Sarcina e un motiv de bucurie pentru intreaga familie. Venirea pe lume a unui nou membru este o veste extrem de importanta, pe care va trebui sa o comunici diferit in functie de membrii familiei tale si de varsta lor. Cel mai dificil va fi sa le explici copiilor ca vor avea un fratior sau o surioara. Cu toate astea, discutia despre bebe si sarcina va fi mult mai simpla odata ce ai deja un plan si stii foarte bine cum sa prezinti aparitia sarcinii si a unui bebe ce asteapta sa isi cunoasta fratii sau surorile.
Momentul ideal pentru a dezvalui sarcina si micutilor tai este dupa primul trimestru de sarcina, cand riscul de avort sau de sarcina intrerupta este mai mic. Tine cont de faptul ca prichindeii nu prea stiu sa tina un secret, deci nu te grabi sa le spui vestea cea mare daca partenerul sau cei din jurul tau nu au aflat inca de marele secret.
Discutia despre sarcina si despre viitorul bebe va depinde mult de varsta copilului. Daca cel mic are intre 1 si 3 ani nu ii poti spune direct sau explica faptul ca astepti un bebe. Ce poti face insa este sa ii dai un bebelus de jucarie, sa se obisnuiasca cu un bebe pe langa el, sa discuti cu micutul despre animalute si puii lor, despre gradina zoologica, despre desene animate unde apar si puiuti.
Cand copilul e mai marisor puteti citi impreuna carti despre primirea unui bebe in sanul familiei. E bine sa explici modificarile corporale observate imediat, burtica mai mare, si sa ii amintesti copilului ca va avea in curand un partener de joaca, o surioara sau un fratior. Poti lasa copilul sa simta miscarile fatului, discutiile cu el vor fi directe, nu te vei feri sa ii spui, sa ii explici niste lucruri perfect normale si naturale care ti se intampla.
La varste de 3-5 ani copilul deja apar intrebarile, dintre cele mai simple si mai ciudate si trebuie sa fii gata sa le raspunzi, sa iti pregatesti niste raspunsuri ca sa nu fii luat prin surprindere ca parinte. Discuta despre ce se intampla in corpul tau fara prea multe detalii, aminteste si de rude, copii care au mai multi copii, citeste carti despre primirea unui bebe in familie si despre cum apar copiii, carti pentru copii, fireste. E de preferat sa anunti copilul despre sarcina cam de la jumatatea celui de-a doilea trimestru de sarcina, ca sa nu astepte fratiorul sau surioara o eternitate-stabileste niste repede clare, simple, sarbatori mari pentru a avea o perioada temporala cat mai usor de inteles.
De la 6-12 ani deja copilul poate primi mai multe informatii si mai directe. Acum marea problema a copilului tau va fi impartirea spatiului, jucariilor, atentiei cu viitorul membru al familiei. Poti sa ii arati copilului o ecografie cu fratiorul, surioara, poti sa le oferi cadouri, scrisori care vin de la bebe, prezinta bebelusul ce va veni ca un prieten extraordinar de joaca si de discutii. Explica in mod clar copilului ca nu te vei ocupa doar de bebe si vei uita complet de copilul sau copiii tai.
Tinerii si adolescentii vor primi cu totul alte explicatii cand vine vorba de sarcina. Intre 13-18 ani deja avem aproape adulti langa noi, deci se poate discuta deschis despre sarcina, despre bebelusul ce va veni, evident se va evita discutia prea detaliata despre nastere si conceperea copilului pe cale naturala, relatii sexuale etc.
Tinerii trebuie sa inteleaga ca un bebe nu e o raspundere pentru ei si e doar un membru al familiei care va avea nevoie de atentie si de ingrijire. Si ei poti sa simta miscarile copilului in uter, sa discute cat mai multe despre sarcina, mai ales daca e vorba de fete-e o ocazie buna sa discuti despre protectie si acte sexuale, despre consimtamant si despre iubire, relatii sexuale mai ales cu fetele, in termeni cat mai simpli si mai usor de inteles pentru varsta la care se afla.
In functie de varsta avuta, copilul tau va reactiona diferit la anuntul sarcinii si venirii pe lume a unui bebe. S-ar putea sa nu ai nicio reactie de la copil daca e mai mare, dar poti avea si nerabdare si bucurie extrema daca e vorba de copii mai mici, anxietate uneori. Daca reactiile copilului la anuntul tau sunt unele mai puternice si emotionale, daca apar emotii pe care nu le intelege sau nu si le poate stapani atunci e cazul sa discuti cu el si sa identifici ce se intampla la nivel emotional.
Lasa copilul sa decida de cata informatie are nevoie de la tine, nu are nevoie de detalii foarte multe. E important sa raspunzi la toate intrebarile si sa ii explici si cum a ajuns bebe in burtica ta in cel mai „plastic” mod, fara sa fii prea „directa”.
Cu cat esti mai creativ in pregatirea si anuntarea vestii despre bebe, cu atat vei avea un copil care va accepta viitorul frate sau sora mai usor si va reusi sa se obisnuiasca cu ideea mai rapid. Care ar fi cele mai creative modalitati de a anunta si pregati introducerea unui nou membru al familiei pentru copilul sau copiii tai?
- Mergi la cumparaturi alaturi de copil pentru a gasi lucrusoare pentru bebe-lasa copilul sa aleaga hainute, incaltaminte, poate jucarii pentru bebe si sa fie implicat 100% in sesiunea de shopping;
- Cere ajutor cand pregatesti camera bebelusului-iarasi e foarte important sa implici copilul in amenajarea camerei, sa explici tot ce adaugi in camera si cum va fi cand va exista si bebe acolo;
- Pregateste niste chifle, prajituri la cuptor-e o modalitate clasica si simpla, frumoasa de a descrie ce se intampla in burtica ta. Un copil mai mare, cu varsta peste 5-6 ani, va intelege cu siguranta metafora;
- Gandeste un cos-cadou cu bunatati de la bebe pentru fratii sai-poti avea doua cosuri, unul cu lucrusoare pentru bebe, unul pentru copil sau copii. Asa ai si un cadou care vine de la bebe si relatia virtuala dintre bebe si copil va fi mai puternica;
- Dupa nastere permite copilului sa intampine bebelusul cand vine acasa-lasa-l sa interactioneze cu noul membru al familiei, sa isi dea seama cum il poate ajuta si cat de usor este sa aiba grija de el atat cat poate;
- Organizeaza o vanatoare de comori-ascunde „comorile” prin casa, prin jurul casei si la final comoara cea mare va fi anuntul unui bebe care va veni curand. Lasa indicii sub forma de lucrusoare pentru bebe in asa fel incat descoperirea sa fie cat mai simpla si mai placuta pentru copii.
Ce se intampla daca micutul nu reactioneaza asa cum te-ai asteptat la vestea cea mare? In primul rand nu te panica. La inceput poate fi multa confuzie si emotie prea puternica, asa ca e bine sa astepti si sa observi manifestarile copilului.
Daca intervine tipatul, plansul, strigatul, nemultumirile exprimare permite aceste reactii fara sa comentezi prea mult sau sa ameninti cu pedepse diverse. Copilul trebuie sa inteleaga ca e normal sa aiba astfel de emotii si chiar reactii la asa veste. Fii atent la orice fel de schimbari de comportament si la emotiile exprimate, la modul de exprimare si incearca sa intervii prompt ca sa previi alte crize.
Fii atent cu micutul, arata dragoste fata de el, incurajeaza-l cat timp esti gravida, fii sigura ca s obisnuieste cu schimbarile ce vor veni in familie. Fii onesta, sincera, transparenta cu micutul tau, linisteste-l, vorbeste mereu despre relatiile foarte bune si apropiate pe care le veti pastra si dupa ce se naste bebe.