Inteligenta Artificiala este deja parte din realitatea noastra de zi cu zi. O vedem folosita si testata in foarte multe domenii, ne ajuta si ne ofera o multime de informatii utile si continut adecvat nevoilor noastre, este utila si in incercarea de automatizare. Insa AI-ul nu aduce doar avantaje pentru cei care adopta o astfel de tehnologie, Inteligenta Artificiala vine la pachet si cu o multime de capcane.
Capcanele in care putem cadea foarte usor cand folosim Inteligenta Artificiala sunt destul de usor de observat si de demonstrat. Cand discutam despre capcane si asociem si termenul AI ne gandim la modalitati prin care putem sa ajungem sa folosim gresit sau sa intepretam gresit tot ce ofera Inteligenta Artificiala. Cam toate capcanele legate de AI vin din superficialitatea noastra si din nevoia de superficialitate, de a face totul cat mai simplu pentru a scapa de sarcini. Vrem totul rapid, sa terminam mai repede si sa ne vedem in continuare si de alte lucruri, aspecte din viata noastra. Evitarea acestor capcane incepe odata cu procesul de constientizare a acestora, de intelegere si de interiorizare a aspectelor legate de fiecare capcana in parte. Care ar fi cele mai comune capcane care apar odata ce am inceput sa includem AI-ul in vietele noastre private si profesionale?
Rezistenta in fata adoptiei AI. Este cea mai comuna capcana in cazul Inteligentei Artificiale. Eviti sa folosesti si sa integrezi AI-ul in tot ce faci sau in business pentru ca ai mai multe temeri. Teama de necunoscut, lipsa de control, neintelegerea totala a AI-ului, toate duc la rezistenta fata de adoptie. Tehnologia avanseaza rapid si chiar daca nu esti pregatit inca trebuie sa te adaptezi ca sa faci fata concurentei si lumii din jurul tau. In anii urmatori cresterea pe care o va avea AI-ul si toata industria din jurul sau va fi de cel putin 40%. Inteligenta Artificiala trebuie testata, explorata si apoi adoptata in toate aspectele vietii si in domeniul afacerilor.
Teama ca AI-ul te va inlocui cat de curand. Desi am vazut deja AI-ul generand imagini, texte lungi si raspunsuri la orice fel de intrebari, acesta nu va inlocui angajatii in totalitate. AI-ul e doar un instrument care ii va ajuta sa isi termine sarcinile mai rapid si va contribui la o productivitate mai buna. Scapi si de fenomenul periculos de burnout, ai mai mult timp pentru tine sau pentru ce e important pentru companie. Trebuie sa retii un lucru: in viitor nu te va inlocui AI-ul, vei fi inlocuit de cineva care stie sa foloseasca AI-ul foarte bine si a inteles care sunt perspectivele sale si cum sa il integreze mai bine in munca sa de zi cu zi.
Gandirea gresita ca AI-ul poate repara problemele legate de cultura corporatiilor. Toate problemele legate de cultura corporatiilor vor fi rezolvate de oameni, nu de AI. Orice fel de probleme din corporatii, companii vor ajunge sa fie rezolvate de cei din interiorul lor, AI-ul putand fi doar o modalitate de a gestiona mai eficient probleme de fond ce nu au legatura cu o cultura corporatista sau organizationala. Tot ce tine de cultura corporatiilor si companiilor va putea sa fie controlat doar prin implicarea responsabililor care au grija de echilibrul din companii si de calitatea relatiilor dintre oamenii de acolo, respectiv cei din HR sau cei care se ocupa de cultura organizationala si de controlul ei.
