Greselile din timpul gatitului pot compromite cele mai interesante preparate

Cine spune ca bucataria este simpla si ca e usor sa gatesti la un anumit nivel, sa fii un mastechef, cu siguranta nu a fost niciodata intr-o bucatarie de restaurant de cinci stele. Nu e suficient sa stii retete multe si sa te pricepi sa combini diverse metode de pregatire a felurilor de mancare, sa alegi condimente si ingrediente cat mai originale.

Un bucatar profesionist invata sa gateasca perfect in timp. Nu e imposibil, nu e usor, dar cu putina ambitie si multa atentie poti deveni si tu bucatar gata sa lucreze in orice bucatarie profesionista importanta. Totul este sa inveti din greseli si sa nu le mai repeti. Ele sunt singurul tau obstacol in calea maturizarii profesionale in drumul spre bucataria de cinci stele.

Bucataria e ca un teren de joaca sau ca un cam unde se duc batalii psihologice si culinare zi de zi. Daca esti bun si stii cum sa te joci cu diverse ingrediente, texturi, gusturi, arome, condimente castigi de fiecare data. Daca nu, nicio problema, ai timp sa experimentezi pana devii foarte bun.

Asa e in bucatarie. Nimic nu iese perfect de fiecare data, mai ales daca nu ai suficienta experienta si ceva ore petrecute doar in bucatarie.

Cea mai simpla metoda de a invata si de a avansa in bucatarie este atentia la greseli. In bucatarie poti gresi mereu, sunt atat de multe lucruri de facut pentru a avea preparate perfecte incat s-ar putea sa omiti anumite elemente importante. E foarte important sa iti dai seama de greseli si sa le corectezi cat mai repede, sa stii exact ce nu a functionat.

Unele greseli sunt evidente, le vezi, se „simt”, altele sunt foarte greu de reperat pentru ca sunt chestiuni de detaliu. Si cum in detalii sta succesul in bucatarie si atingerea unui anumit nivel de profesionalism ar fi de preferat sa stii tot timpul care sunt greselile comune din bucatarie si cum le poti corecta rapid.

1. Nu citesti reteta pana la capat. Sunt trei lucruri importante pe care trebuie sa le bifezi inainte de a incepe sa gatesti. Sa ai toate ingrediente, sa te gandesti la pasii de urmat si la timpul alocat gatirii si sa intelegi toate indicatiile oferite in retete. E recomandat sa citesti retetele pana la sfarsit, chiar si pe cele care crezi ca le stii pe de rost. S-ar putea sa fie detalii noi pe care nu le cunosti in reteta sau etape pe care trebuie neaparat sa le parcurgi ca sa obtii gustul perfect.

2. Folosesti ustensile si accesorii prea mici. In bucatarie mai mare inseamna intotdeauna mai usor si mai bine, mai rapid. Nu faci mizerie, termini rapid, nu te murdaresti, nu ai mult de curatat dupa. Un bol mare, un castron incapator, un tocator mare, un cutit mare, cu lama lata, toate astea trebuie sa fie pe masa de lucru indiferent ce pregatesti de mancare. Cu cat ai ustensile si vase mai mari, cu atat vei putea avea si o privire de ansamblu asupra ingredientelor in orice etapa a gatirii.

3. Nu pregatesti ingredientele. O regula nescrisa a bucatariei ne spune ca trebuie sa avem mereu toate ingredientele pregatite pentru a ne apuca de facut mancare. Ai auzit cu siguranta de mis en place. Daca vrei sa termini rapid si sa nu pierzi timp trebuie sa ai totul taiat exact cum spune reteta, pus in boluri, castroane, aranjate in ordinea folosirii. Asa respecti si timpii de gatire si stii ca ai tot ce iti trebuie langa tine.

4. Grabesti procesul de gatire sau il incetinesti. Multa lume tot intoarce carnea, o verifica, mai deschide cuptorul sa vada cum mai e placinta care deja miroase foarte bine. Orice ingrediente folosesti e bine sa te gandesti ca e nevoie de ceva timp pana se gatesc si de temperaturi constante. Mai bine respecti timpii din reteta si lasi in pace bucata de carne sau placinta din cuptor decat sa ai la final o carne prost gatita si o placinta care nu prea s-a rumenit deloc…

5. Timpii de gatire nu sunt respectati. De multe ori te gandesti ca e bine sa mai lasi un pic carnea la gatit sau placinta la cuptor „sa se faca mai bine”, „sa fie mai buna”, asa, pentru siguranta ta. Fiecare tip de ingredient are timpii sai de gatire, nu incerca sa treci peste ei pentru ca vei strica mancarea, o vei arde, sau o vei gati mult prea mult si nu va avea niciun gust. Ideal ar fi sa ai clar timpul de gatire pentru toate tipurile de ingrediente si sa stii foarte bine cand sa le adaugi in mancarea ta pentru rezultate excelente.

6. Tai carnea gatita inainte de a avea timp sa stea un pic. Dupa ce scoti ceva din cuptor, mai ales daca e vorba de carne, trebuie sa treaca un timp pana ce te apuci sa o tai. Toate sucurile alimentelor gatite vor ramane in interior si gustul va fi mai bun daca respecti aceasta regula. Carnea va absorbi tot lichidul si sucurile bune imediat cand incepe procesul de racire, dupa ce s-a terminat gatirea. E o greseala banala care te poate costa scump, mai ales daca ai si o carne spectaculos de buna si rumena.

7. Nu te concentrezi la gatit. Alta regula de aur pe care o vei auzi de la orice bucatar profesionist: daca te apuci de gatit, gatesti si atat. Fara raspuns la e-mail, fara telefoane, fara mesaje, fara uitat la tv. Daca nu esti atent strici foarte usor preparate excelente, uiti sa pui ceva, nu adaugi un ingredient la timp, uiti pe foc prea mult un fel de mancare etc. Si nu ai nevoie de asa ceva mai ales daca pregatesti o masa pentru mai multe persoane, pentru o petrecere, de exemplu. Atentia e importanta in bucatarie si te ajuta sa termini rapid si bine tot ce ai de facut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *