Indiferent de sezon o aventura in natura si camparea in zone superbe, linistite vor fi activitati excelente pentru relaxare. Dupa ce ti-ai gasit cortul perfect si locul de campare unde sa fii in siguranta si cat mai aproape de civilizatie te vei gandi si la imbracamintea pentru camping.
E important sa te simti confortabil si sa poti sa faci tot ce doresti fara sa iti fie prea frig sau prea cald. De aceea alegerea hainelor si articolelor de incaltaminte pentru campare trebuie facuta cu atentie la detalii si la anotimpurile in care campezi.
Vara sau toamna ar fi anotimpurile perfecte pentru campare, dar nici iarna sau primavara nu e un sezon in care nu te poti distra si nu te poti simti bine la camping. Atunci cand iei decizia sa campezi undeva trebuie sa te gandesti in primul rand la confortul tau.
Experienta depinde de confort si acesta poate fi asigurat doar prin imbracaminte si incaltaminte de calitate alese special pentru camping. Cum ne imbracam insa cand avem de gand sa campam in aer liber si la ce sa fim atenti?
Articole vestimentare pentru camping in sezonul toamna-iarna. Doua sunt scopurile articolelor vestimentare si de incaltaminte pentru camping in sezoanele reci: sa iti tina de cald, sa iti mentina temperatura corporala constanta si sa nu iti permita sa simti umezeala, sa iti mentina corpul uscat.
In aceste sezoane e bine sa aplici principiul straturilor care iti protejeaza corpul de temperaturile greu de suportat si de prea multa umezeala. Hainele care vor face parte din aceste straturi nu vor fi alese aleator, ele respecta anumite criterii si trebuie sa fie foarte bune izolatoare, fiecare in parte. Stratul care se afla cel mai aproape de piele si de corp, care vine in contact cu pielea va fi format din haine din materiale lejere, se va evita lana, bumbacul, orice alte materiale care pastreaza umiditatea in ele, vom cauta materiale care mentin pielea uscata si atrag umezeala transpiratia. Fara materiale sintetice sau materiale care ne-ar putea jena cat dormim sau ne miscam. Veste, tricouri, body-uri de tot felul, iata doar cateva exemple de haine ce vor intra in acest strat.
Stratul de mijloc asigura izolarea si caldura constanta si e cel mai important. Este mai gros, se pot folosi materiale sintetice sau lana pentru izolare. Pulovere, hanorace, toate pot fi purtate pentru confort excelent cand campezi undeva in sezoanele reci. Ultimul strat este cel mai important, el te va proteja de ploaie, vant, de zapada. Jachete care rezista la umezeala, care nu permit intrarea apei in celelate straturi, iata doar o varianta de articole vestimentare pentru acest strat. Aceleasi principii de la articolele vestimentare de la brau in sus se aplica si pentru pantaloni.
Cat despre incaltaminte, cizmele usor de purtat din piele si imblanite, ghetele bine imblanite, bocancii lejeri nu prea grei si obligatoriu imblaniti, alaturi de ciorapi din lana sau sintetic vor forma o bariera solida impotriva frigului si a umezelii din salbaticie.
Nu uita de caciula, fes foarte gros daca mergi in camping iarna sau toamna, pentru ca o buna parte din caldura corporala se pierde prin zona capului. Poti sa iti pui si esarfe groase in jurul gatului si o gluga de la geaca groasa si sa o legi bine daca vrei mai multa protectie.
Articole vestimentare pentru camping in sezonul primavara-vara. In aceste anotimpuri temperaturile diurne si nocturne pot varia destul de mult, asa ca trebuie sa fii pregatit pentru campare. Asa ca noaptea e bine sa ai articole vestimentare cu maneca lunga, mai grosute pentru a nu iti fi frig daca scad temperaturile prea mult. Lenjeria de corp completa, puloverul de lana sau sinteic, pantaloni de trening sau de jogging, iata o combinatie perfecta pentru camparea in sezoanele mai calde. Nu trebuie sa ai haine care sa te incomodeze, care sa nu te lase sa te odihnesti, poti avea si tricouri, niste maieuri ceva mai groase ca sa iti tina de cald si sa te ajute sa nu transpiri atat de mult daca e mai cald noaptea.
Niciodata sa nu ramai cu picioarele goale, oricat de cald ar fi si de bine te-ai simti. Poti sa te ranesti, se fii ciupit de insecte. Asa ca niste pantaloni lungi subtiri iti vor fi de folos daca vrei sa ai picioarele protejate si tinute la adapost chiar si cand este foarte cald. Mai adaugi niste sosete din bumbac care permit pielii sa respire si ai grija sa ai 100% bumbac nu combinatii si ai echipamentul complet pentru campare.
Evita tricourile cu maneci scurte, chiar daca e mai cald, prefera articolele vestimentare cu maneca lunga si incearca sa le asortezi, daca vrei, cu restul articolelor deja alese pentru campare. Incaltamintea trebuie sa fie una cat mai confortabila, usoara, simplu de purtat, cu aderenta buna.
Se vor evita articolele de incaltaminte de tip sandale sau adidasi de slaba calitate, tenisi subtiri. Pe cap se poate purta o sapca, o basca, o palarie daca vrei, doar sa fie cat mai deschise la culoare si cat mai simplu de purtat, sa nu ne incomodeze. Bandanele te vor ajuta sa iti mentii o temperatura corporala scazuta daca le umezesti si le pui in jurul gatului.