Mersul la facultate nu mai este de mult doar pentru cei care au bani si pot sa se intretina cumva. In secolul 21 sunt deja destule modalitati prin care poti ajunge sa studiezi la ce universitate vrei si sa nu fii nevoit sa platesti milioane pe an.
De la granturi la burse sau programe speciale de studii finantate chiar de stat, de respectivele unitati de invatamant superior, toate sunt la un click distanta. Doar sa iti doresti sa inveti si sa te specializezi intr-un anumit domeniu.
In trecut doar cativa tineri ajungeau sa „dea la facultate” si si mai putini ajungeau sa ia examenele draconice. Lucrurile s-au schimbat, sistemul de invatamant a evoluat si astazi am ajuns ca aproape toata lumea care isi doreste sa poata sa intre sau macar sa incerce sa intre la o facultate. Facultatea iti ofera o sansa reala la un loc de munca mai bun, la mai multe tipuri de joburi, dar si la un salariu mai bun, la un viitor mai bun. Asa ca nu e de mirare faptul ca tinerii viseaza sa fie studenti si sa termine o facultate cat mai buna.
Sa fii student astazi este destul de dificil. Ai nevoie de sustinere materiale, ai nevoie si de un job ca sa poti termina o facultate si sa nu duci lipsa de nimic in studentie. Desi costurile pot sa fie destul de mari pentru toti anii de facultate, trei, cinci sau chiar sase, sapte, depinde la ce facultate dai, sunt si multe „usite” pe care le poti folosi ca sa ai invatamant superior gratuit. Iata doar cateva exemple de tari unde taxele sunt virtual zero.
Norvegia. Cine e obisnuit cu o vreme capricioasa, cu temperaturi scazute mereu si cu niste costuri de locuit foarte mari poate sa mearga la studii universitare in Norvegia. Scolarizarea e gratuita la universitatile publice, poti studia unde doresti atat timp ca e vorba de universitate „de stat”. Cei care vor sa studieze in Norvegia au nevoie de diploma de finalizare a studiilor liceale si de multa ambitie ca sa poata intra, dar si de ceva bani ca sa se poata descurca cel putin la inceput. Oricum iti gasesti usor un job si mai poti avea si burse oferite de universitati, asa ca te vei descurca fara probleme.
Finlanda. Daca esti din Uniunea Europeana scolarizarea pentru studiile universitare e gratuita in Finlanda. Cine vrea sa aiba si atestate, diplome in engleza trebuie sa plateasa cel putin 1.500 de euro pe an, cu variatii serioase in functie de programul de studiu si de nivelul dorit. La studiile doctorale scolarizarea este gratuita in totalitate. Elevii din alte tari, care vin cu rezultate exceptionale, vor avea din partea statului ajutor si burse, pot accesa si granturi.
Suedia. Aici doar cei care vor sa faca doctorat bazat pe cercetare pot avea scolarizare gratuita. Unele programe de studiu, facultati ofera si burse pentru studentii straini. Atentie insa, desi suna bine pe hartie, cand ajungi in Suedia te vei lovi de viata foarte scumpa. Da, ai cursurile gratuite, iei diploma fara probleme, dar trebuie sa ai si bani ca sa supravietuiesti preturilor cat esti in facultate. Lucrurile se rezolva cu un job si cu ajutor din partea comunitatii de romani, prezenta si acolo de ceva ani.
Germania. Din 2014 Germania a scos toate taxele de scolarizare obligatorii pentru elevii care vor sa vina la universitatile din tara. Germania avea nevoie de forta de munca suficienta si cu o calificare cat mai buna, asa ca s-a vazut pusa intr-o situatie win-win si a facut o miscare buna. Sunt si programe intregi de studiu doar in engleza, asa ca daca nu stii germana te descurci. Germania e o tara unde ai locuri de munca bine si le poti incerca inca de pe bancile facultatii. Si daca iti place foarte mult acolo poti sa te stabilesti dupa facultate, Germania te va primi cu bratele deschise daca ai dovedit ca esti bun in ceea ce faci.
Franta. In trecut toti elevii care voiau la universitate in Franta trebuiau sa stie franceza neaparat. Acum nu mai e cazul, si la privat, si la stat se ofera cursuri in engleza si programele de studiu pot fi in totalitate in engleza. Vestile sunt bune, in Franta se duc batalii serioase ca sa se ridice taxele de scolarizare pentru studentii straini la facultati, la licenta si masterat. Nu e inca ceva clar stabilit, insa se tot vorbeste despre desfintiintarea acestor taxe sau cel putin de reducerea lor.
Danemarca. Elevii din Uniunea Europeana si Elvetia pot avea studii gratuite daca vor sa mearga la facultate. Cu toate astea studentii straini din alte tari platesc si 16.000 de euro pe an, un pret destul de piperat. Sunt si studii in limba engleza, standardele sunt foarte ridicate in Danemarca, asa ca orice program de studiu, fie el si in engleza, va fi unul foarte bine gandit si structurat.