Un copil care iubeste scoala va invata mai usor

La un moment dat micutii de ieri vor deveni scolarii de maine. Orice parinte se impaca de obicei cu ideea ca va trebui sa isi trimita micutul la o institutie de invatamant. Ca sa aiba rezultate bune si sa mearga de placere la scoala copilul trebuie invatat sa iubeasca scoala, sa ii placa la scoala. Iubirea fata de scoala este destul de simplu de atins daca stii foarte bine ce sa faci si daca te implici in educarea copilului in acest sens.

Fiecare zi de scoala ar trebui sa fie pentru copil o reala placere. Multi copii merg la scoala si de abia asteapta sa ajunga acolo pentru a se putea distra, pentru a invata tot ce le trebuie in viata de adult. Iubirea fata de scoala este un tel pe care multi parinti incearca sa il puna in practica inca dinaintea momentului in care copilul ajunge pe bancile scolii. E nevoie de ceva abilitati psihologice si de cat mai multa comunicare, si cat mai buna, ca sa putem avea copii care vor indragi scoala, asa cum este ea.

Ce putem face pentru a avea un copil care va iubi scoala? Nu foarte multe. Cu toate astea sunt cateva actiuni si lucruri pe care le-am putea face fara niciun fel de efort si pe care le-am putea implementa indiferent de tipul personalitatii micutilor.

1. Trezeste-i interesul in privinta invatarii. In clasa sau in afara ei, invatarea trebuie sa fie o placere si trebuie inteleasa. Copilul trebuie sa fie curios sa invete, sa perceapa invatarea ca pe o aventura in urma careia va ramane cu foarte multe cunostinte utile. In jurul lor vor fi oportunitati de invatare uimitoare zi de zi, trebuie doar sa le descopere. Asa ar trebui sa arate abordarea in privinta invatatului. Daca mai mergeti si in drumetii, in parcuri de distanta, explorati si descoperiti tot ce puteti, micutului i se va parea natural sa mearga la scoala si o va indragi pe loc, mai ales ca si acolo va invata o gramada de lucruri frumoase. La orice intrebari legate de lume si de realitatea din jur ar trebui sa gasim raspunsuri concludente si usor de inteles, sa starnim curiozitatea si sa lasam copilul sa descopere singur tot ce se afla in jurul sau. Scoala ii poate invata multe pe elevi, dar ei trebuie sa fie pregatiti sa accepte metodele folosite si sa iubeasca scoala ca sa ramana cu acel ceva de care au mare nevoie in viata.

2. Experimenteaza. Cele mai grele obiecte din scoala raman matematica si stiintele. Copiii nu prea le plac si se feresc de ele. Le gasesc foarte plictisitoare si asa ajung sa nu invete mai nimic din notiunile esentiale. Prin experimente facute acasa sau in scoala copilul poate indragi si mai mult acele ore si va ajunge sa iubeasca neconditionat scoala. E mai usor sa inveti un copil lucruri noi prin jocuri, experimente in care sunt vehiculate si puse in practica notiuni destul de complicate. Dragostea fata de scoala va fi din ce in ce mai puternica pe masura ce micutii vor descoperi placerea de a asista la experimente si de a fi implicati in experimente si asta e cel mai frumos lucru ce se poate intampla la un moment dat.

3. Implica micutul in activitati distractive de citit si de scris. Daca simt ca sunt evaluati si judecati mereu copiii nu vor indragi scoala niciodata. Ca sa nu ajungem in aceasta situatie putem sa ii implicam mereu in activitati distractive la scoala si acasa, legate de scris si de citit. E greu sa inveti sa scrii si sa citesti bine daca nu te atrage ceea ce faci. Prin jocuri, prin implicarea profesorilor, a invatatorilor copiii pot sa invete imediat orice legat de scris si de citit si pot sa aiba performante foarte bune pe viitor daca se implementeaza programe speciale si activitati cat mai atractive in acest sens.

4. Incurajeaza abilitatile lor sociale. La scoala copilul isi poate face prieteni foarte usor, poate avea perioade in care sa discute cu ei si sa incerce sa relationeze cat mai bine, in functie de interese comune. Organizarea de vizite inainte de a face parte dintr-o comunitate, organizarea de spatii de joaca unde micutul sa invete sa interactioneze, sa comunice mai bine cu alti copii de varsta sa, iata niste modalitati eficiente in drumul lung spre iubirea pentru scoala. Povestile sociale spuse inainte de inceperea scolii sunt utile in acest punct. Diverse situatii in care se va gasi copilul la scoala, povesti din care sa invete cum sa se comporte, toate sunt foarte utile daca vrem sa scapam de anxietatea vizavi de scoala. Se pot inventa povestile, nu e o problema, doar sa fie cat mai apropiate de nevoile reale ale micutilor.

5. Incurajeaza pe cat posibil creativitatea. Unii copii s-ar putea sa prefere scoala doar pentru ca acolo pot sa isi exprime creativitatea. Nu trebuie sa impunem limite in privinta creativitatii si trebuie sa ii incurajam sa o manifeste ori de cate ori au ocazia. Putem vedea ce anume ii ajuta sa fie creativi, in ce activitati sunt implicati si le place, pot fi creativi si doar acele activitati trebuie stimulate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *