Telefoanele viitorului au caracteristici utile si revolutionare, toate gandite pentru a ne ajuta sa ne descurcam mai usor cu ele

Telefoanele smart au cucerit deja pietele din toate zonele globului. Astazi aproape toata lumea are in mana un smartphone, are internet pe telefon, autentificari biometrice, securitate foarte buna si posibilitatea sa faca tot ce doreste cu telefonul. Nu asa au stat lucrurile de la inceput. Pe la mijlocul anilor 2000 nu aveam foarte multe lucruri pe care astazi le consideram banale pe orice fel de dispozitive moderne.

Evolutia tehnologiei si inovatiile din domeniu au dus la o accelerare a modernizarii telefoanelor mobile, cu accent pus pe partea smart. Ce avem astazi in mana s-ar putea sa consideram depasit in 10 ani, multe caracteristici interesante de abia au aparut sau se dezvolta in prezent.

Cum va arata telefonul smart din viitor? Vom putea avea o imagine clara doar daca ne gandim la caracteristici interesante pe care le avem sau le vom avea in scurt timp, gata de a fi integrate in toate dispozitivele smart.

Sa ai un telefon smart care poate face foarte multe lucruri in acelasi timp si care te ajuta indiferent ce ai de facut e idealul oricarui utilizator smart. In prezent avem deja dispozitive puternice, capabile sa ofere toate functiile importante pentru business sau pentru acasa, pentru timpul liber.

Insa ne dorim mai mult si producatorii stiu asta. Ca sa oferi mai mult utilizatorului trebuie sa investesti si sa inovezi, sa gasesti inovatiile care te pot aduce cat mai aproape de utilizatorul tau. Si inovatii sunt si vor fi in domeniul tehnologiei, trebuie doar sa avem oamenii care sa le includa in dispozitive smart si sa le gaseasca o utilitate practica.

Ce fel vor fi telefoanele smart din viitor? Nimeni nu stie inca. Putem insa sa facem destule scenarii si sa ajungem la un design si la niste caracteristici foarte apropiate de telefonul smart perfect din viitor. Caracteristicile importante sau componentele din telefoanele viitorului sunt mai aproape de realitate decat ne-am fi inchipuit vreodata.

Ecrane cu un tip special de cristale, cristalele fotonice. Ecranul este cel mai important la orice fel de telefon. Multe dintre ecranele din prezent pot sa afiseze o multime de culori si grade de saturatie diferite, insa nu prea reusesc sa se adapteze foarte bine la conditiile unde lumina naturala este din abundenta.

Aceste limitari pot fi depasite cu ajutorul cristalelor fotonice. In locul clasicelor OLED sau LCD vom vedea pe telefoane ecrane cu niste cristale speciale, care au nanostructuri in interiorul lor care se modifica in functie de lumina ambientala. Ca sa poata fi vizibil ecranul cu astfel de cristale are nevoie de o sursa externa de lumina, insa sursa va putea fi integrata in corpul telefonului, cum avem deja la e-readere.

Inca din 2013 Samsung a demonstrat cum anume functioneaza cristalele fotonice puse in display pe un telefon flexibil. Asa ca pe viitor vom vedea cam toate ecranele dotate cu tehnologia revolutionara la care inca se mai lucreaza.

Baterii cu nanotehnologie pentru incarcare ultra rapida. In 2015 am vazut prima data un telefon Samsung cu baterie bazata pe nanotehnologie, care se incarca de la 0 la 100 de procente in mai putin de un minut. Ideea unei astfel de baterii cu incarcare foarte rapida a venit dupa ce oamenii de stiinta au studiat bolnavii cu Alzheimer.

Sunt niste molecule speciale care duc la aparitia bolii si care au o capacitate de inmagazinare a energiei uriasa. Problema este ca bateriile cu nanotehnologie nu rezista in timp si sunt de doua sau trei ori mai slabe pe termen lung, din punct de vedere al uzurii suportate. Pe viitor insa, daca lucrurile vor fi puse la punct vom avea telefoane cu baterii care pot sa se incarce in cateva minute sau secunde.

Butoane lichide. In trecut nu se gandea nimeni la telefoane fara butoane fizice, dar astazi avem telefoane smart cu ecrane tactile. Insa viitorul va fi si mai spectaculos in privinta tastaturilor. Este deja in plina dezvoltare o tastatura care foloseste o tehnologie cu microfluide speciale, cantitati mici de lichid ajung in niste buzunarase care se afla deasupra partii unde apare de obicei tastatura virtuala.

Cand vrei sa tastezi ceva toate buzunarasele se umplu cu lichid, iar efectul e spectaculos: se ridica efectiv tastele atinse, in relief. Desi nu e o schimare revolutionara, acest tip de tastatura va fi buna mai ales pentru cei care au probleme cu tastarea pe niste tipuri de tastaturi virtuale cu literele si cifrele prea apropiate.

Realitate Virtuala pe telefoanele smart. Ecranele 4K pe care le gasim deja pe telefoanele smart inca din 2016 sunt candidatii ideali pentru aplicatii in care realitatea virtuala va juca un rol important. Daca vom pune un telefon intr-un dispozitiv pentru realitate virtuala, telefonul se va transforma in ecran cu rezolutie 4K pentru experienta imersive si fara nici cel mai mic pixel vizibil in fata ochilor.

Telefon fara cartele SIM. In anii ce au trecut am vazut efortul producatorilor de cartele de a le face din ce in ce mai mici fata de cele pe care le tot vedeam prin anii 1990. Marii producatori de telefoane vor sa inlocuiasca definitiv prezenta cartelei SIM fizice in telefon si sa introduca versiuni „virtuale”. Cu o cartela programabila inserata deja in telefon poti sa treci de la un operator la altul fara sa schimbi cartelele. Va fi foarte simplu sa ai numere locale, sa treci la ce operator vrei si nu se mai cheltuiesc bani cu producerea de cartele fizice si cu livrarile lor catre operatori sau clienti.

Ecrane sensibile la presiune. Sunt deja pe piata ecrane care reusesc sa „simta” presiunea. Avem tehnologii care pot face diferenta intre un „tap” usor si unul ferm. Diferentele de presiune sunt importante mai ales in gaming, una dintre activitatile preferate ale posesorilor de telefoane smart. Samsung si ZTE au deja tehnologii in dezvoltare bazate pe „simtirea” presiunii cu o fidelitate cat mai mare pentru ecrane care vor raspunde si mai bine la orice fel de input din partea utilizatorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *