Traditiile din sport sunt mai ciudate decat cele pe care le cunoastem deja si le respectam

Sportul nu este doar despre puncte, goluri, meciuri si partide, despre fani si adrenalina. Este si despre traditie, despre obieciuri interesante, unice care acompaniaza si ajung sa se transforme intr-un simbol in timp, pe masura ce sunt transmise din generatie in generatie.

Da, avem traditii si in lumea sportului, si chiar sunt foarte multe si foarte interesante. Fanii sau echipele din diferite sporturi continua sa le pastreze si sa le adapteze vremurilor indiferent ce se intampla in jur.

Stim deja ca jucatorii au anumite obiceiuri pe care le respecta inainte de meciuri, de partidele importante. Superstitie sau nu, aceste obiceiuri ajung sa fie atat de bine nuantate incat si urmasii unor jucatori le respecta si le transmit mai departe.

In afara de obiceiuri aducatoare de noroc sau de scoruri bune, in sport mai intalnim si traditii inedite, interesante. Ele sunt valoaroase pentru cultura, pentru sportul respectiv, dar si pentru fani. Traditiile sportive au o vechime destul de mare, se respecta cu sfintenie, exact ca orice traditie din lumea larga si sunt privite cu mult respect si cu multa ingaduinta. Cateva dintre cele mai interesante le veti descoperi in lista de mai jos.

Haka. Nu, nu e vreo mancare traditionala sau vreo planeta indepartata din alta galaxie. E dansul-semnatura al echipei nationale de rugby din Noua Zeelanda. Cunoscuta si sub numele de All Black, echipa a imprumutat dansul de la populatia Maori din Noua Zeelanda. La ei acest dans era un fel de pregatire pentru razboi. In 1884 a fost prestat prima data de catre echipa amintita si de atunci se tot repeta, devenind o traditie.

Federatia de Rugby a tot incercat sa il interzica, dar Haka a ramas puternic ancorat in cultura din Noua Zeelanda. In varianta moderna dansul e o incercare de intimidare a echipelor adverse. Istoria bogata din spatele sau si numarul mare de oameni care asista la Haka transforma dansul in cea mai populara traditie sportiva din lume.

“You’ll Never Walk Alone”. Prin 1963 melodia devenea hit in Marea Britanie, fiind numarul 1 in topurile de acolo vreme de patru saptamani. Echipa Liverpool-ului a ajuns sa adopte acest cantec si face parte deja din traditie si e cantat de catre fani inainte de fiecare meci. A devenit un fel de insigna a formatiei si se poate vedea oriunde referinta la el, inclusiv pe insigna clubului si peste tot pe unde apare echipa.

Strangerea de mana de la hochei. Dupa partidele de hochei jucatorii isi strangeau mainile si traditia s-a pastrat in timp. Este cea mai cunoscuta traditie din lumea sportului, nu e doar despre felicitare, ci si despre apreciere si despre recunoasterea efortului depus in timpul partidelor de hochei de catre adversari. Orice fel de nemultumiri au existat in timpul partidelor sunt date uitarii din momentul in care se strang mainile. Si asa toata lumea pleaca acasa prietena si fara niciun fel de probleme.

Sulita in flacari si o traditie altfel. Bill Durham a venit cu o idee in 1962: cineva sa calareasca si sa infiga o sulita in flacari in mijlocul terenului de joc. Nu a sperat niciodata ca respectiva traditie va deveni una care va fi imbratisata si de cei restul generatiilor. Din 1977, inainte de anumite meciuri se infigea sulita raspectiva pe teren pana la aparitia echipei adverse. Era un semn ca jocul putea incepe si echipa din cealalta parte era pregatita de atac. Desi periculoasa, traditia a inceput sa fie din ce in ce mai populara si s-a pastrat, cunoascand diverse adaptari.

Caracatita si hocheiul. In 1952 un fan al unei echipe din Detroit a aruncat o caracatita moarta pe gheata ca sa le aduca noroc membrilor echipei de hochei. Cele opt tentacule ale caracatitei simbolizau cele opt victorii de care echipa din Detroit mai avea nevoie ca sa castige Cupa. La distanta de 50 de ani traditia aruncatului caracatitei este inca acceptata si e practicata cu mare grija de catre fani. Si uite asa de la ceva banal s-a ajuns la o traditie unanim acceptata de cei care adora hocheiul pe gheata.

Mesele din plastic distruse si o traditie din fotbal pentru cei cu inima tare. Fanii Buffalo Bills sunt cunoscuti ca fiind violenti, entuziasti, avand niste obiceiuri mai neortodoxe. Unul dintre ele, care s-a transformat rapid in traditie, este distrusul meselor din plastic. Unii nu prea sunt de acord, dar cei care tin la traditie se arunca cu totul peste mese dorind sa le distruga din prima incercare. S-a ajung pana acolo incat un fan si-a „initiat” copilul de cativa anisori aruncandu-l peste o masuta mica din plastic…

Telina si fotbalul european. Fanii Chelsea au o traditie tare ciudata. Arunca cu telina pe terenul de joc in tipul meciului. Traditia dateaza din anii 1980, insa a fost interzisa de catre autoritati. Cu toate astea, de ceva ani mai sunt fani care vor sa o continue si vin de acasa cu telina proaspata pe care o arunca catre jucatorii de pe teren in speranta ca le va purta noroc si vor castiga meciurile jucate impotriva echipelor puternice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *