Sfantul Nicolae e sarbatorit peste tot in lume

In noaptea de 5 spre 6 decembrie, an de an, cand toti copiii cuminti dorm si ghetutele sunt lustruite si pregatite langa usa, la geam, langa pat, cineva are multa treaba. Umbla din casa in casa si lasa daruri copiilor cuminti, cate o nuelusa celor care nu au fost suficient de cuminti. Nimeni nu ramane cu ghetutele goale, asta e sigur. Personajul misterios pe care micutii il asteapta este Mos Nicolae.

Mos Nicolae este sarbatorit in toata lumea, are diverse nume in functie de tara, dar si o multime de traditii frumoase care il insotesc an de an.

Mos Nicolae sau Sfantul Nicolae aduce daruri copiiilor in seara zilei de 5 decembrie. Desi cadourile nu sunt atat de „consistente” precum cele de la Mos Craciun, Mos Nicolae se straduieste an de an sa isi multumeasca „clientii” si sa le lase in ghetute fix ce isi doresc. Atat in Europa Centrala, cat si in cea de Vest, Mos Nicolae are o multime de corespondeti, are grija sa nu se arate niciodata, dar sa fie cat de darnic poate cu toata lumea.

Legenda spune ca Sfantul Nicolae ar fi trait demult, pe timpul imparatilor Diocletian si Maximilian. Sfantul Nicolae a ajutat la un moment dat trei fete sarace din orasul lui, aducandu-le noaptea daruri de zestre. Mos Nicolae aduce fetelor pungute cu bani pentru a putea avea tot ce doreau ca sa se marite. Tatal fetelor a vrut sa vada cine face aceste cadouri atat de importante pentru viitorul fetelor si, cand l-a zarit pe Sfantul Nicolae, a ramas placut impresionat de gestul sau. De atunci, in seara zilei de 5 decembrie si in noaptea dinspre 6 decembrie toti copiii primesc cate ceva, in functie de cat de cuminti au fost.

Traditiile asociate cu aceasta mare sarbatoare sunt diverse si sunt foarte bine ancorate in prezent.

GERMANIA

In Germania, in seara zilei de 5 decembrie, copiii isi pun incaltamintea bine lustruita in fata usii si asteapta ca Mosul sa le lase acolo dulciuri multe, jucarii, fructe si nuci. In unele zone Mos Nicolae isi face aparitia insotit de ajutoare, ofera cadouri, critica pe cei mici care nu prea au fost cuminti si face rugaciuni pentru cei care il primesc.

Ce e interesant este ca Mos Nicolae din Germania poate sa aduca si niste monede, exact ca in vechile legende. De multe ori Mosul din Germania este portretizat calare pe un cal, se invoca si legenda lui Krampus, un demon care are grija de copiii care nu au fost cuminti. Indivizi costumati in acest personaj inspaimantator umbla pe strazi in seara zilei de 5 decembrie ca sa sperie copiii si sa ii invete sa fie mai cuminti.

ITALIA si TURCIA

Si in Italia este sarbatorit asa cum trebuie Sfantul Nicolae. Aici copiii primesc, in mod misterios?, cadouri si dulciuri multe pe tavita lasata din fata dormitorului. Mos Nicolae nu e asa de important pentru italieni, asa ca sarbatoarea trece destul de repede, fara niste traditii mai deosebite.

De cealalta parte, Turcia are deja o traditie foarte veche si diverse obiceiuri interesante de Mos Nicolae. In Demre vin toti fanii Mosului si e o adevarata zona de pelerinaj. Traditiile din jurul lui Mos Nicolae sunt relativ noi in Turcia. Noel Baba, cum e numit acolo Sfantul Nicolae, nu prea aduce niciun cadou pe 6 decembrie. El isi ia revansa insa in ajun de Anul Nou si de Anul Nou, imediat ce turcii intra in noul an. Atunci nu doar copiii primesc cadouri, ci si adultii.

CARAIBE SI GRECIA

In Curacao avem festivitati in cinstea lui Mos Nicolae inca din noiembrie. Pentru ca vorbim despre Caraibe Mos Nicolae calatoreste pe vas din Spania si e primit in portul Willemstad. La parada ce urmeaza Mosul imparte cadouri pe strazile orasului. In noaptea de dinainte de 6 decembrie copiii pregatesc o caldare de apa si incaltaminte umpluta cu fan pentru calul cel alb al Mosului. In vreme ce micutii cuminti gasesc incaltamintea plina de jucarii si de dulciuri, cei care au fost obraznici trebuie sa se teama pentru ca ar putea ajunge in sacul lui „Black Peter”, un personaj rau care cauta doar copiii care nu au fost cuminti…

Mos Nicoale e sarbatorit in Grecia chiar in ajunul zilei de 6 decembrie. Ziua e cunoscuta sub denumirea de Shen’Kolli i Dimnit, Mos Nicolae de Iarna. Traditia spune ca trebuie sa postesti si sa nu dai cadouri. Doar dupa miezul noptii mananca lumea ce doreste, toata ziua care precede 6 decembrie e pentru post si nu se mananca nicio bucatica de carne.

BELGIA, OLANDA si FRANTA

In Belgia si Olanda copiii lasa incaltamintea in fata semineului, dar au grija sa lase langa ele si un morcovel sau ceva bun pentru caii lui Mos Nicolae. Traditia spune ca Mos Nicolae soseste cu o sanie trasa de cai sau cu ajutorul unui vas cu abur.

Franta are si ea traditii frumoase de Mos Nicolae. Mos Nicolae soseste negresit pe 6 decembrie, le da copiilor mici cadouri, ciocolatele multe si cam atat. In saptamanile care preced sarbatoarea Sfantului Nicolae parintii si bunicii le spun copiilor povesti despre Sfantul Nicolae, unele mai frumoase, altele de-a dreptul inspaimantatoare. In Franta Mos Nicolae e protectorul copiilor, de multe ori vom vedea reprezentari ale Mosului, alaturi de copii, intr-un butoi, cu trimitere la una dintre povestile care tot circula pe teritoriul francez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *