La inceput de drum sau cu experienta in business, ca om de afaceri esti deschis la sfaturi si la alte pareri de la cei din jurul tau, din comunitatea ta, din domeniul tau de activitate. Doar ca multe dintre aceste sfaturi pot sa iti faca mai mult rau decat bine si sa te duca in directii gresite, cu efecte asupra cifrei de afaceri si asupra profitabilitatii tale.
Sa primesti sfaturi in afaceri nu e ceva neobisnuit. Ai nevoie de ele mai ales cand esti la inceput de drum si ai nevoie de ele cand te afli in diverse situatii complicate pentru tine si pentru business. De cele mai multe ori te ajuta sa mergi mai departe sau sa nu repeti greselile altora, iti pot aduce un impuls de care ai nevoie ca sa continui cu businessul si sa nu renunti.
De ce conteaza atat de mult sfaturile in afaceri, de la oameni de afaceri cu experienta? Pentru ca au trecut deja prin ce treci tu, pentru ca stiu foarte bine cu ce „se mananca” afacerile, ce inseamna un business adevarat. Si pentru ca te pot ajuta sa eviti greseli, iti pot oferi suportul de care ai nevoie ca sa mergi mai departe, sa economisesti timp si bani, sa fii mai relaxat si sa iti atingi scopurile.
Doar ca, de multe ori, aceste sfaturi nu sunt cele mai bune si te pot duce in directii gresite sau iti pot distruge visul de a avea o afacere care poate sa se dezvolte rapid. Cele mai proaste sfaturi care au fost oferite oamenilor de afaceri de-a lungul carierei lor le vei descoperi in continuare si e bine sa tii cont de ele daca vrei sa nu te trezesti intr-un punct in care nu mai ai ce sa faci cu afacerea ta.
Continua sa incerci. Nu spune nimeni ca nu e bine sa fii persistent, sa insisti, dar daca vezi ca nu merge nimic din ceea ce faci ar fi cazul sa renunti, nu sa tot persisti in greseala. Cel mai important este sa iti dai seama cand lucrurile nu merg in directia corecta si sa fii suficient de curajos sa renunti si sa reiei totul de la zero, daca e nevoie, ca sa te asiguri ca vei avea de fiecare data tot ce ai nevoie ca sa reusesti. Nu vei rezolva nimic daca vei incerca si vei persista in greseli, vei pierde bani, timp si afacerea nu va avea sansa sa mai evolueze deloc.
Ia-ti un job adevarat, potrivit. Asta e un sfat care vine mai degraba din corporatii, unde e mai important jobul decat libertatea si omul. E un sfat care te poate ajuta sa ajungi mai rapid la esec. Un job potrivit si cautarea lui va insemna prea mult timp pierdut si prea multi ani din viata uneori, jobul adevarat e cel unde ai rezultate si unde te simti bine, unde mergi de placere la lucru zi de zi. Conteaza mai mult viata ta si libertatea de a alege, de a face ce iti place decat jobul perfect, potrivit pentru tine asa cum e el vazut din afara.
Respecta cu strictete planul de afaceri. La inceput ai nevoie de un plan de afaceri si sa te tii de el ca sa reusesti sa te dezvolti, sa aduci afacerea in directia dorita. Dar cu timpul, pe masura ce evoluezi si lucrurile au inceput deja sa mearga in directia cea buna trebui sa fii flexibil si sa te adaptezi din merg la ce vrea piata, atat timp cat nu iti e compromisa afacerea si valorile sale de baza. Planurile de afaceri sunt facute sa fie schimbate, modificate in timp, pe masura ce se schimba prioritatile in afaceri si incepi sa descoperi si alte zone unde ai putea sa ai succes la fel de mare.
Esti prea tanar pentru a demara o afacere. E un sfat cat se poate de prost, tinerii trebuie lasati sa incerce in lumea afacerilor, sa greseasca daca e nevoie si sa inoveze, sa vina cu idei fresh de afaceri. E important sa ai o afacere in care crezi cand esti tanar si ai si entuziasmul specific si sa nu tii cont de tot ce ti se spune, de tot ce ti-ar putea taia „aripile”. Niciodata nu e prea devreme sau prea tarziu sa incepi o afacere.
Construieste un produs bun si clientii vor veni imediat spre tine. Valoare va aduce clienti, insa doar daca si testezi produsul respectiv. Daca doar il lansezi pe piata si te astepti sa fie cumparat, cautat, fara sa ai o cercetare de piata in spate nu vei ajunge nicaieri. Inainte de lansarea unui produs vino cu un prototip, vorbeste despre ce vrei sa faci si intra pe piata cu produsul doar atunci cand esti sigur ca va functiona si va putea fi cumparat, va rezolva o problema a clientilor. E important sa ai clienti care deja se gandesc la produs inainte de lansare si sa nu te grabesti sa lansezi un produs doar pentru ca tu crezi ca e mult prea valoros si va merge bine pe piata.
Nu incerca sa atragi atentia asupra muncii tale. Comunicarea e foarte importanta daca vrei sa te impui pe piata. Trebuie sa atragi atentia asupra ta si asupra produselor tale, serviciilor tale cat de mult poti daca vrei profit si o afacere care merge foarte bine. Cu cat esti mai atent la ceea ce faci si gandesti o promovare inteligenta, cu atat vei avea mai mare succes si vei vinde mai bine. Atrage atentia asupra muncii tale si mentine atentia asupra produselor, serviciilor pentru a te putea dezvolta in directia dorita. Clientii trebuie sa afle de tine pentru a putea incerca si cumpara ce oferi tu.
Nu incerca ceva nou. E un sfat total gresit. Trebuie sa incerci mereu ceva nou, sa vii cu noutati ca sa te diferentiezi pe piata, sa ajungi mai rapid la clienti. Daca nu incerci ceva nou si nu te gandesti la noutate, la inedit nu vei putea evolua si afacerea ta va ajunge intr-un punct in care nu va mai putea creste. Noutatea e importanta in afaceri, ar fi bine sa incerci in permanenta ceva nou si sa vorbesti despre rezultatele pe care le obtii, sa iti faci cunoscute ideile si proiectele tale.
Clientul are intotdeauna dreptate. Esti tentat sa te raportezi mereu la acest sfat si sa raspunzi imediat cu o schimbare daca vezi ca ai tai clienti iti spun ca produsul x nu e bun, ca ar trebui sa fie asa sau asa. In realitate, e un sfat gresit in care vei continua sa crezi. Clientul nu are intotdeauna dreptate, el nu are expertiza ta, nu este om de afaceri cu experienta, el nu are o opinie formata si bazata pe o experienta in business. Daca ajungi la aceasta concluzie si te vei lua mereu dupa clienti inseamna ca nu ai facut ceva bine, ca nu ai testat produse, servicii si au ajuns clientii sa iti spuna ce nu e in regula. Tu esti cel care are afacerea, produsul, care stie foarte bine ce se ascunde in spatele lui, clientii doar reactioneaza la niste lucruri pe care tu nu le-ai luat in considerare si trebuie sa le repari imediat.