Steagurile similare ridica problemele celor care vor sa identifice o tara dupa drapel

La olimpiade sau la evenimente unde exista o parada a steagurilor tarilor participante am avut momente in care nu ne-am dat seama ce steag apartine carui stat. De ce? Pentru ca multe steaguri seamana foarte mult intre ele si pot determina o confuzie in interpretarea lor pentru toti cei care nu stapanesc prea bine steagurile internationale si geografia.

Nu este vorba despre un „plagiat” sau o asemanare dorita, s-a intamplat pur si simplu ca doua tari sa aiba aceleasi culori pe steag, acelasi steag pana in cel mai mic detaliu, dar poate diferit ca forma, ca marime…

Drapelul/steagul este un material textil de dimensiuni variabile, colorat sau multi-cromatic, monocromatic, cu un model si o forma geometrica particulare. Se atarna de lance, stap sau de catarg, de o hampa, contribuind la identificare, semnalizare si delimitare. Drapelul national simbolizeaza un stat, se arboreaza pe toate institutiile publice dintr-un stat si e reprezentativ pentru acesta.

La orice intrunire importanta politica, la vizite ale unor sefi de stat sau la evenimente sportive vom observa prezenta steagurilor, alaturi de intonarea imnului national, acolo unde e cazul. Problema este ca, daca incerci sa identifici tara in functie de steag s-ar putea sa ai mari probleme in cazul unor state cu steaguri aproape identice. Sunt cazuri izolate, dar exista, si sunt destul de multe. De la culori si steme, insemne specifice, pana la aranjarea culorilor pe steag si simbolistica, toate aceste elemente de individualizarea nu fac altceva decat sa sporeasca confuzia…

Ciad si Romania. Steagul Republicii Ciad este format din trei dungi verticale si e folosit inca din 1959. Albastru, galben si rosu sunt culorile pe care le putem vedea pe steag, acopera zone egale verticale si sunt vizibile de la mare distanta. Desi au exista multe conflicte in Ciad, steagul a ramas acelasi. Rosul reprezinta sangele care a curs pentru obtinerea independentei Ciadului fata de Franta.

Steagul Romaniei are tot trei dungi colorate verticale, si tot trei culori, aceleasi, rosu, galben si albastru. Care e diferenta? Steagul Romaniei are un albastru mai deschis, cobalt in loc de indigo de la steagul Ciadului. Steagul Romaniei este folosit incepand cu 1861.

Andorra si Republica Moldova. Alta coicidenta si alte doua steaguri care seamana foarte mult. Andorra are un steag cu un motto usor de recunoscut oriunde, Virtus Unita Fortior, si o stema in partea centrala, cu dungi rosii si animale, plus un fel de scut stilizat. Dunga din mijloc e un pic mai groasa decat restul dungilor verticale. Sunt aceleasi culori ca la steagul Romaniei si la steagul Republicii Moldova, rosu, galben si albastru. Stema de pe steagul Republicii Moldova e un vultur negru-galbui, cu o cruce tinuta langa el. Ramura de maslin din ghearele vulturului reprezinta pacea.

Polonia si Indonezia. Steagul Poloniei are doua dungi mari orizontale, una rosie, alta alba, cea alba fiind deasupra celei rosii. E unul din cele doua tipuri de design. In afara tarii se foloseste un steag cu stema, mai cunoscut celor care nu traiesc in polonia. Steagul Indoneziei are aceleasi culori si acelasi design, numai ca rosul e peste alb. Rosul si albul din steagul Indoneziei se refera la dualitatea naturii.

Noua Zeelanda si Australia. Steagul Noii Zeelande are un background albastru, patru stele rosii, conturul lor e alb si are si steagul Marii Britanii ca o amintire a perioadei coloniale. E folosit din 1902, stelele reprezinta cele mai stralucitoare stele dintr-o constelatie, Crucea de Sud.

La steagul Australiei observam acelasi design ca la steagul Noii Zeelande, dar are sase stele. Si aici vedem steagul Marii Britanii, a sase stea reprezinta Australia, e folosit din 1954 in actuala forma.

Coasta de Fildes si Irlanda. Trei culori si un steag banal, acesta e steagul Coastei de Fildes. Are influente din steagul Frantei, portocaliul trimite la pamant, albul la pace, verdele la speranta. Actualul design al steagului dateaza de dinainte de independenta din 1959 si seamana izbitor cu steagurile din Niger si India.

Steagul Irlandei e identic cu steagul Coastei de Fildes, numai ca difera ordinea in care apar dungile de culoare. Vedem verde, alb, portocaliu pe steagul Irlandei, iar steagul Coastei de Fildes este fix steagul Irlandei in oglinda. Steagul Irlandei este acelasi din 1919 incoace.

Senegal si Mali. Ambele steaguri au aceleasi dimensiuni, un design cu verde-galben-rosu pe dungile verticale. Difera doar culorile, nuantele, dar foarte putin. Steagul Senegalului are o stea galbena in partea centrala. Si Guineea are un steag asemanator, numai ca dungile sunt in oglinda, rosu-galben-verde.

Indonezia si Monaco. Si aici vorbim despre steaguri aproape identice, doua dungi orizontale, cu rosu si alb, numai ca in cazul Indoneziei avem dungi mai lungi. Ambele steaguri au sute de ani de cand sunt folosite. Steagul Monaco e bazat pe culoril heraldice desprinse din scuturile princiare utilizate in lupta, cel indonezian are legatura cu imperiul Majapahit. Similaritati vedem si daca ne uitam la steagul Poloniei, doar ca dungile sale sunt in oglinda, cu albul deasupra rosului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *