Windows 11 este sistemul de operare perfect pentru a testa cele mai bune browsere ale momentului

Din 5 octombrie avem la dispozitie Windows 11, cel mai nou sistem de operare de la Microsoft, un sistem controversat, dar cu performante destul de bune pe calculatoarele moderne. Asa ca ar fi si pacat sa nu il folosim la potentialul lui maxim si sa nu instalam cele mai bune browsere ale momentului.

Un browser bun este primul pas spre o productivitate mai buna pe Windows 11 si spre o experienta completa pe un OS modern si rafinat, asa cum a fost descris noul produs al celor de la Microsoft.

Ce ar trebui sa conteze la un browser bun pentru Windows 11? Viteza, performanta generala, securitatea si protectia datelor personale. Daca le are pe toate astea si mai are si multe functii utile si o interfata prietenoasa si usor de personalizat ai din start un browser perfect. Care browsere au atins perfectiunea sau sunt aproape de ea cu Windows 11 in spate? Le vei descoperi in lista ce urmeaza.

Google Chrome. Desi multi se feresc de el daca ruleaza deja sistemul de operare al celor de la Microsoft pentru ca are cerinte destul de mari la capitolul resurse de folosit, Chrome ramane unul dintre cele mai bune browsere pentru utilizatorii de Windows. Are o multime de extensii, ofera flexibilitate, are integrare cu toate serviciile Google, sincronizeaza parole si semne de carte intre dispozitive. In plus, primesti si Google Translate integrat in Chrome pentru traduceri rapide, vezi PDF-uri cu un viewer destul de complex si poti folosi maimulte conturi, ai control parental gata de activat oricand.

Cu grupurile de taburi, viteza imbunatatita si un consum de resurse ceva mai mic de la ultimele actualizari, Chrome se mentine in fruntea celor mai bune browsere pentru Windows 11. Pentru Chrome ai nevoie de mult RAM, macar 8GB RAM, de un procesor puternic si de o placa grafica cat mai buna. Dar ai viteza si tot ce iti trebuie ca sa te descurci si pe partea de productivitate, si pe partea de multimedia. Si mai ai ceva: securitate foarte buna oricand. Partea enervanta ramane cea a reclamelor pe care nu ai cum sa le blochezi complet fara vreo extensie care iti mai incetineste putin din performante daca are filtre mai puternice.

Microsoft Edge. Este rapid, eficient, e integrat in OS-ul celor de la Microsoft, se bazeaza pe Chromium si nu consuma atat de multa baterie ca rivalul Chrome si nici nu are nevoie de tone de RAM ca sa mearga OK. Nu are atat de multe servicii Google „in spate”, dar e mai light si mai rapid, are tab preview, grupare de taburi, taburi verticale, salvarea taburilor e si ea posibila. Plus ca ai Collections unde poti sa aduni orice vrei de pe net, cat te documentezi si sa exporti in Word, Excel, ai si Web Capture direct in browser, ai reader integrat pentru a citi mai usor orice fel de text de pe web, poti nota pe PDF-urile deschise in viewer. Extensiile se pot instala si din Chrome Store, dar are si Edge Store-ul sau. Edge cucereste prin viteza, prin sincronizare perfecta intre dispozitive si printr-o protectie foarte buna a utilizatorului din start, siguranta e pe primul loc mereu.

Firefox Browser. Acest browser e despre siguranta datelor tale si despre viata privata si protejarea ei. Este eficient, sigur, are in spate o comunitate mare pe care te poti baza, este si open-source si are o platforma non-profit puternica in spate. Sincronizarea e perfecta, extensiile sunt suficiente cat sa iti poti personaliza browserul, blocheaza automat multe dintre reclame, ca si Edge, are si extensii care te ajuta sa le blochezi pe toate. Cu ajutorul task managerului smart poti sa vezi extensiile si taburile care iti mananca prea multa energie si memorie si sa le inchizi rapid. Firefox Browser si-a refacut complet designul recent, a mizat in continuare pe simplitate si e destul de rapid, consuma resurse putine si blocheaza by default scripturi malitioase, trackere si cookies de la parti terte. Are si integrate Pocket, un fel de Collections mai simplu din Edge, unde salvezi pagini web intregi pentru a le citi mai tarziu, cand ai timp.

Opera. Este poate cel mai „batran” dintre browsere, a aparut prin 1994, dar Opera se reinveteaza mereu. Se bazeaza pe Chrome, ruleaza multe extensii pe care le ai si in Chrome, ai compresie pentru consum mai mic de date si incarcarea rapida a paginilor. Vei gasi in Opera bara laterala pentru aplicatii chat si notificari, pentru aplicatii de muzica, ai grupare de taburi, VPN integrat, adblocker intergrat foarte bun, Workspaces, dar si cautare in taburi si snapshot tool, dar si Opera Flow, un fel de Collections mai simplu din Edge, ca sa poti continua navigarea si pe telefonul smart. Peste toate primesti player direct in sidebar si foarte multe optiuni de personalizare a experientei.

Brave. Daca vrei performante de top si consum redus de resurse te indrepti spre Brave. Datele tale sunt in siguranta, esti sigur in timpul navigarii si ai performantele la care te astepti chiar si pe calculatoare mai vechi cu Windows 11 deja instalat. Brave blocheaza trackerele terte by default, nu mai esti „urmarit” pe net si are filtre foarte bune pentru blocare de reclame, scripturi etc. Impune HTTPS Everywhere acolo unde e posibil, incarcarea paginilor e de pana la sase ori mai rapida, ai si Brave Rewards ca sa sustii site-urile favorite urmarind reclame, dar si aproape toate extensiile din Chrome, care merg si pe Brave. Lucrezi mai usor si mai rapid cu taburile, ai integrare IPFS si securitate excelenta oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *