Unele dintre cele mai tragice evenimente din istoria moderna s-au intamplat de sarbatori

Craciunul este o zi speciala, o zi primita cu bucurie, in care toata lumea are ce sarbatori si de ce se bucura. Insa in anumite momente din istorie Craciunul nu a fost deloc un moment de bucurie pentru anumite grupuri de oameni sau pentru anumite zone de pe Glob. S-au intamplat multe evenimente tragice fix de Craciun, de sarbatori, unele din cauze naturale, altele din alte cauze. Este important sa le trecem in revista si sa ne amintim ca sarbatorile nu sunt intotdeauna despre zambete, bucurie, distractie…

Nu ai cum sa controlezi natura, la fel cum nu ai de unde sti ce se intampla in secunda urmatoare. Cutremur, accident sau masacru, toate au distrus sarbatorile de-a lungul anilor si le-au transformat intr-un moment de reflectare si de emotie puternica, poate prea puternica de multe ori. Cele mai grave evenimente petrecute de sarbatori sunt listate mai jos.

Cutremurul din Bam. Pe 26 decembrie 2003 un cutremur devastator a lovit orasul iranian Bam. A avut 6.7 grade pe Scara Richter, a durat doar opt secunde si a reusit sa faca dezastru in orasul antic. Atunci au murit in cateva secunde peste 26.000 de oameni si au fost distruse cam toate aseazarile din zona, in proportie de 70-90%. La vremea respectiva a fost printre cele mai mari dezastre naturale care au aparut in preajma sarbatorilor.

Accident de tren de Craciun. A fost cel mai grav incident feroviar din istoria Noii Zeelande. S-a intamplat de sarbatori, in 1953. Pe la 10.30 PM in Ajun de Craciun un tren express cu 285 de pasageri a intrat intr-un pod de peste Raul Whangaehu. Inainte de accident o viitura, inundatie de moment a distrus suportul podului. Trenul a plonjat direct in rau. 151 de oameni au murit pe loc, mai ales ca erau temperaturi foarte scazute si inaltimea de la care a cazut trenul cu tot cu pod era uriasa.

Ciclonul de Craciun. In ziua de Craciun a anului 1974 a avut loc cel mai grav ciclon si mai distrugator din Australia. Tracy, asa se numea ciclonul, a facut prapad in Darwin, distrugand peste 70% din oras. A omorat peste 71 de oameni si a lasat in urma pagube materiale de peste 600 de milioane de dolari. 30.000 de oameni au ramas fara case, 6% din totalul locuintelor de acolo au mai fost in picioare dupa trecerea ciclonului nemilos.

Ultimul Craciun a lui JonBenét. JonBenét era o regina a frumusetii de sase ani care ar fi trebuit sa se bucure de sarbatori ca oricare alt copil. Dar in 25 decembrie 1996, copilul a disparut si a fost gasit decedat opt ore mai tarziu, ascuns sub o patura alba. Nu a fost vorba de o crima sexuala, nu au fost gasite urme de intrare cu forta in locuinta, nu au fost gasite urme de lupta. E o moarte suspecta si un caz ramas neelucidat pana in ziua de astazi. Nimeni nu a fost tras la raspundere pentru moartea lui JonBenét…

Deturnarea de Craciun. In Ajunul Craciunului din 1994, Zborul 8969 al Air France a fost deturnat de patru oameni inarmati cu arme automate, dinamita si grenade facute acasa. Membri ai unei secte islamice, cei patru protestau in acest fel pentru stabilirea statului Sharia in Algeria. Doua zile au fost purtate negocieri si au murit trei oameni nevinovati. Planul final al atacatorilor ar fi fost zborul pana la Paris si explozie deasupra Turnului Eiffel, omorand toti pasagerii si alti oameni de la sol, care se aflau in zona la ora atacului terorist. Din fericire au fost ucisi la timp in avionul deturnat si totul s-a sfarsit simplu, cu avionul ramas la sol.

Masacrul din Congo. Intre 24 decembrie si 13 ianuarie, in trei saptamani combatantii unei miscari rebele au omorat 620 de civili si au rapit peste 160 de minori in nordul Republicii Democrate Congo. Majoritatea rapirilor si uciderilor a avut loc intre 24 si 25 decembrie… E poate cel mai tragic eveniment din aceasta lista.

Cutremurul din 2004. Pe 26 decembrie 2004 a avut loc un seism puternic in Oceanul Indian, la mare adancime sub nivelul marii, cu o magnitudine de 9.0 grade pe Scara Richter. Epicentrul sau s-a aflat aproape de Sumatra, au urmat valuri tsunami uriase care au devastat coastele regiunii respective. Opt tari asiatice au suferi si au murit peste 120.000 de persoane. A fost al cincilea cel mai puternic seism resimtit in istoria moderna. Mai exact, in urma cutremurului au fost raportati, dupa tsunami si inundatii devastatoare, peste 155.000 de morti, mii de persoane fiind cautate zile la rand, in vreme ce milioane de gospodarii au fost distruse complet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *