Root-ul obtinut pe telefoanele smart permite personalizari aproape infinite la nivelul sistemului de operare

De cand avem telefoane smart cu sisteme de operare moderne am inceput sa cautam tot felul de solutii ca sa le folosim la adevaratul lor potential. Una dintre metodele cele mai populare de acces la functionalitati avansate si la posibilitati de personalizare mai multe este rootarea. Prin rootare se poate personaliza sistemul de operare, putem instala un Recovery personalizat si putem inlocui oricand sistemul de operare cu unul custom. Care sunt insa celelalte avantaje ale obtinerii unui Root pe telefoane Android si ce dezavantaje vin cu acest tip de interventie?

Rootarea este o operatiune destul de simpla. In urma ei deblocam sistemul de operare si putem sa il personalizam sau sa il inlocuim rapid, printr-un Custom Recovery. Odata cu obtinerea unui Root pe telefoane cu Android sau pe iPhone ai si acces ca administrator in sistem sau ca „superuser”. Asta inseamna ca poti face oricat de multe schimbari complicate in sistemul tau de operare, chiar si pe cele interzise de producator. Controlezi dispozitivul smart cum doresti, poti sa testezi diverse sisteme de operare noi, sisteme de operare la care nu aveai acces si pe care iti doresti sa le testezi si tu.

In urma unei rootari poti sa personalizezi interfata sistemului de operare, functionalitatile sale, poti sa aplici diverse trucuri pentru performante mai bune. Ai site-uri intregi cu sisteme de operare custom, cu diverse tipuri de Recovery, cu dezvoltatori care sunt dispusi sa ajute pentru a obtine root rapid si o multime de instrumente pentru root rapid.

E o operatiune destul de riscanta daca nu stii ce faci si te bazezi doar pe niste ghiduri destul de simplist explicate, dar macar detii controlul asupra dispozitivului din mana ta. Dupa ce obtii Root poti sa dezinstalezi tot ce se incadreaza in categoria Bloatware, tot ce e preinstalat, eliberezi si memoria si ai mai mult spatiu in telefon ca sa poti instala toate softurile favorite, toate aplicatiile momentului. Poti descarca orice aplicatii vrei, de oriunde, nu mai ai restrictiile impuse de dezvoltatori si de producatori. Activezi functii ascunse si ai acces la un mod Developer mult mai complex.

Cu root facut pe un telefon Android ai sisteme de operare noi chiar si pe telefonul vechi. Le instalezi in cateva secunde si le poti personaliza, ai o experienta moderna pe telefoanele vechi, care oricum nu mai primeau update. Asa lucrezi pe un telefon care e inca in pas cu cele mai noi lansari in materie de sistem de operare si te bucuri si de functionalitatile noi ce vin cu sistemele de operare actualizate.

In urma unui root pe Android poti sa faci backup mai usor la date si aplicatii si sa le „urci” direct pe alt dispozitiv. Sunt aplicatii speciale pentru telefoane cu Root obtinut care pot sa salveze toate datele importante si aplicatii cu toate setarile si sa le transfere imediat pe alte dispozitive sau sa le salveze intr-un fisier pentru momentele in care ai nevoie sa reinstalezi sistemul de operare, sa resetezi telefonul.

Avantajele obtinerii unui Root pe telefoanele cu Android nu sunt singurele la care trebuie sa te gandesti inainte de a incepe procesul de root. Sunt si cateva dezavantaje foarte importante.

Din momentul in care ai facut root esti vulnerabil la orice atac malware si la atacurile hackerilor care tintesc dispozitive cu root si Android. Dupa Root recomandam instalarea unui VPN de calitate si a unei solutii antivirus complexe si moderne pentru dispozitive mobile.

Plus ca poti sa strici telefonul daca nu ai instrumente corecte si nu stii cum sa faci root, nu instalezi un ROM custom special pentru telefonul tau. Daca ai apucat sa instalezi ceva gresit sau a esuat operatiunea de root doar in service mai poti remedia toate problemele telefonului.

Garantia o pierzi din secunda in care ai inceput operatiunea de root, orice probleme hardware, software vor duce la plata sau la lipsa interventiei autorizate pe motiv ca s-a intervenit asupra telefonului si asupra softului din el.

Chiar daca nu ai probleme dupa Root si totul pare in regula toate softurile si sistemele de operare pe care le vei instala ar putea contine coduri malitioase care ofera acces imediat hackerilor la toate datele tale sensibile din telefon.

Nu vei mai avea acces la multe aplicatii moderne, pentru ca vor verifica inainte de instalare daca telefonul are Root obtinut si vor refuza sa functioneze din motive de securitate. Vei avea nevoie de aplicatii „modate” ca sa poti sa te bucuri de functiile acestora, dar iarasi risti sa dai se coduri malitioase si de hackeri.

Multa vreme, dupa ce se obtinea Root, nu prea mai aveai ce face, telefonul ramanea asa pana la reinstalarea unui Stock ROM. Acum sunt disponibile instrumente de un-root, si asa poti sa ai o sansa la reparatii in garantie si la sisteme de operare „curate” care sa nu fie vazute ca fiind compromise in service autorizat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *