Cei care scriu cu mana stanga sunt oameni normali

Daca esti stangaci faci parte dintr-un club select, clubul celor care ar putea fi genii sau liderii de maine. Sau nu? Miturile si stereotipurile despre stangaci au tot circulat peste tot in lume si nu sunt atat de greu de demontat.

Mona Lisa si celebra piesa Yesterday, de la Beatles, sunt doua opere din doua domenii diferite care au ceva in comun. Ambele au fost produse cu… mana stanga. Stangacii reprezinta in momentul de fata aproximativ 10% din populatia globala. De multe ori cei care scriu si se folosesc de mana stanga ca membru principal au un IQ mai mare si se crede ca sunt genii in devenire. Nu se stie nimic concret, inca, oamenii de stiinta inca mai incearca sa descifreze acest mister al stangaciei.

Oamenii de rand cred ca oamenii stangaci sunt mai destepti pentru ca asociaza stangacia cu multe personalitati celebre care aveau acest tip de „defect”. Sunt si multe exceptii foarte cunoscute. De exemplu, Mark Twain era dreptaci, scria cu mana dreapta, dar a ajung sa fie in randul stangacilor pentru ca avea un reumatism sever care i-a afectat si mana dreapta. Si Leonardo da Vinci a fost dreptaci, desena cu dreapta, picta cu stanga, insa cand s-a ranit la mana dreapta a trebuit sa foloseasca doar mana stanga. Si Michelangelo era dreptaci la inceput, dar s-a fortat sa foloseasca mana stanga si a ajuns ambidextru.  

Au fost si vremuri in care mana stanga era asociata cu raul, cu misticul, asa ca multi au fost fortati sa scrie cu dreapta sau sa faca diverse activitati cu aceeasi mana. Alaturi de Michelangelo mai avem un alt ambidextru, Nikola Tesla. Sunt cei care folosesc mana stanga genii? Nu stim, nu putem dovedi acest lucru, totul tine de hazard si poate de prea multa atentie acordata acestui subiect.

Da, e adevarat ca fiecare persoana are o emisfera cerebrala dominanta, insa stangacii s-ar putea sa foloseasca mai mult partea creativa a creierului, emisfera dreapta. Nici aici nu e nimic clar, unii pot avea ambele emisfere active, altii pot avea doar parte din emisfera stanga activa sau toata. Ambele emisfere au zona care se ocupa de partea de limba si de invatare a limbii destul de dezvoltata si activa, legaturile dintre emisfere se pot schimba. Asadar stangacii sunt pana la urma oameni obisnuiti, iar a fi geniu e doar o intamplare, tine si de genetica.

Au fost foarte multe mituri despre stangaci de-a lungul istoriei pornite tocmai din aceasta neintelegere a categoriei in care intra acestia. Multe sunt false, unele au si un sambure de adevar.

1. Stangacii mor mai repede. E un mit. Totul a pornit de la un studiu de prin 1988, cand niste psihologi care nu aveau ce face au descoperit ca jucatorii de baseball stangaci mureau de tineri. Dar in secolul 20 stangacii se nasteau mai tarziu, deci erau si mai tineri. Asa se explica si aceste morti mai rapide. Totul tine de biologie si anatomia umana, de imbatranirea normala si de genetica ce isi permite sa se joace cu noi.

2. Stangacii sunt predispusi la boli psihice. Alt mit care e usor de demontat. Tot un studiu a generat si acest stereotip. Studiul a avut ca rezultat o concluzie ciudata: 40% dintre oamenii care sufereau de schizofrenie erau stangaci. Nu e nimic de speriat aici daca ne gandim ca studiul a fost facut pe doar 107 oameni. Studiile pe un esantion mai mare nu au gasit nicio legatura intre stangaci si sanatatea mintala.

3. Stangacii sunt mai creativi, introvertiti si inteligenti decat dreptacii. Mitul este adevarat in parte. Mana stanga este controlata de emisfera dreapta din creier, care este asociata cu imaginatia, creativitatea. Cat despre inteligenta, stangacii sunt inteligenti, dar nu peste medie, nu putem vorbi de genii. Introvertirea apare doar la cei care au ajuns sa fie ambidextri, adica folosesc ambele maini la fel de bine, la cei stangaci personalitatea e fix la fel ca la dreptaci, nicio schimbare.

4. Stangacii sunt mai buni la activitatile sportive. Mitul e adevarat. Sunt mai buni in tenis, baseball, in golf sau box. Asta pentru ca se descurca mai bine in a coordona miscarile corporale si sunt ceva mai atletici, au raspsuns mai rapid cand vine vorba de reflexe ce intra in actiune in majoritatea sporturilor. Nu sunt studii prea multe care sa demonstreze acest lucru, insa cercetatorii au vazut adesea o imbunatatire a activitatii sportive pentru stangaci.

5. Stangacii sunt liderii de maine. S-ar putea sa fie adevarat. Unul din zece oameni este stangaci. Curios sau nu sase din ultimii 12 presedinti americani au fost stangaci. Un stangaci faimos este si Steve Jobs, dar are concurenta puternica. Mark Zuckerberg, Bill Gates, Oprah Winfrey, toti sunt stangaci. Stangacii au memorie mai buna, isi controleaza mai bine inhibitiile, sunt luptatori si competitivi, mult prea competitivi de multe ori. Multe dintre aceste trasaturi caracterizeaza un lider, nu? Deci s-ar putea ca stangacii sa fie liderii de maine, asta daca isi doresc…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *