Rezerverele de petrol sunt o sursa importanta de venit pentru tarile care au norocul sa le aiba

Productia de petrol e importanta oricand pentru economia globala. Si a devenit si mai importanta dupa inceperea razboiului din Ucraina si problemelor din piata, cu gazele, petrolul, preturile, aprovizionarea tarilor pe timp de iarna. Arabia Saudita si alte tari din OPEC au mai redus sau taiat outputul legat de petrol, preturile petrolului au tot fluctuat si lucrurile nu sunt deloc stabile nici in ziua de astazi. Tarile care au rezerve mari de petrol sunt cele care vor rezista cel mai bine si se vor descurca in asemenea conditii, cand crizele din piata si problemele sunt inevitabile.

Rezervele de petrol de la nivel global nu sunt infinite. Avand deja economii in crestere, India, China, cererea de petrol a inceput sa tot creasca de la un an la altul. In 1971 cererea de petrol globala era de 2.3 milioane tone, s-a dublat insa in 2019, la 4.6 milioane tone s-a ajuns. In termeni legati de consumul global de petrol, SUA, India, China sunt in top, SUA consuma doar ea peste 20 milioane de barili petrol pe zi, asta estimat la nivelul anului 2021, deci in jur de 21% din totalul global consumat. Mai combinam cifrele cu ce au consumat India si China impreuna, 19.55 milioane barili petrol si ajungem sa avem consum apropiat de cel al SUA.

Tarile care au stiut sa isi faca rezerve de petrol si sa tina la ele, sa le mareasca in timp sunt marile castigatoare ale acestor vremuri tulburi. Care ar fi acestea?

Azerbaidjan. Cu rezerve de petrol de peste 7 muluarde de barili la nivelul anului 2021, Azerbaidjan are o economie de peste 160 miliarde de dolari, asta desi nu e membru OPEC. Productia zilnica de petrol e de 550.000 barili, rezerverele lichide vor fi undeva la 800.000 barili pe zi. Tara se bazeaza pe aceasta resursa importanta, economia e una stabila si dezvoltarea tarii a avut la baza si petrolul si tot ceea ce ofera rezervele si prezenta acestei resurse foarte importante.

Angola. Rezervele de petrol ale Angolei sunt de peste 7.78 miliarde de barili, PIB-ul sau este de 213 miliarde de dolari. Veniturile din petrol in Angola au fost mereu controversate, multi banii fiind „invizibili” odata ce Grupul Sonagol a inceput sa controleze productia de petrol inca din 2019. In prezent petrolul si banii din petrol sunt „supravegheati” de o agentie speciala, ANPG (Agentia Nationala de Petrol, Gaz si Biocombustibil).

Norvegia. Tara nordica se poate lauda cu 8.12 miliarde de barili de petrol, are cel mai mare al saselea produs intern brut per capita din lume de 78.128 dolari. Norvegia se afla printre cei mai mari producatori de petrol, are cam 2.26 milioane de barili de petrol produsi pe zi si tot ea poate sa sustina nevoia Europei de petrol dupa ce Rusia nu mai e o sursa de incredere. Dupa invadarea Ucrainei de Rusia anul trecut productia de petrol din Norvegia se asteapta sa fie si mai mare anul acesta, ajungandu-se probabil, la 4.3 milioane de barili.

Brazilia. Are rezerve de petrol suficiente, 12.71 miliarde de barili, tara este cea mai mare economie din America Latina. Productia de baza este formata din „petrol greu”, spre deosebire de petrolul din Orientul Mijlociu, care e „light”. Cea mai mare companie de petrol din Brazilia este Petróleo Brasileiro S.A. – Petrobras, companie detinuta de stat. Mare parte din productia de petrol de acolo este offshore, 70% din productie revine companiei amintite.

Qatar. Daca pana acum tarile precedente aveau rezerve mari de petrol, cel putin asa credeam la aflarea cifrelor, perspectiva se schimba complet daca ne uitam la Qatar. Tara are rezerve de peste 25.24 miliarde de barili de petrol. Fost membru OPEC, Qatar este recunoscuta pentru productia de gaz. Cererea din partea Europei de dupa declansarea razboiului din Ucraina a dus la venituri si mai mari castigate de Qatar din petrol si din gaze, procentul de crestere observat fiind de 67%, s-au strans peste 6.7 miliarde de dolari in „pusculita” tarii doar in al treilea trimestru din anul trecut.

China. China vine tare din urma si asta nu surprinde pe nimeni, laudandu-se cu o rezerva de petrol de 26.02 miliarde de barili. Dar China e si al doilea cel mai mare consumator de petrol, trebuie sa ne gandim si la acest lucru. Companiile importante din China care se ocupa de petrol sunt cele mai importante din lume din perspectiva veniturilor, doar companii din Arabia Saudita le mai bat la venituri. Rezervele strategice chineze sunt poate unele dintre cele mai mari din lume, cu peste 400 milioane de barili petrol doar in 2016.

Kazakhstan. Are rezerve de petrol de 30 miliarde barili, la export sunt date produse bazate pe energie, care ar reprezenta jumatate din tot exportul tarii. Compania detinuta de stat care se ocupa de petrol si productie a fost deja listata la bursa din decembrie 2022, tara s-a aprovizionat cu peste 1.68 milioane de barili petrol in 2022.

SUA. SUA este o tara puternica, are rezerve uriase de petrol, peste 47 de miliarde de barili, este si cel mai mare consumator de petrol din lume. In fiecare zi in SUA se consumau in 2021 aproape 20 de milioane de barili de petrol. Rezervele strategice de petrol ajungeau in 2022, decembrie la 378.6 milioane barili.

Libia. Rezervele Libiei sunt mari, aproape 49 miliarde de barili de petrol, Libia e membra OPEC. In decembrie 2022 autoritatile au ridicat forta majora impusa in productia petroliera si au solicitat companiilor petroliere globale sa demareze productia. Tara s-a aprovizionat cu doar 1.15 milioane de barili in noiembrie 2022.

Emiratele Arabe Unite si Irak. Rezervele de petrol ale Emiratelor Arabe Unite sunt de aproape 98 miliarde de barili, economia EAU este de peste 779 miliarde de dolari si are cel mai mare PIB per capita. O patrime din exporturi e formata doar din petrol si produse petroliere, iar din decembrie 2022, dupa ce s-a semnat o intelegere cu o companie detinuta de statul Malaezia, Petroliam Nasional Berhad (Petronas), productia offshore a fost si mai mare. EAU este membra OPEC, doar in noiembrie a produs aproape 4 milioane barili petrol.

Irak depaseste lejer Eau cu 145 miliarde barili petrol rezerve, tara este de asemenea membru OPEC, exporturile de petrol sunt o parte importante din economie, sustin economia nationala. Irak este si al doilea cel mai mare producator de petrol din OPEC, insa in 2023 perspectivele nu sunt foarte bune, se asteapta o scadere treptata a productie pe fondul crizelor globale multiple.

Iran si Arabia Saudita. Iranul are rezerve impresionante de petrol, 208.6 miliarde de barili, au tot fost impuse sanctiuni dinspre SUA, dar asta nu i-a impiedicat pe iranieni sa isi vada de treaba lor si de productie. Compania producatoare de petrol National Iranian Oil, a doua cea mai mare producatoare din lume din perspectiva veniturilor incasate isi face treaba bine si eficient. Petrolul iranian e cumparat de India si China, China cumparand enorm de mult petrol de la Iran.

Arabia Saudita se lauda si ea cu rezerve ce depasesc 259 miliarde de barili, este membra OPEC. Productia s-a mai redus dupa ce a izbucnit conflictul armat din Ucraina pe masura ce preturile au tot crescut.

Venezuela. Liderul incontestabil al rezervelor de petrol e Venezuela. Are rezerve de peste 304 miliarde de barili petrol, dar la productie sta prost. SUA a mai „inmuiat” din sanctiuni dupa problemele din piata generate de invadarea Ucraine de Rusia in 2022. Chevron Corporation a primit si ea licenta pentru a relua operatiunile legate de petrol din Venezuela.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *