Teatrul trece printr-o perioada grea din cauza pandemiei

La o simpla privire aruncata asupra problemelor generate de noul coronavirus vom observa ca teatrul este cel mai afectat. Teatrele din toata lumea existau datorita spectatorilor, celor care umpleau salile de fiecare data.

Numarul lor a scazut dramatic chiar si cand au fost deschise unele in conditii speciale. Asa se face ca situatia teatrului national si international e foarte complicata astazi. Dar se poate rezolva cu ajutorul tehnologiei.

Mai mult ca oricand, actorii si echipele din spatele pieselor de teatru au inteles cat de importanta este comunitatea. Nu neaparat cea locala, cat cea online. Sunt foarte multe trupe de teatru care si-au reluat activitatea, dar nu in sala de spectacol. Platformele digitale si mediul digital, online-ul au devenit noile lor instrumente de lucru. Unele teatre au difuzat spectacole inregistrate, altele au gandit unele special pentru online, au facut streaming-uri live.

Ce a fost mai dificil pentru oamenii care lucrau in teatru si erau obisnuiti cu un anumit tip de public a fost sa gaseasca un mod de a comunica si cu alte tipuri de public, la care nu aveau acces in trecut. Multi actori au ajuns sa joace de acasa si i-au lasat pe spectatori sa le descopere locuintele. Zoom sau Skype, WhatsApp sau Google Meet au fost si ele in prim-plan si au reusit sa aduca mai aproape actorii de un public eterogen pe care pana la urma l-au cucerit.

Sunt si reprezentatii live pentru care se plateste ca sa ai acces la ele, lumea teatrului s-a adaptat din mers intr-o criza pe care nu si-a dorit-o nimeni si pe care nu a anticipat-o nimeni. De la a nu face nimic pentru ca nu ai teatru si scena la a face atat de multe intr-un timp atat de scurt, la a concepe noi tipuri de piese si de show-uri pentru un public care nu gusta teatrul pana atunci, asta e adevarata adaptare la pandemie.

Actorii si trupele de teatru care au reusit sa aiba din nou scena la dispozitie si un public restrans se bucura de fiecare reprezentatie, insa exista in continuare o retincenta din partea publicului. Aceasta reticenta nu va disparea si va fi din ce in ce mai pronuntata pe masura ce pandemia se va accentua, cazurile de imbolnavire se vor inmulti.

Cum putem sa ii determinam pe cei din public sa vina mai des si in numar ceva mai mare la teatru? Prin calitatea reprezentatiilor si prin siguranta pe care o ofera spatiul in care are loc piesa de teatru.

Viitorul teatrului, dominat de incertitudine. Reticenta inca exista

Si inainte oamenii care veneu la teatru aveau nevoie de calitate, insa acum calitatea este extrem de importanta. Iti asumi un risc si vii la teatru doar daca ai ceva foarte bun de vazut. Atat. Aici apare si presiunea foarte mare pusa pe actori. Si ei risca venind la teatru si incercand sa puna in scena cea mai buna reprezentatie posibila in conditiile date si respectand normele de protectie impuse de catre autoritati.

Viitorul teatrului este unul incert, asta e sigur. Insa oamenii nu vor inceta sa vina la piese de teatru. E o dorinta imensa de piese live, de reprezentatii cu actori in realitate, pe scena. Lumea s-a saturat de live si de calculatoare, de monitoare care ii despart de actori. Ca sa se poata ajunge insa la aceasta noua realitate trebuie cautate solutii si metode de a pastra distantarea sociala si de a avea o piesa de teatru excelenta intr-un cadru cat mai relaxat.

Cat timp se va pastra problema pandemiei actorii si teatrele pot fi ajutate simplu prin vizionarea unor streaming-uri, prin platirea unor bilete virtuale la reprezentatii care sunt semnalizate si care sunt deschise pentru toata lumea. Teatrul are nevoie de public si de cat mai multi oameni care vin sa vada piese, care cauta bilete si care vor sa participe la un act artistic desavarsit. Indiferent unde este el, online sau offline.

Realitatea virtuala, salvarea pentru un teatru care sta sa se prabuseasca sub pandemie

In 2020 insa teatrul poate fi salvat si altfel. A fost construit deja un teatru care e sigur pentru actori, se poate juca pe scena, poate fi prezenta si audienta atat de dorita. Pare greu de crezut? Nu este. Totul se desfasoara in realitatea virtuala. Future Stages este un mediu 3D virtual unde toata lumea poate urmari piese de teatru fara probleme.

Cel din spatele proiectului este arhitect, dar detine cunostinte de programare. Producatorii de piese de teatru si regizorii, scenografii pot sa aiba la dispozitie tot ce au nevoie pentru a avea o piesa de teatru perfecta in realitate virtuala.

In mediul din realitatea virtuala se poate intra direct din browser sau cu ajutorul unor casti speciale existente deja pe piata. Exact ca intr-un teatru normal, dupa ce iti faci un avatar intri in sala de asteptare, iei un program si intri in sala de spectacol, ocupi un loc si astepti sa inceapa spectacolul. Nu vei auzi nici ce spun oameni care se afla la n metri de tine, in alta parte a salii, exact ca in orice sala de spectacol.

Aplauze live, discutii cu vecinul de rand, toate sunt posibile in realitatea virtuala. Se pot face vizite in backstage, putem intra pe „usa din spate” ca sa vedem ce se intampla pana incepe spectacolul. Actorii pot interactiona unul cu altul in acest mediu, se pot „atinge” in timp real, cu ajutorul unui sistem de camere video duale.

Aplicatia pentru platforme de realitate virtuala este buna si pentru teatrul independent, care depinde foarte mult de audienta si de spectatori care vin sa vada piese. Da, nu e un teatru, e adevarat, dar ai interactiune reala, ai piese reale, ai toata magia desfasurata sub ochii tai, ca la un teatru normal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *