Divortul este un moment foarte neplacut pentru orice cuplu, e o calatorie cu un bagaj emotional puternic la finalul careia casatoria se desface si cei doi parteneri vor porni in directii diferite. Daca mai sunt implicati si copii e si mai rau si mai complicat, se ajunge si la disputa in privinta custodiei, plus disputa legata de bunuri, partajul, unde e cazul. In cele mai multe tari din lume divorturile nu reprezinta o problema, exista cadru legal si oamenii au dreptul sa divorteze, pot sa divorteze cand vor si de cate ori vor. In anumite tari si locuri de pe glob divorturile nu doar ca nu sunt permise, dar sunt si extrem de anevoioase in cazul in care totusi mai gasesti o portita legislativa sa scapi de fostul partener sau de fosta partenera.

Divortul ilegal nu este o practica agreata deloc in lumea moderna, mai ales ca oamenii s-au invatat sa aiba libertate si poata face ce doresc intr-o democratie reala. Divortul este si asa complicat si e foarte dificil de gestionat in situatii delicate, cand sunt copii si bunuri la mijloc.

Cand ne gandim ca vrem sa divortam si ne plangem ca dureaza mult, ca e anevoios drumul pana la decizie ar trebui sa fim constienti ca acest drept si legislatia in vigoare foarte „relaxata” nu sunt prezente in toata lumea. Foarte multi cetateni ai anumitor tari nu pot sa divorteze sau fac eforturi uriase ca sa ajunga la o anulare a casatoriei macar, sunt probleme de legislatie majore.

Iata in continuare cateva exemple de tari unde divortul continua sa fie ilegal sau e extrem de dificil de obtinut:

Arabia Saudita. Sa divortezi in Arabia Saudita este incredibil de greu. Potrivit legislatiei de acolo, o femeie are dreptul sa obtina un divort doar cu aprobarea sotului sau daca sotul i-a facut vreun rau, a abuzat-o, batut-o, ranit-o etc. In realitate, femeile au sanse infime sa divorteze odata ce s-au casatorit, chiar daca sufera de pe urma sotilor care nu au un comportament tocmai potrivit. Barbatii au dreptul sa primeasca un sumar al divortului, talaq, fara sa fie necesare niciun fel de justificari legale, si divortul intra in actiune imediat. Din 6 ianuarie 2019 sotii trebuie sa notifice sotiile in legatura cu divortul printr-un mesaj scris. Asa femeile nu mai ajung sa divorteze fara sa o stie si fara voia lor pana la urma.

Filipine. In continuare in aceasta tara divortul este ilegal. In afara de Filipine doar in Vatican mai e ilegal divortul… Anularea casatoriei e o varianta, dar dureaza prea mult, costa foarte mult si e inacesibila celor cu venituri mici. Deci in Filipine esti blocat intr-o relatie toxica si periculoasa pentru tine ca femei, nu ai cum sa incepi o relatie noua si sa mergi mai departe in viata fara sa te uiti inapoi. Au fost incercari de legalizare a divortului, dar fara succes. Pe viitor se vor mai face incercari cu siguranta pentru a oferi un cadru legal pentru divort ca in lumea civilizata, occidentala si in alte tari unde nu e nicio problema sa divortezi.

Vatican. E foarte greu sa divortezi, dar e si ilegal. Vatican e un stat independent, cel mai mic din lume, are legislatia sa foarte dura dupa multi, se bazeaza pe canoanele Bisericii Catolice si de aici si interdictia de a desface o casatorie pe cale legala. Potrivit Bisericii Catolice, casatoria este o uniune sacra care trebuie sa dureze o viata, toata viata, divortul nu e recunoscut ca o optiune valida pentru a anula o casatorie in fata lui Dumnezeu.

Da, se poate anula casatoria, care nu e acelasi lucru cu divortul, dar costa mult, procesul e greoi si se intinde pe luni bune, este implicata direct si Biserica Catolica, sistemul tribunalului catolic. Cei mai putin de 1.000 locuitori din Vatican nici nu se gandesc la divort, asta daca vor sa mai stea in tara lor… Deci cuplurile din Vatican care se gandesc totusi la divort pot sa plece din tara in alte tari si sa incerce acolo, dupa ce au cetatenii eventual, sa divorteze, ceea ce iar nu e o varianta prea buna, sau sa incerce sa aiba o viata cat mai buna in conditiile date, daca se poate.

Japonia. In Japonia legislatia legata de divort e un pic ciudata. Dar ce nu e ciudat intr-o tara ca Japonia? Potrivit legilor din aceasta tara femeile nu au dreptul sa se casatoreasca din nou in intervalul de 100 de zile de la divort. La barbati insa lucrurile stau total diferit, barbatul se poate recasatori imediat dupa divort si nu mai asteapta nicio secunda. Legislatia care le privea pe femei s-a schimbat radical, ajungandu-se de prin 2016 ca asteptarea sa dureze sase luni pana la alta casatorie. Mai e mult de lucru in privinta drepturilor egale pentru femei si barbati in Japonia.

In rest divortul e simplu daca faci abstractie de toate astea. Se semneaza, sigileaza, parafeaza si se completeaza un formular de o pagina. Daca sunt implicati si copii iar e complicat cu divortul. Custodia comuna nu exista din punct de vedere legal, nu ai cadru legal pentru ea. E oferit suport pentru copil, dar copilul vede doar parintele cu care sta si atat.

Egipt. Egiptul a introdus divortul „fara vina” in 2000, insa femeile de aici tot nu au drepturi egale cand vine vorba de procese si de tribunal, de protectie sub cupola legilor. Inainte de noile legi pentru femei si de acest tip de divort, femeile puteau sa divorteze si aveau posibilitatea legala doar daca puteau dovedi ca au fost abuzate fizic si psihologic, in vreme ce barbatii trebuiau doar sa respecte legea islamica de a spune „Divortez de tine” de trei ori!? sau sa trimita o notificare autoritatilor care se ocupau de divorturi si probleme de dreptul familiei, drept civil.

Regulile islamice au prioritate in fata celor care tin de legislatia de status personal cand e vorba de divort, casatorie. Daca avem insa cupluri unde nu sunt musulmani care au aceeasi confesiune religioasa insa. Un sot catolic cu o sotie cu o religie asemanatoare nu sunt supusi legilor musulmane.

Femeile sunt obligate sa cedeze toate drepturile financiare si asupra proprietatii si sa plateasca orice fel de zestre data de familia sotului la casatorie. Si nu e suficient sa dovedeasca ca sunt abuzate, trebuie sa aiba si martori oculari, documentatie cu fotografii pentru abuzul fizic. Barbatii egipteni divorteaza cand vor ei, nu au nevoie de proces, de tribunal ca sa obtina divortul. Femeile trebuie sa treaca prin mediere, prin divort si prin judecata, sa demonstreze foarte bine si sa dovedeasca abuzuri pana sa primeasca intr-un final si divortul pe care si-l doresc.

Dincolo de aceste cateva exemple concludente legate de interzicerea divortului sau de procesul extrem de dificil mai ales pentru femei, exista si cateva cazuri fericite daca putem spune asa:

Irlanda. De abia in iunie 1997 a ajuns Irlanda sa legalizeze divortul. Pana atunci Constitutia de acolo interzicea clar divortul. Si in Irlanda discutam despre catolicism, asta desi constitutia interzice statului sa declare o religie oficiala. In 1986, convingerile religioase au influentat votul impotriva amendamentelor legate de Constitutie, s-a votat masiv impotriva, 63.5%. In 1994 s-a schimbat legislatia, procentul votantilor fiind de 50.3%.

Chile. In 2004, Chile legaliza in sfarsit divortul. Conservatorii catolici au avut grija insa ca procesul sa fie unul cat mai dificil. Ca sa se „califice” pentru divort cuplurile trebuie sa dovedeasca ca au stat separate, membrii lor, timp de un an. Asta daca e intelegere mutuala, daca nu e nevoie de trei ani. Treci peste perioada asta prea lunga daca demonstrezi ca exista infidelitate, abuz, abandonare, homosexualitate, prostitutie, probleme cu drogurile, activitate criminala.

India. Sta bine la casatorii si foarte bine la divorturi, doar 1% din cupluri ajung si la divort. Din 1955 a fost recunoscut si permis divortul si in India, dupa ce a trecut o lege importanta. Dar, chiar daca avem lege care garanteaza un divort si dreptul la divort, judecatorii pot sa nu permita cererea depusa de cuplu, e la mana lor, cum s-ar zice daca divortezi sau nu.

Luxembourg. Are o populatie micuta, e in Europa, dar depaseste pe toata lumea la divorturi. Cu o populatie de 500.000 cetateni, Luxembourg se lauda cu o rata a divortului de peste 87%! Ca sa divortezi trebuie sa fii casatorie de peste 2 ani si sa ai varsta peste 21 de ani. Anual insa populatia e din ce in ce mai numeroasa si asta inseamna ca institutia casatoriei functioneaza destul de bine sau ca sunt si cupluri care nu apeleaza la casatorie si au copii.

Australia. Alta tara unde legislatia legata de divort e ciudata e Australia. Aici, daca esti femeie australiana aborigena divortezi instant. Ce ai de facut ca sa te califici la un divort „instant”? Trebuie sa spui un DA hotarat altui barbat si voila, ai divortat. Sau si mai simplu femeile din aceasta comunitate trebuie sa ceara sotului sa divorteze si daca el accepta si intervine iar un DA ai terminat, s-a terminat si casatoria.

Delaware. Poti sa anulezi casatoria foarte simplu daca ea a fost rezultatul unui pariu, unei provocari. Si nu, nu e o gluma. Potrivit legislatiei de acolo tribunalul poate sa accepte o anulare a casatoriei daca una sau ambele parti implicate si intrate in casatorie au ajuns in aceasta stare de fapt in urma unei provocari, unui pariu, unei glume. Asa ca atentie mare ce faci in Delaware daca bei cu prietenii sau pe la petreceri. Oricum legea chiar e de partea ta aici.