Dupa ce am discutat recent de LB.1, subvarianta FLiRT care a adus un val urias de infectari in sezonul estival, rapoarte din SUA, Australia sau Marea Britanie confirma prezenta unei subvariante si mai “ambitioase” decat LB.1, FLuQE. Numarul infectarilor e in crestere, iar prezenta sa in paralel cu LB.1 poate insemna un val serios de infectari la inceput de toamna si de iarna si mari probleme pentru sistemele de sanatate din tarile afectate…

FLuQE, o subvarianta a FLiRT, este deja raspunzatoare de o crestere foarte mare a cazurilor de infectari cu SARS-CoV-2 din Marea Britanie, asta dupa ce a inceput sa puna presiune pe sistemul sanitar din SUA si Australia. La fel ca FLiRT, si FLuQE/KP.3 este o subvarianta a Omicron, tulpina raspunzatoare de infectari in numar extrem de mare, aparuta in noiembrie 2021.

KP.3 este o subvarianta FLiRT cu o transmisibilitate mai mare decat celalalte subvariante, KP.1, KP.2, JN1.7. Diferenta fata de alte subvariante care circula in paralel este ca FLuQE prezinta o anomalie, o schimbare la nivelul proteinei spike, o modificare aditionala a aminoacizilor, Q493E. Aminoacidul glutamina de la pozitia 493 s-a schimbat in acid glutamic-proteina spike are o lungime formata din 1273 aminoacizi.

Glutamina este un aminoacid neutru, in vreme ce acidul glutamic are o sarcina negativa, de unde si schimbarile aparute in proteina spike. Capacitatea subvariantei de a infecta noi celule odata ce ajunge in gazda este mult mai mare si mai eficienta, de unde si numarul foarte mare de infectari din tarile care au raportat prezenta sa.

Simptomatologia nu este foarte diferita fata de alte subvariante FLiRT. In termeni generali simptomele aparute imediat dupa infectare sunt cele tipice pentru COVID-19, temperatura, frisoane sau tuse, pierderea mirosului si gustului, respiratie ingreunata, oboseala cronica, dureri de cap, pierderea poftei de mancare.

In timp, sistemul imunitar uman a invatat sa detecteze protei ele spike, in mod natura sau prin vaccinare, invatare, astfel ca eliminarea virusului a fost la un moment dat mai usoara. Insa noile subvariante FLiRT nu mai permit detectia si eliminarea atat de rapida pentru ca au intervenit foarte multe schimbari si mutatii genetice. Cam toate subvariantele si variantele FLiRT provin dintr-o varianta ce a aparut la inceput de 2024, JN.1. Vestea proasta este ca subvarianta FLiRT KP.3 are deja si un descendent, KP.3.1.1, care a devenit recent a doua subvarianta FLiRT dominanta in SUA, cu 17.7 procente din infectari atribuite ei.

Revenind la simptomatologia tipica pentru FLuQE, aceasta este foarte asemanatoare cu tot ce am vazut la JN.1, de la dureri musculare, frisoane puternice, febra mare, tuse persistenta, respiratie din ce in ce mai dificila, oboseala cronica care persista, dureri mari de cap, dureri mari in gat, pierderea partiala sau totala a gustului si a mirosului, congestie nazala, stare de rau, greturi, varsaturi, diaree care nu dispare in ciuda tratamentului si regimului alimentar. Lista de simptome nu se reduce insa doar la acestea. Pot sa apara si simptome atipice, specifice fiecarui pacient infectat. Simptomele se vor manifesta si la doua saptamani de la expunerea la virus, deci infectarea altor persoane este posibila fara sa stii.

Vaccinurile care vor veni in toamna si iarna lui 2024 vor putea sa ajute la prevenirea infectarilor cu noua subvarianta FLiRT. Prin septembrie vom avea deja un prim vaccin disponibil, bazat fie pe JN.1, fie pe o subvarianta FLiRT pentru o protectie mult mai buna in sezonul rece care se anunta deja foarte complicat cu atatea subvariante in actiune.

Din toate analizele facute deja pe cazurile existente pana la acest moment s-a ajuns la concluzia ca, desi infectarile sunt mai multe si mai rapide, severitatea COVID-19 nu mai este la fel ca la inceputul pandemiei, sunt si multe forme usoare si pacientii nu au nevoie de spitalizare-exceptie fac cei care au comorbiditati, care au sistem imunitar compromis, slabit sau cei care se incadreaza in categoriile de risc, batrani peste 60 de ani, copii cu varste mici si sistem imunitar nedezvoltat complet.

In afara de SUA, Australia sau Marea Britanie, si Japonia se pregateste de al 11-lea val serios de infectari de la debutul pandemiei de COVID-19. Ce s-a observat in Japonia este faptul ca din toate cele 10 valuri de COVID-19 si infectari de pana acum, patru au aparut in luna august… Noi variante sau subvariante au aparut si au inceput sa infecteze o data la fiecare sase luni, tendinta de a avea infectari multe vara si iarna va continua si in viitorul apropiat.

Vara si iarna, purtarea mastilor si ventilatia spatiilor in care locuim, in care ne desfasuram activitatea sau in care petrecem mult timp sunt complicate, crescand riscul de infectii in numar mare. Plus ca stam mai mult in spatii inchise. Si mai sunt si evenimentele la care participa multi oameni, iarasi un focar periculos de unde pot rezulta un numar extrem de mare de pacienti infectati.

Ramane de vazut cum vor evolua infectarile si ce se va intampla cand va veni si sezonul rece si gripa, virozele, daca vom avea iarasi cazuri combinate de infectare cu virusul gripal si cu SARS-CoV-2, peste care se adauga si o viroza sau alt virus.

Vaccinarile, purtarea mastii de protectie si izolarea in caz de infectare, evitarea multimilor cat se poate si distantarea sociala, mai ales daca sunt suspiciuni de infectare, raman singurele metode eficiente de a scapa de noul val sau noile valuri COVID-19.