Criza economica profunda generata de criza sanitara si de pandemia de COVID-19 va avea repercusiuni pe termen lung, asta e o certitudine. Economistii estimeaza ca tarile afectate de pandemie isi vor reveni destul de repede daca scade numarul de infectari si nu mai avem pandemie. Economia locala si nationala nu va putea sa aiba aceeasi eficienta ca inainte de pandemie multi ani de ici incolo.
Si in acest context cautam solutii. Una dintre ele poate fi economia circulara, bazata pe ideea de reciclare si de protejare a naturii.
O economie circulara vizeaza mentinerea produselor si materialelor in uz, regenerand sistemele naturale si evitand poluarea si deseurile. Economia trebuie sa opereze eficient la orice nivel, de la afaceri mari la afaceri mici, organizatii, indivizi, global, local.
Trecerea catre o economie circulara reprezinta o schimbare sistemica de paradigma cu urmari pe termen lung, generand afaceri si oportunitati economice pe termen mediu, cu beneficii pentru mediu si pentru societate. Se imbunatateste productivitatea resurselor utilizate pentru mentinerea circularitatii economiei.
O economie circulara include produse, infrastructura, echipamente, servicii, si se aplica fiecarui sector industrial. Include resurse tehnice sau biologice. Se vor evita schimbarile de climat catastrofale, natura va fi ajutata si mediul inconjurator va arata mai bine ca niciodata… spre binele nostru.
Economia circulara o vedem in practica si astazi, in vremea pandemiei, cand firmele care se ocupa de ambalare continua sa inoveze si sa produca bunuri reciclabile, ambalaje care nu mai sunt atat de neprietenoase cu natura. Mai avem exemple de economie circulara in in cazul reciclarilor de tot felul sau in cazul actiunilor ce vizeaza protejarea naturii prin activitati de responsabilizare si implicare directa a oamenilor.
Deja Amsterdam a adoptat o strategie circulara pentru 2020-2025 pentru recuperarea post-pandemie. Olandezii vor sa reduca risipa de alimente cu pana la 50 de procente pana in 2030, dar mai vor sa se reduca utilzarea materiilor brute cu 20% tot pana in 2030. Uniunea Europeana si Coreea de Sud au strategii asemanatoare care amintesc de economia circulara.
Pe termen lung, raspunsul e clar in privinta economiei circulare: flexibilitatea, decarbonizarea, cresterea sustenabila ar trebuie sa fie traiectoriile unei realitati post-pandemie. Pana cand nu vom intelege ca depinde doar de noi sa reusim sa punem pe picioare economia globala nu vom avea niciun rezultat in plan practic si criza economica va continua sa ne faca probleme.
Actionam si incercam sa intelegem tot ce avem de facut in privinta economiei circulare, asta daca vrem sa traim intr-o realitate mult mai buna decat cea de astazi si poate la fel de buna precum cea din 2019.
Cum se ajunge insa la o economie circulara pusa in practica?
Prin colaborare. Economia circulara promoveaza valoare adaugata si flexibilitate, rezistenta, de-a lungul lantului de aprovizionare implicand un set de actori mai mare ca niciodata. Sectorul public va avea un cuvant greu de spus daca vrem sa vedem economii circulare cu adevarat, implicarea trebuie sa fie de 100%+ pe termen lung mai ales ca realitatea post-pandemie va fi una foarte complicata.
Prin recuperare financiara proactiva. Guvernele vor continua sa ofere diverse stimulente si suport financiar pentru industrii, afacerile mici si medii. Deja s-au pus in aplicare politici de toate felurile si raspunsuri financiare pentru toate industriile esentiale. Toate tarile regandesc strategii si incearca sa vina cu idei noi si cat mai relevante, raportate la o economie circulara care e tot mai aproape de realitate.
Este deosebit de important ca fiecare tara sa actioneze si sa nu astepte atat de mult ajutor, sa inteleaga principiile economiei circulare si sa le aplice rapid si corect spre binele oamenilor din toate sectoarele afectate de criza economica generata de pandemia de COVID-19.
Prin accelerarea digitalizarii. Pandemia ne-a invatat si ne-a obligat sa adoptat alte modele de afaceri bazate pe on-line si pe distantare sociala respectata. Avem deja lucrul remote, avem instrumente si metode de lucru de la distanta, putem monitoriza usor raspandirea virusului SARS-CoV-2 in tara si in alte tari. Digitalizarea nu e limitata doar la domeniul medical si la munca de acasa.
Ea joaca un rol foarte important, fiind un element cheie al implementarii economiei circulare. Prin digitalizare ajuti afacerile sa inchida „bucla”, implementand procese mai eficiente si minimizand deseurile, promovand o viata mai lunga pentru toate produsele. Se reduc de asemenea si costurile tranzactiilor legate de aceste produse.