Alergia la pisici este un tip de alergie intalnit frecvent si destul de simplu de tratat si de gestionat, indiferent de varsta pacientului

Desi ne place sa le avem langa noi, sa ne jucam cu ele si sa le mangaiem, sa le auzim cum torc, pisicile pot fi una dintre cauzele principale ale alergiilor la animale. Contrar credintei populare ca blanita felinelor este cea care va determina aparitia alergiei, saliva lor este vinovatul adevarat, mai precis o proteina speciala din ea.

Si cum pisicile se ling mai mereu pe blanita si incearca sa isi faca o igiena cat mai buna zilnic saliva ajunge pe aproape tot corpul si asa ajunge si pe mainile noastre la interactiunea cu animalul de companie. Alergiile la pisici se pot trata de acum si mai simplu prin folosirea terapiilor tipice pentru astm alaturi de injectiile pentru alergii.

Alergiile umane nu sunt altceva decat reactiile exagerate ale corpului la factori care se afla, in mod obisnuit, in jurul nostru. Sistemul imunitar se activeaza imediat si incepe sa lupte cu „inamicii” nevazuti, de unde si toate reactiile tipice alergiilor. Unul dintre acesti factori este si proteina din saliva pisicii si saliva felinelor.

Simptomatologia alergiilor la pisici seamana mult cu tot ce vedem la o alergie obisnuita de primavara, la polen, sau la praf, de exemplu. Ca sa iti dai seama daca ai alergie la pisici sau ai racit, ai gripa, trebuie sa observi cu atentie cand incep simptomele. Daca ai pisica in jurul tau si deodata incepe sa iti curga nasul, sa stranuti, sa iti lacrimeze ochii, ai alergie la animalul de companie in mod sigur. Reactie e aproape instantanee daca ai interactionat cu animalul sau esti langa el, iti dai seama imediat de alergia la pisici.

Cele mai comune semne ale alergiei la pisici sunt: ochi care curg si mancarimi oculare, stranut, rinoree, congestie nazala, mancarimi la nivelul pielii, gat afectat si cavitate bucala afectata, tuse, urticarie. Daca alergia la pisici se suprapune cu astmul pot sa apara dificultati in respiratie, dureri in piept, suieraturi la inspiratie, dificultati in timpul somnului, respiratie cu probleme. Unele alergii la pisici sunt generate si de bucatele de piele si de blanita care mai raman dupa animal in anumite perioade.

Proteina Fel d 1 este cauza principala a alergiilor la pisici si se gaseste in saliva. Proteina se tot acumuleaza pe blanita si pe pielea pisicii in timp si ajunge si in aer. Unele feline produc mai multa proteina de acest tip, de unde si reactiile alergice mai puternice in preajma anumitor exemplare. Asa se explica de ce nu avem alergii mereu cand suntem in preajma pisicilor.

Confirmarea alergiilor la pisici se va face doar la cabinetul medicului specialist. Se vor recomanda teste pentru piele, analize de sange. Daca rezultatele nu sunt concluzive se poate testa eliminarea pisicilor din preajma pacientului cateva saptamani, evitarea contactului cu ele, cu observarea evolutiei simptomatologiei.

Potrivit unui studiu de data recenta, adaugarea de anticorpi la injectiile pentru alergiile la pisici ar putea sa calmeze reactiile si sa faca fata simptomatologiei mult mai bine decat administrarea doar de injectii. Interesant este ca si la un an de la administrarea terapiei pentru astm combinata cu injectiile pentru alergii efectele au fost la fel de bune si vizibile.

Imunoterapiile, care stau la baza tratamentelor tipice pentru alergii de ani de zile, includ injectii care contin cantitati foarte mici din factorii alergeni, ele se administreaza pacientilor saptamanal, lunar, timp de 3-5 ani si in acest fel e construita toleranta la respectivul alergen. Oamenii de stiinta nu stiu inca ce fel functioneaza aceste imunoterapii, asta pentru ca unii pacienti se „vindeca” in totalitate destul de repede, in vreme ce altii au nevoie de injectii mereu, pe termen nedefinit.

La orice fel de reactie alergica celulele sistemului imunitar produc niste substante speciale de alarma ce determina inflamatie si alte simptome in tot corpul. Daca se va reusi sa se limiteze acest raspuns imunoterapiile targetate pentru alergii vor fi si mai eficiente. In unele experimente s-au folosit si anticorpi monoclonali pentru blocarea aparitiei acestor substante-semnal, in special TSLP-ul.

Acest tip de anticorpi s-au folosit in trecut pentru tratamentele pentru astm, asa ca rezultatele sunt deja stiute. Un motiv pentru care terapia ar putea sa functioneze foarte bine tine de alterarea genelor care determina inflamatiile in corp la nivelul celulelor sistemului imunitar.

Pe termen lung, simptomatologia asociata cu alergiile la pisici se va reduce substantial si pacientii vor avea o viata aproape normala. Nivelul de anticorpi care determina raspunsul alergic, IgE, a tot scazut la pacientii ce au primit si terapie pentru astm si injectii pentru alergii.

In afara acestor tratamente pentru viitor, alergiile la pisici se vor trata in continuare cu antihistaminice, decongestionante, daca ne curge nasul foarte rau si e infundat, cu imunoterapii specifice, irigatii nazale. Si cel mai important este sa ne ferim de pisici, sa le tinem afara daca stim ca suntem alergici, sa facem curat dupa ele mereu.

Si la final cateva informatii interesante despre alergiile la pisici pe care probabil nu le-ati stiut:

  • Expunerea la alergenii de la pisici e principala cauza a bolilor alergice, in special astm;
  • 2% din totalul populatiei dezvolta alergii la pisici, o treime din populatie are deja pisici acasa;
  • Asmaticii se confrunta adesea cu alergiile la pisici;
  • Pacientii cu alergie la pisici au simptomatologice care apare rapid si include absolut toate manifestarile clinice tipice alergiilor;
  • Mai putin de 10 procente din alergenii de la pisici vin de la respiratia lor;
  • Alergenii de la pisici sunt de gasit in saliva, proteine urinare, fecale, in glandele exocrine;
  • Masculii raspandesc mai multi alergeni decat femelele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *