Tarile cu un numar mare de emigranti nu sunt intotdeauna tari in care conditiile de trai sunt foarte proaste…

Emigratia este un fenomen din ce in ce mai periculos pentru toate tarile moderne. Din moment ce ai un numar foarte mare de oameni care pleaca intr-o perioada scurta de timp si nu mai revin in tara va avea de suferit si economia, si piata locurilor de munca si vor suferi toti cei care raman in tara.

In trecut numarul celor care plecau din tarile lor nu era atat de mare, insa de cativa ani emigratia a luat amploare pe fondul instabilitatii politice si economice din lume. Unele tarii au un numar record de emigranti si cifrele continua sa fie din ce in ce mai mari mai ales in actualul context socio-politic-economic global.

De ce ajung sa plece oamenii din tarile lor si sa ingroase randurile emigrantilor moderni? Cauzele sunt multe. Cetatenii tarilor fug de conflictele aparute intre granitele statului, din cauza unor fenomene meteo extreme care tot revin, din cauza saraciei si a lipsei locurilor de munca, din cauza nevoilor personale, pentru a avea o educatie mai buna si o sansa in plus la un loc de munca mai bine platit. Si nevoia unei ingrijiri medicale de calitate, accesul la un sistem medical modern si adaptat nevoilor pacientilor, motivele politice sau nevoia unei schimbari majore in viata si spiritul aventurier, iata alte cauze probabile ale emigratiei.

Care sunt tarile care au pierdut cei mai multi cetateni in ultimii 40-50 de ani?

Bangladesh. Sunt peste 7.5 milioane de cetateni din Bangladesh care traiesc in afara granitelor tarii. Plecarea cetatenilor a inceput in anii 1980 si a continuat pana in ziua de astazi. Multi au ales sa locuiasca si sa munceasca in tari din Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite, unde sunt multi musulmani, dar si mai multe joburi pentru toti cei care le cauta.

Doar intre 1976 si 2009 au fost peste 5 milioane de emigranti din Bangladesh care au preferat alte tari pentru o viata normala. Din anii 1990 cei care plecau din Bangladesh au inceput sa aleaga si Japonia sau unele tari africane, tari din Asia de Sud-Est. Malaezia a primit un numar urias de oameni din Bangladesh, aproape 700.000, doar intre 1976 si 2009. Si emigratia va continua din moment ce lucrurile se inrautatesc peste tot, atat in Bangladesh, cat si in tarile unde au ajuns cetatenii aflati in cautarea unui loc de munca.

China. Ai putea crede ca in China lucrurile merg bine, toata lumea e multumita cu regimul comunist de acolo. Insa peste 10 milioane de chinezi au parasit tara in cautarea unei vieti mai bune, departe de comunism. In secolul 19 si din 1949 incoace migratia din China a tot accelerat pe fondul razboiului, crizei alimentare, invaziilor straine, coruptiei politice. Muncitori necalificati au plecat rapid spre tari din America, Asia de Sud-Est sau Africa de Sud, chiar si spre Australia.

Desi guvernul chinez nu a permis migrarea in masa, oamenii de stiinta si studentii, elevii au avut voie sa mearga la conferinte in toata lumea pentru a avea loc schimburi de informatii si educationale. Din 1983 aceste categorii au putut pleca fara probleme in alte tari. Contactul cu natiunile industrializate a dus la un export masiv de muncitori si forta de munca calificata, ceea ce a accelerat emigrarea din China.

Rusia. Dincolo de problemele mari pe care le are Rusia in prezent si de fuga disperata a rusilor care nu vor sa moara in razboiul din Ucraina odata ce sunt trimisi pe front, Rusia a avut mari probleme cu migratia. Sunt deja peste 10.6 milioane de rusi plecati pentru o viata mai buna si locuri de munca mai bune departe de regimul de la Moscova. Cetatenii rusi care au luat decizia sa plece in alte tari s-au dus acolo in cautarea unei libertati politice si de exprimare mai mari si a unei situatii economice stabile in tara. Peste 200.000 de rusi paraseau tara doar in 2013, dar cifrele s-ar putea sa fie cel putin duble, peste cele oficiale si vor mai creste in urmatoarea perioada tulbure pentru barbatii din Rusia si pentru familiile lor…

Mexic. Peste 13 milioane de mexicani au plecat din tara. Aici emigratia este unica. Cam toti emigrantii au plecat in SUA, tara aflata langa Mexic, cu granita comuna. Peste 11 procente din cei care au plecat deja nu s-au mai intors, emigratia din Mexic a accelerat incepand cu anii 1960. Mexic a devenit a doua tara cu cei mai multi emigranti din lume. In afara de SUA, mexicanii au mai ales si Canada sau Marea Britanie, America Latina. Ucraina sau Arabia Saudita erau pana de curand alte optiuni pentru emigrantii mexicani. Industriile in care mexicanii si-ar fi dorit sa lucreze erau cea a petrolului si a constructiilor.

India. 16.6 milioane de emigranti. E o cifra uriasa, dar avem si o tara uriasa. Situatia emigratiei din India e una complexa pentru ca si populatia e una diversa. Din secolul 19 indienii au plecat spre toate tarile posibile din lume, si-au creat comunitati puternice pe toate continentele, chiar si pe insule din Pacific si din Oceanul Atlantic. In timpul ocupatiei britanice au fost luati multi indieni si dusi in diverse colonii britanice pentru a suplini forta de munca.

Dupa ce India si-a castigat independenta multi muncitori necalificati, calificati, profesonisti au plecat rapid in Marea Britanie. In ultimii ani pleaca multi indieni catre tarile dezvoltate pentru educatie si pentru o viata mai buna. Cum indienii sunt buni in IT si la calculatoare, cei mai multi emigranti au plecat sa lucreze in multinationale.

Pe lista tarilor cu un numar mare de emigranti se afla, din pacate, si Ucraina. Pana pe 22 septembrie au fost inregistrati peste 7.4 milioane de emigranti, plecati din tara din cauza razboiului dintre Rusia si Ucraina care dureaza deja de sapte luni. Emigrantii din Ucraina au plecat spre tari din Europa, care ii gazduiesc si ii ajuta atat cat va fi nevoie.

Lasă un răspuns