Oboseala cronicizata poate sa ne afecteze vietile si ne poate aduce mai aproape de epuizare fizica si psihica

O cunoastem cu totii si o avem mai mereu. Uneori trece de la sine, alteori avem nevoie de ajutor si de ceva medicamente, de putina relaxare ca sa scapam de ea. E vorba despre oboseala, o senzatie de oboseala constanta si de slabiciune corporala si psihica sau o combinatie intre cele doua. Oboseala poate afecta pe oricine, indiferent de varsta, sex, de ceea ce face in viata de zi cu zi.

Cand oboseala obisnuita, comuna, se acutizeaza putem discuta despre sindromul oboselii cronice, o afectiune care a inceput sa fie din ce in ce mai prezenta in epoca moderna si intr-o societate in care se pune accent prea mult pe munca in exces…

Pana sa discutam despre sindromul oboselii cronice trebuie sa intelegem ce tipuri de oboseala exista. Avem trei tipuri, dupa cum ne spun specialistii: tranzitorie, cumulativa si circadiana. Oboseala tranzitorie apare cand nu prea dormim suficient sau foarte bine sau cand nu dormim deloc si incercam sa ramanem „pe baricade” 24-48 de ore. E o oboseala extrema care de multe ori trece de la sine daca ne refacem somnul si ne mai relaxam.

Oboseala cumulativa apare cand apar restrictii de somn partiale sau cand stam si lucram pana la ore mai tarzii cateva zile la rand. In fine, oboseala circadiana se refera strict la performantele reduse pe timpul noptii, mai ales intre ora 02 si 05:59 A.M. Recuperarea dupa o oboseala de acest tip e mai dificila daca am tot repetat incercarile de a lucra noaptea.

Sindromul oboselii cronice este o afectiune destul de complexa caracterizata prin oboseala extrema care tine cel putin sase luni si care nu are niciun fel de baza. Daca mai apare si activitate zilnica fizica, psihica, oboseala e si mai mare, nu se imbunatateste deloc starea noastra.

Alte caracteristici ale sindromului includ: somnul care nu ne odihneste deloc, nu ne refacem dupa somn, chiar daca dormim si 9-10 ore, apar dificultati de memorare, de concentrare si de focusare pe anumite sarcini. Starea de rau de acutizeaza si ea cand ne ridicam din pat sau cand revenim in pat.

Cauzele sindromului oboselii cronice sunt necunoscute, dar sunt, ca de obicei, mai multe teorii in privinta sa. Se poate sa fie o infectie virala, stres psihologic sau chiar o combinatie necunoscuta de factori terti. Simptomatologia insa este cunoscuta si variaza de  la o persoana la alta in functie si de severitatea bolii. Oboseala, dureri in gat, dureri de cap, noduli limfatici umflati, dureri musculare si de incheieturi inexplicabile, epuizare extrema desi nu faci mai nimic, toate se afla pe lista de posibile manifestari ale sindromului despre care discutam.

Infectiile virale, despre care am amintit anterior, cand discutam despre cauzalitate, trebuie sa amintim de cateva tipuri de virusuri care ar putea duce la instalarea mai rapida a sindromului oboselii cronice. Virusul Epstein-Barr, virusul herpes uman, iata doar doua exemplu de virusuri care ar putea sa determine, la un moment dat, aparitia sindromului.

Si problemele cu imunitatea organismului sunt de luat in seama, numai un sistem imunitar care functioneaza bine ar putea sa se apere de un astfel de sindrom si de virusurile care ar putea conduce la manifestarile sale.

Dezechilibrele hormonale ar fi o cauza plauzibila a sindromului oboselii cronice. Cei care au dezechilibre hormonale pot sa aiba un nivel greu de controlat de hormoni in sange, nivel care poate influenta existenta unui astfel de sindrom in prima faza. Si traumele psihice si emotionale vor declansa sindromul in cauza, mai ales daca avem si un stres emotional urias.

Cat despre factorii de risc, acestia includ varsta, tinerii si adolescentii, adultii de varsta mijlocie sunt mai afectati, la fel si femeile, cazurile de aparitie ale sindromului oboselii cronice fiind mult mai multe, dar nu neaparat pentru ca au ceva special, ci pentru ca femeile merg mai des la doctor si raporteaza orice simptomatologie si asa ajung sa fie diagnosticate mai usor si mai rapid.

Tratament nu exista pentru acest sindrom, medicii care au diagnosticat un pacient cu sindromul oboselii cronice incearca doar sa amelioreze simptomatologia asociata. Antidepresivele usoare ar putea sa ajute la tratarea sindromului, asta pentru ca pacientii sunt si depresivi odata ce au ajuns sa aiba aceasta afectiune, la fel si medicamentele pentru tensiune arteriala si pentru mentinerea unui ritm cardiac normal-tinerii au tendinta sa lesine sau sa li se faca rau subit cand se ridica in picioare sau cand stau in picioare, drepti. Si ibuprofenul si orice derivate pentru durere se pot administra fara probleme, daca severitatea sindromului o impune.

Se adauga consilierea, rezolvarea problemelor cu dormitul, inclusiv apneea, gasirea unor exercitii usoare pentru a reduce din simptomatologia sindromului oboselii cronice.

Lasă un răspuns