Stim deja despre Long COVID, despre simptomele diferite care tot apar la pacientii infectati cu SARS-CoV-2 si vindecati. Ele pot dura cateva luni sau o viata, cativa ani, in functie de raspunsul organismului tau si de cat de puternica a fost infectia, ce varianta a fost la baza infectiei. Recent oamenii de stiinta si medicii au inceput sa fie atenti la o alta varianta de Long () asociata cu raceala, gripa, cu simptome care dureaza saptamani intregi dupa ce ne-am “vindecat”, exact ca in cazul Long COVID…

Cei mai multi pacienti care s-au infectat cu SARS-CoV-2 in timpul pandemiei de COVID-19 au ramas cu sechele pe viata, cu asa numitul Long COVID. Dincolo de simptomatologia deja cunoscuta si analizata, observata, recent s-a descoperit ca simptome care continua si dupa vindecarea bolii, infectiei sunt prezente si in caz de raceala sau gripa.

In cazul racelii sau gripei discutam despre sindromul de infectie post-acuta. Cele mai recente dovezi vin din Marea Britanie, dintr-un studiu lansat in mai 2020. Din cei peste 10.171 de pacienti analizati, care au avut teste pozitive la COVID-19, 472 au avut infectii respiratorii acute care nu aveau legatura cu SARS-CoV-2 sau COVID. Celelalte infectii ar putea foarte bine sa fi fost pneumonii, bronsite, gripa, amigdalita, faringita, raceala, infectii are urechii.

La 12 saptamani de la infectari multi pacienti inca aveau simptome tipice de COVID-19 sau de raceala, gripa: tuseau, aveau probleme cu somnul, probleme cu memoria, dificultati de concentrare, dureri de muschi, articulatii, probleme cu gustul, mirosul, diaree, dureri de stomac, schimbari ale vocii, fire de par care cadeau mai des ca de obicei, ritm cardiac modificat, senzatie de lesin, ameteala, transpiratie excesiva. Pentru pacientii cu sindrom de infectie post-acuta cele mai frecvente simptome erau tusea, durerile de stomac si diareea.

O definitie clara pentru tot ce inseamna simptome asociate cu raceala/gripa, care sunt prezente pe termen lung chiar si dupa ce ne-am facut „bine” nu exista; insa daca discutam despre sindromul de infectie post-acuta avem o imagine clara despre ce cuprinde: boli cronice ce apar dupa infectia cu un virus, bacterie, un parazit. Prevalenta aparitie sindromului depinde de infectari si de patogeni. La COVID aveam 10% Long COVID si simptome asociate, dar daca apare in discutie gripa, raceala, procentul e sensibil mai mic. Cu cat infectia a fost mai puternica, cu atat sunt si mai multe simptome ale sindromului si gravitatea lor e mai mare, fireste.

De ce apar simptomele si persista atat de mult? Medicii si specialistii care studiaza tot ce tine de simptomatologiile care persista si dupa „vindecarea” pacientilor au mai multe ipoteze. Una, si cea mai plauzibila pana acum, este cea legata de persistenta infectiei virale. Da, nu mai avem virus la nivelul gatului, nasului, insa la raceli, gripe mai exista un „rezervor” de virus undeva in corp, infectia se tot transmite in corpul nostru, inflamatia cronica fiind un raspuns normal al organismului.

Alta ipoteza avansata tine de autoimunitate, cand corpul declanseaza imediat un raspuns imun ce duce la inflamatie. Factorul declansator e aici o infectie virala. Ultima ipoteza despre care se discuta e virusul latent, deja prezent in corp. Uneori aceste virusuri se „trezesc” si declanseaza infectarea organismului. Sa nu uitam de inflamatiile ce declanseaza schimbari cronice la nivelul tesuturilor si le distrug. Toate simptomele respiratorii ce dureaza peste trei luni fac parte din categoria Long (), raceala, gripa, de exemplu.

Si nu e o noutate acest sindrom, simptomele care persista. Doar ca am devenit constienti de ele cand am dat de Long COVID.

Supravietuitorii celor doua epidemii majore din trecut, Sars si Mers, au ramas cu sechele pe termen lung la nivelul plamanilor, calitatea vietii lor s-a deteriorat, sanatatea mintala a fost afectata. Chiar si pacientii spitalizati cu gripa tip A au acuzat probleme respiratorii pe termen lung, psihologice la doi ani si mai mult dupa ce au parasit spitalul „vindecati”.

Nu exista un tratament specific pentru simptomele de raceala/gripa care persista, pentru gripa cu simptome ce nu dispar la saptamani dupa ce am scapat de ea sau pentru Long COVID. In situatia prezentei Long COVID se trateaza organele, simptomele observate, in ideea de a se ameliora.

Sindromul de infectie post-acuta/post-viral este la fel de problematic pentru ca nu avem tratamente care sa ne scape de simptomatologie. Oamenii de stiinta si medicii nu inteleg inca foarte clar cum anume virusurile declanseaza probleme de sanatate atat de grave si pe termen lung si de ce continua sa persiste simptomele cu saptamanile…

Cercetarile continua si cu siguranta se va ajunge la un rezultat ce va fi comunicat publicului. Inca suntem in faza de inceput cu intelegerea a tot ce tine de Long (), gripa, raceala, COVID, asa ca raspunsurile vor veni pe parcurs si vor fi din ce in ce mai simplu de interpretat. Pana atunci e bine sa mergem la medic la orice fel de simptome care continua sa nu ne dea pace si care ar putea sa fie semnale clare ca organismul nostru sufera in continuare, chiar daca am fost declarati “vindecati”.