In lumea literaturii de calitate femeile si barbatii si-au asumat roluri egale. Femeile pot scrie fara probleme carti, romane cu subiecte abordate in trecut doar de catre barbati, ele au uneori mai multa inspiratie decat barbatii, colaboreaza cu barbati si reusesc sa se impuna in literatura si sa castige premii importante. Cartile scrise de femei au devenit incet, incet cele mai apreciate si se bat de la egal la egal cu unele scrise de barbati cand vine vorba de distinctii, popularitate si premii. Pe cele mai interesante si faimoase le vei descoperi in randurile ce urmeaza.

Daca te intrebi cine a fost prima femeie scriitor din lume aceasta ar fi fost Enheduanna, cel mai vechi poet despre care se stie la momentul de fata. A trait in Ur, oras sumerian cunoscut, cu peste 4.200 de ani in urma. Prin secolul 7 I.Hr. Sappho a fost un poet grec din insula Lesbos, femeie care a reusit sa scrie poezie „lirica”, versuri ce puteau fi recitate, cantate in acopaniamentul unui instrument muzical. Dupa unii, Sappho ar fi scris poezie iambica si elegiaca. Dincolo de aceste femei scriitor, poet, am mai avut o multime de alte reprezentante ale sexului frumos in literatura, multe dintre acestea iesind in evidenta prin opere cu adevarat interesante si foarte bine scrise.

To Kill a Mockingbird, Harper Lee. Romanul lui Harper Lee este printre cele mai bune carti scrise de o femei. Actiunea se desfasoara in Sudul macinat de probleme economice si urmareste o tanara, care, alaturi de fratele sau mai mare, incearca sa faca fata normelor si prejudecatilor sociale din micutul oras in care traiesc. Tatal lor, avocat de meserie, urmeaza sa apere un barbat de culoare acuzat in mod gresit de violul unei femei albe, obligand copiii sa se confrunte direct cu realitatea racismului si nedreptatii. Povestea care se tese intre paginile cartii exploreaza o tematica variata, legata de moralitate, inocenta, pierderea inocentei, toate vazute prin ochii tinerilor aflati la o varsta la care multe lucruri nu se pot intelege chiar atat de usor.

Mandrie si Prejudecata, Jane Austen. Ai auzit cu siguranta despre romanul celebrei autoare britanice si poate l-ai si citit. Actiunea are loc undeva in secolul 19, in Anglia, protagonistii firului narativ sunt membrii familiei Bennet, a caror viata nu este tocmai una roz. Cele cinci fiice necasatorite sunt mai mereu in centru atentiei, cu un narativ ce exploreaza o tematica vasta, de la maniere la moralitate, educatie, casatorie, crestere si dezvoltare in societatea dominata de nobilime. Avem parte si de o latura romantica a romanului, Elizabeth Bennet e in centrul sau, a doua cea mai in varsta fiica, care e inteligenta, cu o gandire foarte agera si gata sa se aventureze in tot felul de relatii alaturi de Mr. Darcy, un personaj bogat, mandru, poate un pic cam rece in relatiile sale. Povestea celor doi devine una importanta in roman si e urmarita, alaturi de modul in care acestia vor face fata asteptarilor societatii, neintelegerilor din viata personala, si mandriei si prejudecatii, de unde si titlul cartii.

Jane Eyre, Charlotte Brontë. Charlotte Brontë a stiut cum sa isi atraga publicul si cum sa captiveze atentia cititorilor in al sau roman Jane Eyre. Cartea urmareste viata lui Jane Eyre, personaj principal, o fata orfana care nu e tratata asa de bine de rude si e trimisa la o scoala de caritate. Pe masura ce anii trec, Jane devine guvernanta la Thornfield Hall, unde se indragosteste iremediabil de misteriosul si sarmantul Mr. Rochester. Cu toate astea, ea va descoperi un secret intunecat al acestuia care le va ameninta relatia viitoare. Povestea este o explorare profunda a descoperirii de sine si a incercarilor femeii de a deveni independenta, e o poveste de dragoste intr-o societate victoriana prea rigida si stricta.

To the Lighthouse, Virginia Woolf. E vorba de literatura modernista in stare pura si de un roman scris de o autoare care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Cartea exploreaza experientele familiei Ramsay la locuinta de vara de pe insula Isle of Skye din Scotia. Firul narativ are trei sectiuni, o zi din viata familiei, o descriere a casei in absenta lor, intoarcerea dupa 10 ani. Narativul constient si disecarea unor subiecte precum trecerea timpului, natura artei sau experienta din perspectiva feminina vor schimba la 180 de grade modul in care se construieste povestea si modul in care vor interactiona personajele. Dialogul e aproape inexistent, nu exista actiune directa, insa mare parte din roman are in centru gandurile si observatiile. Cele trei perspective propuse sunt cea materna, a doamnei Ramsey, cea mai dura a domnului Ramsay si cea a celor opt copii. Micile bucurii si tragediile tacute ale vietii de zi cu zi vor continua la nesfarsit si se pot repeta in orice familie din lumea asta. Tematica va continua sa fie una ofertanta, se discuta despre pierdere, subiectivitate, probleme de perceptie.

Middlemarch, George Eliot. Actiunea cartii se petrece intr-un oras fictiv, Middlemarch, undeva in secolul 19, relatiile de tot felul fiind in centrul sau, relatii ce au loc intr-o societate pe cat de restrictiva, pe atat de deschisa la aproape orice posibilitate. Pe parcursul povestii urmarim viata unor personaje aparent ciudate, Dorothea Brooke este in prim plan, o tanara cu o fervoare idealistica, alaturi de Tertius Lydgate, un tanar doctor cu ambitii mari, ambii fiind mereu fata in fata cu asteptarile societale, dorinte personale si dileme morale. Povestile lor se intrepatrund cu cele ale unor locuitori obisnuiti din oras, reflectand o tematica variata, de la dragoste si casatorie la ambitie si reforma, reflectand intr-o maniera unica tot ce se poate despre conditia umana.

Middlemarch are la baza doua lucrari neterminate ale scriitoarei, la care a lucrat intre 1869 si 1870, Middlemarch, care se concentra pe un personaj interesant, Lydgate si Miss Brooke, care se concentra pe Dorothea.

The Handmaid’s Tale, Margaret Atwood. Romanul a fost publicat in 1985, actiunea se desfasoara in New England, intr-un stat patriarhal, totalitar, Republica Gilead, care a rasturnat guvernul SUA. Offred este personajul principal si naratorul si una dintre Handsmaids, femei care erau fortate sa aiba copii cu Commanders, clasa care conduce in Gilead. Cartea exploreaza foarte multe teme dureroase, cea a femeilor fara putere, a societatii patriarhale duse la extrem, a pierderii individualitatii feminine, supresiunii drepturilor reproductive ale femii, dar si tematica femeii care vrea sa reziste si sa isi castige individualitatea si independenta.

Femeile primeau diverse roluri in societate bazate doar pe fertilitate si pe status social. Misoginismul e la tot pasul, femeia e redusa doar la functiile sale biologice, cele reproductive, critica la adresa fundamentalismului religios e prezenta si ea. Dupa carte s-a facut un film, in 1990, o opera in 2000, un serial de televiziune, in 2017. Un roman care se vrea o continuare, The Testaments, a fost publicat in 2019.