In multe zone poti sa primesti amenzi sau sa faci inchisoare daca te trezesti injurand

Libertatea de exprimare invocata este oricand o scuza buna daca vrei sa te poti exprima exact asa cum doresti si sa nu ai probleme prea mari cu autoritatile. Numai ca de multe ori aceasta exprimare in public poate fi mai „colorata” si poate aduce o multime de probleme, amenzi si chiar inchisoare pe o perioada de timp considerabila.

Oricat de mult ne-am abtine mai scapam cate un cuvant urat (sau mai multe) pe strada, prin trafic cand dam de soferi care nu prea isi respecta colegii de „suferinta” de pe sosele. Daca la noi nu e nicio problema, putem sa ne descarcam si sa ne destresam poate asa, in multe locuri de pe Glob injuraturile sunt taxate foarte aspru cu pedepse, inchisoare si amenzi usturatoare…

De cate ori nu te-ai surprins in public sau in privat, dar intr-o anumita locatie publica injurand din diverse motive. Sa nu mai amintim de celebrele injuraturi foarte colorate in trafic, atunci cand dai de ambuteiaje, pietoni care traverseaza peste tot si stopuri care nu mai trec pe verde.

Desi stii ca e un comportament care contravine regulilor de conduita si de comportament in public nu poti sa renunti la acest obicei si s-ar putea sa il iei cu tine si cand mergi prin vacante. Chiar daca te gandesti ca esti turist si turistii pot sa treaca neobservati asa pe unde se duc, daca stii limba respectiva, din tara unde ajungi poti sa te trezesti imediat cu sesizari si cu organele de ordine aplicand amenzi care iti vor aminti toata viata de experienta de acolo.

In randurile de mai jos veti descoperi cateva dintre locurile unde e bine sa va controlati limbajul si sa va feriti sa injurati in limba care se vorbeste acolo, mai ales daca vreti sa va ramana bani si de restul vacantei?.

Inchisoare pentru injurat in public in Dubai. In Emiratele Arabe Unite este foarte complicat cu legislatia, pentru ca e foarte stricta fata de alte tari. Multe dintre legile de acolo sunt inspirate din traditia islamica Sharia. Nu ai voie sa bei si sa mananci in transportul public, nu poti posta nimic pe social media care nu tine de tine, nu poze, nu videoclipuri cu altcineva, fara acordul sau. Plus ca nu ai voie sa injuri in public. Ai injurat, ai un an de puscarie garantat! Plus amenda la pachet de mii de dolari ca sa nu te mai gandesti niciodata la rele in public. Daca ridici degetul mijlociu poti sa fii si deportat. Nu ai voie sa mai mergi in spatii publice importante odata ce ai fost prin injurand, nu ai voie sa blestemi in spatiul virtual. Si pe WhatsApp daca folosesti emoji care transmit o injuratura poti sa faci inchisoare, sa fii deportat sau sa platesti amenzi foarte mari.

Saint Kitts And Nevis si legile anti-vulgaritate care uimesc pe toata lumea. E o tara in India de Vest care pare a fi destul de normala. Pare e bine folosit aici. Din cauza unei religii cam stricte nu ai voie sa apari topless, in costum de baie in afara piscinelor, plus ca nu ai voie sa injuri in public. Chiar si artistii s-au trezit arestati, au primit amenzi mari, au fost luati din spectacole. Asa ca inainte de a canta ceva ei au spus ca vor fi si injuraturi si au preferat sa plateasca amenzi usturatoare doar ca sa poata sa mai mearga la evenimente fara probleme.

Lege impotriva injuraturilor made in Rusia. Prin 2014 a trecut in Rusia o lege care nu permitea injuraturile in arta si media, deci si in filme, emisiuni, productii de teatru, orice fel de intalniri publice. Cei care erau prinsi totusi injurand erau amendati. Plus ca erau si cuvinte desemnate care erau sanctionate imediat daca voiai sa fii ceva mai rebel in public. Alta lege pedepseste si pe cei care injura acasa. Ca sa poata aplica legea toti cei care injura sunt acuzati de tulburarea linistii publice si sunt aruncati fie in inchisoare, fie sunt amendati.

Blestemele in public sunt ilegale in Australia. Si daca nu e vorba de injuraturi auzim blesteme in public. Australia e foarte dura in privinta unui astfel de comportament si are si o legislatie pentru a pedepsi pe oricine are curajul sa blesteme in locuri publice. Australienii tin mult la limbaj si la cei care vin la ei in tara si cauta sa ii fereasca de orice neplaceri. Sunt sanctionati atat turisti care incalca legea, cat si cetatenii cu rezidenta stabila acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *