Unele genuri muzicale sunt de-a dreptul ciudate si sunt foarte greu de inteles chiar si de catre profesionistii din domeniu…

La fel ca in oricare domeniu important, si in muzica avem o structura a genurilor si a stilurilor pentru a putea delimita clar care e rock, care e folk sau care e dance, pop. Dar ce faci cand ai genuri muzicale de care nici nu ai auzit aparute din senin, dintr-o idee mai indrazneata si care nu pot fi incluse pe nicaieri? Le iei ca atare si incerci sa te bucuri de ele daca iti plac sau daca te atrag.

Toata lumea cunoaste cat de cat genurile muzicale, care sunt si destul de multe la numar. Suntem deja obisnuiti cu ele, le recunoastem usor in functie de portativ, de notele muzicale, de instrumentele folosite, de ritm. Dar universul muzical nu se reduce doar la genurile “curate”, pot fi si subgenuri sau combinatii de stiluri si de genuri la care nici nu te-ai gandit vreodata. Cateva dintre cele mai interesante le vei descoperi in randurile ce urmeaza.

Pirate Metal. Este un gen muzical foarte ciudat, dar de calitate. Melodiile care se incadreaza in acest gen tind sa fie altfel decat ne-am fi asteptat, dar seamana mult cu stilul heavy metal, numai ca instrumente diferite sunt folosite la acompaniament, de exemplu concertina. E un mix folk si metal, care nu prea ar merge, insa in realitate este foarte buna ideea si muzica e apreciata si da dependenta daca stai si o asculti cu atentie. Originalitatea e la ea acasa in acest gen si asta atrage, mai ales cand esti deja obisnuit cu heavy metal si cu instrumente „clasice” pentru acest gen.

Math Rock. Este un fel de indie rock, un stil aparte. Ce aduce nou acest gen sunt timpii foarte bine determinati si muzica care se bazeaza foarte mult pe matematica. Prima data am auzit de acest gen in anii 1980 si de la mijlocul anilor 1990 deja ajunsese sa fie apreciat in toata lumea. In prezent s-au adaptat toate „valentele” matematice si genului pop, de unde si math pop.

Folktronica. E un mix intre muzica electronica si folk, cum bine ii spune numele, cu accente acustice. Muzica electronica a devenit foarte populara prin anii 1960, spre final, asa ca in timp s-a „combinat” cu multe alte genuri si stiluri si o regasim pe multe albume celebre lansate in ultimii 30-40 de ani.

Cute Metal. Ce s-ar intampla daca am combina heavy metal cu anime, tropi horror? Nimic. Am avea Cute Metal. E un fel de combinatie intre metal si J-Pop, muzica pop japoneza. A aparut relativ recent in peisaj, prin 2010 si e foarte popular peste tot unde a prins. Primii care au cantat Cute Metal au fost trioul japonez Babymetal. Pot aparea si accente electronice la unele formatii care adopta acest gen. Per total e o muzica si un gen pe care l-ai asculta, dar care nu te „prinde” daca esti obisnuit cu muzica ceva mai lenta, mai linistita.

Reggae German. Pe scena muzicala din Germania sunt foarte multe stiluri muzicale si muzica germana e foarte buna. Istoria Germaniei cu reggae e una lunga si a inceput prin anii 1970. Primii artisti germani care cantau reggae erau albi, tineri din clasa de mijloc care voiau sa creeze un fel de contracultura pentru ei insisi. De la mijlocul anilor 1990 a castigat popularitate imensa odata cu artistul Gentleman si cu albumele sale care promovau aceste gen diferit. Si acum germanii au festivaluri de reggae in aer liber la care vin toti europenii interesati de altceva.

Black MIDI. Shirasagi Yukki l-a inventat, prin 2009. A fost incarcata prima melodie apartinand acestui gen pe un site japonez si cantecul a prins foarte bine la public. Genul e descris ca o muzica imposibila pentru ca niciun muzician nu va putea sa il cante „manual”. Practic ai niste melodii facute cu cat mai multe note introduse in MIDI. Cea mai intensa „piesa” contine peste 93 de trilioane de note, cam cat permite un sintetizator digital. Marimea fisierelor rezultate dina sa ceva e prea mare, deci nu se poate salva, reda, asculta. De unde Black MIDI? Iarasi foarte simplu de explicat: daca am pune toate notele pe un portativ am avea o foie complet neagra, fara nicio pata alba.

Vaporwave. Este genul cel mai divizat din lume. Se pune accent enorm pe vizual, la fel de mult ca pe muzica in sine. Regasim imagini familiare din jocurile pe computer din 1990, litere japoneze, animatii 3D, culori neon, niste „pete” desprinse din genuri cybepunk. Se folosesc multe elemente audio si instrumente software, practic e un fel de puzzle muzical dus la extrem, cate o bucatica din fiecare ca sa facem o melodie din care nu prea se intelege mare lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *