Masca te protejeaza, dar poate fi utila, uneori

Masca e obligatorie pentru toata lumea de cel putin cinci sau sase luni. Desi ne protejeaza, masca de unica folosinta vine si cu multe inconveniente. Cel mai des intalnit si reclamat este imposibilitatea consumului de alimente sau bauturi cat timp ai fata acoperita. Problema se rezolva partial cu noile masti scoase pe piata, insa nu e o solutie atat de sigura.

Daca pana anul trecut, in 2019, purtarea mastii de protectie era obligatorie in spitale, in sali de operatie si la terapie intensiva, in pavilioanele unde erau pacienti cu boli transmisibile, din 2020 masca e obligatorie pentru intreaga populatie, in spatii deschise si in inchise.

Marea problema cu masca obligatorie nu tine de purtarea ei, cat de perioada pe care o purtam. Chirurgul poarta masca cateva ore, cel din alte sectii cateva minute sau ore. Insa populatia poarta masca cu orele, mai ales daca e vorba de stat in interior si lucrat alaturi de altii, de cumparaturi. Odata ce ai pus masca pe fata nu ai cum sa mai mananci, nu ai cum sa bei nimic. Ca sa poti sa mananci ceva si sa bei un suc trebuie sa scoti masca, ceea ce inseamna un risc enorm de infectare sau de imbolnavire involuntara a altora.

Firmele producatoare au cautat totusi solutii pentru aceste probleme si au gasit. O solutia a fost deja prezentata, este vorba despre masca care are o gaura pentru un pai, ca sa poti bea tot ce vrei fara sa dai joc masca si sa ramai protejat in continuare. Masca este din bumbac de calitate, se intretine usor, are doua straturi protectare si loc pentru cel care o poarta sa poata pune un pai intr-o zona care nu e expusa.

Paiul se introduce, potrivit producatorului, printr-o parte protejata si nu exista niciun risc de infectare. Mai sunt si mastile cu fermoar, alta inventie ciudata, care au acelasi scop, sa te lase sa manaci fara a scoate masca. Mastile pot avea si filtre care se schimba rapid, au si fir metalic de calitate pentru a se adapta pe forma fetei.

Insa nu conteaza daca e fermoar sau gaura, riscul e la fel de mare sa te contaminezi. Cei care le-au proiectat spun ca sunt utile in supermarket sau in avion, in baruri. Mastile prezentate publicului au fost facute pentru muncitorii care aveau nevoie de o mica pauza de mancare si de bautura, insa s-a dovedit ca pot fi bune si pentru alte categorii de populatie. Pretul lor este de 21.95 dolari sau de 19.99 dolari, depinde de care cumperi, cu fermoar sau cu gaura. Masca poate fi purtata si de sportivi, de alergatori.

Ideea in sine nu este rea si nu trebuie blamata. Sunt multe persoane care ajung sa nu poata manca sau bea ceva doar de teama de a nu se infecta. Sunt si multi care vor neaparat sa aiba mai multa flexibilitate in privinta purtarii mastilor de protectie. Pentru ei au fost gandite aceste masti, insa succesul lor nu va fi unul foarte mare pentru ca iti risti protectia si sanatatea pentru o gura de suc sau o portie de cartofi prajiti.

Expertii sunt de parere ca mastile trebuie aruncate si scoase de pe fata daca vrem sa mancam sau sa bem ceva pentru a nu ne contamina si mai rapid. Orice gaura data in masca inseamna ineficienta garantata, nu conteaza cat de acoperita este dupa. Mastile sunt gandite pentru a fi de unica folosinta, spalatul celor din bumbac nu face decat sa ne deterioreze masca.

Cand vrem sa ne ferim de coronavirus masca e esentiala si ea trebuie purtata corect, nu trebuie sa fie prea mare, prea mica, trebuie sa acopere fata cat mai mult si mai bine, sa stea fixa. Cat despre mancat si baut, se poate manca si bea cat se doreste si intr-un spatiu deschis, ferit, unde se poate da jos masca pentru cateva minute. Conteaza mult sa avem masca in locuri aglomerate si acolo unde nu avem cum sa patram distanta impusa de 1.5-2 metri.

Cel mai bine este sa purtam mastile obisnuite, sa le schimbam des si sa incercam sa mancam sau sa bem orice vrem noi in spatii deschise, nu la terase sau in alte locuri unde sunt multi oameni. Putem comanda mancarea la birou, acasa si sa ne retragem intr-un spatiu privat, unde suntem doar noi. Acolo dam jos masca pentru moment si ne asiguram ca o aruncam si avem alta noua dupa ce am terminat de mancat. Doar asa ne putem proteja de noul coronavirus si avem si o viata normala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *