Orice pictura are o anumita valoare din momentul in care este finalizata. Unele sunt mai scumpe, altele sunt mai ieftine, depinde mult de imaginatia pictorului si de modul in care au fost executate. De-a lungul timpului insa au iesit in evidenta cateva opere de arta a caror valoare este mai mare decat ne-am putea inchipui.
In marile muzee ale lumii putem vedea o varietate impresionanta de opere de arta pe care le putem admira in timpul orelor de vizita. Prin modul in care au fost realizate si prin popularitatea pictorului care a reusit sa gaseasca combinatiile perfecte de culori, materiale si idei, operele de arta ajung sa valoreze destul de mult, multe sunt adevarate comori.
Cam in fiecare muzeu, galerie de arta, avem un tablou a carui valoare depaseste bine pe cea a unei masini. Operele din aceasta categorie sunt foarte bine intretinute, sunt pazite, au parte de o ingrijire periodica pentru a-si pastra intacte toate calitatile. Cu cat o opera de arta arata mai bine si este mai usor de expus fara prea mari interventii asupra sa, cu atat valoarea sa de piata creste, asta mai ales daca este si foarte veche.
Intr-un top al celor mai valoroase opere de arta, tablouri, pe primele locuri am plasa celebra opera a lui Leonardo da Vinci, Mona Lisa. E foarte greu sa pui pret pe asemenea opera de arta care au facut inconjurul lumii, insa nu mai departe de 1962, Mona Lisa a fost asigurata pentru 100 de milioane de dolari americani, adica peste 700 de milioane de dolari in banii de astazi. Portretul ar fi al unei anume Lisa Gherardini, sotia lui Francesco del Giocondo. Singurul loc in care poti admira „pe viu” pictura cu o valoare uriasa este muzeul Louvre din Paris. Asta daca reusesti sa intri si sa ai un unghi bun de vizionare pentru ca e mereu aglomerat.
Interchange de Willem de Kooning este apropiata ca valoare de Mona Lisa. Pictura dateaza din 1955, iar pretul pentru pictura impresionista abstracta a fost de 300 de milioane de dolari americani. Willem de Kooning a reusit sa atraga atentia prin creativitate si prin puterea mesajelor transmise prin intermediul operelor sale. In prezent, opera de arta este la Institutul de Arta din Chicago, in muzeu, pentru ca toata lumea sa o poata admira oricat de mult doreste.
Paul Gaugain, alt titan la picturii mondiale, a intrat si el in topul celor mai voloroase opere de arta din lume cu pictura Nafea Faa Ipoipo. Povestea picturii este simpla. In 1891 el se afla pentru prima data in Tahiti. Acolo a pictat tabloul post-impresionist amintit in 1892. In tablou putem vedea doua femei care stau intr-un peisaj colorat in galben, verde si albastru. In 2015 opera a fost vanduta pentru 300 de milioane de dolari americani. In prezent opera de arta se afla in posesia familiei regale din Qatar…
Jucatorii de carti, tabloul celebru al lui Paul Cézanne are locul sau pe lista de opere foarte valoroase. Tabloul face parte dintr-o serie de cinci realizate de acesta de-a lungul carierei sale. Opera amintita dateaza din 1892-1893, s-a vandut in 2011 pentru 250 de milioane de dolari americani, asta insemnand vreo 269 de milioane de dolari in prezent. Este cea mai scumpa pictura vanduta vreodata. Tot familia regala din Qatar detine si aceasta opera de arta unicat. Ciudat sau nu, cei din Qatar par sa aiba o afinitate pentru opere foarte scumpe si isi permit sa le cumpere de la licitatii sau de la colectionari privati. Asa ele vor fi ingrijite cum trebuie si vor putea sa fie expuse si poate vandute mai departe pentru a ajunge si in muzee si galerii.
Number 17A de Jackson Pollock. Valoarea sa este de 200 de milioane dolari americani. Este o pictura expresionista, realizata in 1948, este colorata si are o varietate cromatica impresionanta. Negru, rosu, oranj, abastru, galben, toate se regasesc in pictura lui Pollock. Ca si opera Interchange, si aceasta poate fi admirata in Institutul de Arta din Chicago.
Rembrandt nu avea cum sa nu fie in topul nostru. Are doua picturi, portretele lui Marten Soolmans si Oopjen Coppit, ambele pictate in 1634 si cumparate cu 180 milioane de dolari, in pereche. Familia care le-a detinut le-a vandut mai departe la doua muzee care au ales sa le cumpere simultan, The Rijksmuseum din Amsterdam si Louvre din Paris. Vizitatorii le pot vedea fie in Amsterdam, fie in Paris, muzeele le iau alternativ pentru a putea fi vazute in ambele muzee.
Les Femmes D’Alger, versiunea O de Pablo Picasso este printre putinele picturi cu forme geometrice si unghiuri, avand ca sursa de inspiratie o opera de Eugene Delacroix, care s-a vandut cu peste 179 de milioane de dolari in mai 2015, la o licitatie privata. Versiunea O este terminata in 1955, Picasso a avut 15 astfel de picturi tematice, de inspiratie cubista. Fostul prim-ministru al Qatarului ar detine aceasta pictura incredibil de frumoasa si de complexa.