, verdeata etc. Asa daca ai de la inceput intr-un loc toate ingredientele nu vei mai avea astfel de timpi morti si vei putea sa te concentrezi mai bine la tot ce ai de facut pe termen scurt. Atentie insa, nu lua ingrediente de care nu ai nevoie pentru ca s-ar putea sa nu mai ai loc sa gatesti de atat de multe lucruri pe masa sau pe bancul de lucru.

Incearca sa iti dai seama care e ordinea corecta de preparare. Ideea este sa poti pune in practica multitasking-ul in bucatarie. Alege retete care sunt foarte bine gandite, care iti prezinta ingredientele in ordinea pregatirii si gatirii lor. Doar asa poti sa ai speranta ca vei ajunge la multitasking si vei castiga timp pentru tine si pentru familie, evitand sa stai ore in sir in bucatarie doar de dragul unei retete mai complexe.

Rade untul ca sa nu astepti sa se topeasca sau sa se inmoaie. De multe ori gasesti in reteta o indicatie importanta: topeste untul inainte sa il folosesti, e bine sa fie moale cand e utilizat in retete. Ca sa ajunga la temperatura camerei si sa se topeasca va dura. Cel mai simplu truc este sa razi o bucata de unt inghetat sau foarte rece si „fulgii” obtinuti sa ii folosesti cum vrei. Se inmoaie imediat, se topesc pe loc si nu astepti minute bune pana cand te poti apuca de reteta favorita.

Taie totul in bucati mici. Bucatelele mai mici de legume, de carne sau de orice fel de ingrediente folosesti se vor gati intr-un minut sau mai putin chiar, depinde de consistenta lor. Aminteste-ti sa tai in bucati mici cu cutitul sau cu robotul tot ce vei pune in ciorba, supa, in tocanita sau in alte mancaruri delicioase si colorate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?