Umplerea timpului liber avut dupa ce se folosesc instrumente AI. Stim deja ca Inteligenta Artificiala ne poate ajuta sa avem timp liber mai mult. Insa cu atat de mult timp liber nu vom sti ce sa facem cu el si imediat va fi ocupat de alte lucruri. In loc sa incerci sa rezolvi alte si alte sarcini si sa nu profiti de el mai bine incepi sa iti aloci timp si pentru tine daca vrei sa ai doar de castigat de pe urma AI-ului. Termini mai rapid de facut cele mai importante sarcini de la job cu AI, insa nu transforma AI-ul intr-un instrument care te ajuta doar sa iti umpli intreaga zi cu si mai multe sarcini si lucruri de facut pentru a nu te simti inutil, judecat. Gaseste echilibrul intre viata privata si cea profesionala prin intermediul AI-ului si nu iti complica viata prea mult.
Procesul de setare al AI-ului este destul de lung. Ai nevoie de ceva timp ca sa testezi, sa implementezi si sa testezi instrumentele cu Inteligenta Artificiala. Si dupa ce reusesti sa o implementezi angajatii vor trebui sa invete sa foloseasca AI-ul, tu trebuie sa te obisnuiesti cu el. Procesul de setare pentru AI nu este deloc unul rapid si lipsit de probleme. Daca te gandesti ca automatizarea inseamna sa instalezi un soft AI sau o forma de inteligenta artificiala si ai terminat te inseli. E nevoie de timp, de acomodare, Inteligenta Artificiala in orice fel de forma ar fi are nevoie de timp de invatare.
Multe posibilitati care ti se deschid odata ce adopti AI-ul in business sau in viata personala. E o capcana clasica intalnita in multe domenii. Te bucuri ca ai asa de multe variante in care poti folosi AI-ul, dar pana la urma ce alegi? Iti va fi greu sa te opresti la un singur instrument cu AI, acum e o goana teribila dupa implementarea AI in orice pentru a aduce clienti si utilizatori catre anumite companii, afaceri. Degeaba te bucuri ca ai zeci de variante de AI implementat in toate felurile. Va trebui sa treci printr-un proces anevoios de testare si sa te gandesti ce ai nevoie cu adevarat si care ar fi cele mai utile instrumente cu Inteligenta Artificiala care chiar te pot ajuta in mod real in ceea ce faci.
Lucrul cu date de slaba calitate. Nu avem atat de multa incredere in datele generate de AI. Si cu toate astea, dincolo de validari si de verificarea datelor, nu ar trebui sa cadem in aceasta capcana pentru ca AI-ul se va imbunatati pe parcurs si pe masura ce interactionam cu el in asa fel incat sa devina tot mai bun in ceea ce face si sa aiba date cat mai relevante si mai corecte. Teama de datele de slaba calitate sau gresite nu ar trebui sa ne impiedice sa testam AI-ul, sa il folosim si sa incercam sa contribuim si noi la dezvoltarea sa si la calitatea datelor returnate in urma folosirii.
AI-ul fake. Astazi, daca spui AI te gandesti imediat la automatizare. Insa sunt foarte multe fake AI-uri care ar putea sa iti faca mai mult rau decat bine. Cel mai usor este sa iti iei solutiile AI si sa lucrezi cu AI de la companii mari, sa te feresti de orice fel de programe sau solutii care incearca sa integreze AI si promit prea multe. La fiecare aplicatie pentru telefon cu AI originala sunt cel putin cinci sau sase clone care au AI, dar nu e AI-ul original. La fel se intampla si in lumea afacerilor, unde ai mai multe solutii business cu AI, dar doar unele sunt cele originale si merita atentia ta.
Increderea oarba in AI. E o problema foarte mare mai ales de cand au aparut ChatGPT, Bard, Bing AI sau chiar Aria, inteligenta artificiala a celor de la Opera. Da, ai continut generat la un click distanta, de orice fel, ai automatizare, ai multe sarcini pe care le poti face mai bine. Dar sa ai incredere totala in ce genereaza un AI fara a mai verifica ceva sau imbunatati continutul e total gresit. E o capcana in care au cazut multi avand incredere si in companiile din spatele. Inainte de a folosi tot ce genereaza AI-ul e bine sa verifici cu atentie absolut orice aspect al continutului si de abia cand esti sigur ca sunt greseli si „halucinatii” tipice ale AI sa mergi mai departe cu el in proiectele tale.