Greselile de nutritie pot avea consecinte greu de anticipat pentru organismul uman

E complicat sa mananci si sanatos si sa ai si o dieta cat mai variata si mai echilibrata. Nutrientii din fiecare farfurie sunt foarte importanti, asa ca ar fi bine sa tii cont de sfaturile specialistilor in nutritie cand vine vorba de ce e bine si ce nu e bine sa faci cu regimul alimentar pe care l-ai adoptat deja de-o viata. Greselile de nutritie pe care le facem cu totii constient sau inconstient ne pot costa destul de mult mai ales daca avem si un organism cu probleme, de aceea e bine sa le evitam pe cat putem dupa ce le constientizam.

Sa gresesti cand vine vorba de nutritie si de dieta e foarte simplu. Desi crezi ca le stii pe toate si ca stii tu mai bine ce e bine pentru organismul tau s-ar putea sa te bazezi pe niste preconceptii si pe ceea ce citesti pe Internet, pe lucruri care nu sunt adevarate in totalitate. Greselile de nutritie vor avea mereu consecinte, vei vedea schimbari clare in organism, de aceea e foarte important sa stii care sunt cele mai frecvente si sa le corectezi din mers pentru o dieta echilibrata si corecta, adaptata corpului tau si varstei tale.

Te uiti mereu la calorii si nu la calitatea mancarii. Ca sa ai o dieta echilibrata si sa ii oferi organismului tot ce are nevoie trebuie sa alegi mereu mancare de calitate si ingrediente de calitate. Calitatea mancarii este mai importanta decat cantitatea de mancare, ora la care mananci sau suplimentele pe care le iei pe langa mancare. Din pacate tot mai multa lume este interesata de caloriile din mancare si de efectele lor. A manca 1.900 calorii sub forma de mancare procesata nu va fi la fel cum a manaca niste mancare cu ingrediente integrale, pline de nutrienti, cu ingrediente proaspete. Nu se reduce totul la matematica si nu toate caloriile sunt „la fel”. Tot ce manancam va afecta tot din organism, de la fizic la psigic. Calitatea mancarii consumate va influenta si hormonii, va aparea sau nu senzatia de foame mai repede sau mai incet, ceea ce va avea un impact major asupra mancarii pe care o vei consuma la urmatoarea masa. In loc sa mai numeri caloriile din toate felurile de mancare incearca sa vezi substantele chimice si ingredientele din mancare, sa te concentrezi pe calitate si nu doar pe cantitate.

Te uiti mereu la calitatea mancarii si nu la calorii. Si reversul medaliei e valabil si e la fel de periculos. Te vei concentra pe volumul mancarii ingerate si mai putin pe calitate. Da, poti spune ca uleiul de masline sau carnea de pui, avocado sunt foarte sanatoase, dar asta nu inseamna ca vei avea cantitati foarte mari in dieta ta. Atentie si la carbohidrati, grasimi, cele din urma sunt foarte periculoase pentru sistemul cardiovascular. Mancarea integrala este mai buna si te ajuta sa faci fata foamei mai bine, dar daca vei consuma iarasi prea multa mancare cu ingrediente integrala vei obtine rezultate fix opuse fata de cele la care te astepti. Conteaza mult si caloriile din ceea ce mananci, trebuie sa le analizezi si pe ele si sa te feresti sa consumi prea multe daca nu ai activitate fizica intensa si stii ca ai un stil de viata mai sedentar.

Exagerezi cu sursele naturale de zahar si zaharuri. Poti sa consumi indulcitori naturali, sucuri naturale, dar si aici e o limita. Orice fel de zahar din dieta va ajunge glucoza in organism si organismul nu prea e invatat sa faca fata la foarte mult zahar deodata sau pe o perioada lunga de timp. Daca avem zahar luat din fructe proaspete absorbtia sa e incetinita, insa daca il luam din sucuri, de exemplu, absorbtia va fi rapida, va creste glicemia si de aici problemele cu sangele si circulatia lui prin corp, cu inima. Ideal ar fi sa consumi zahar din surse naturale doar in prezenta fibrelor, mai putine fructe uscate sau fel de fel de concentrate din fructe si mai multe fructe proaspete de sezon, mai multe legume decat fructe daca se poate.

Consumi prea putine proteine. Nu doar sportivii si cei implicati in activitati fizice intense au nevoie de proteine. Toata lumea are nevoie de o portie zdravana de proteine de-a lungul zilei. Proteinele sunt molecule gasite in mancarea noastra si contin aminoacizi, care se afla la baza vietii. In corp proteinele pot sa isi asume rolul de enzime, hormoni, neurotransmitatori, anticorpi. Si tot ele transporta substante prin corp, inlocuiesc anumite celule, ajuta la crestere si recuperare. Un consum regulat de proteine in cantitati moderate ne va ajuta sa stam departe de frigider mai mult timp, satietatea e mai mare cand consumi si proteine la masa, zaharul din sange are un nivel optim, poftele nu mai apar asa de des. Necesarul de proteine difera de la o persoana la alta, insa ca regula generala ar fi bine sa ai o sursa de proteine, animale, vegetale la fiecare masa in cantitati moderate, adaptate corpului tau si varstei.

Eviti orice fel de grasimi. Grasimile saturate de care ne tot temem nu sunt nici pe departe bomba cu ceas din dieta noastra. Grasimile din mancarea integrala, ingredientele integrale, ar putea imbunatati sanatatea cardiovasculara, functionarea sistemului imunitar, functionarea creierului, sanatatea plamanilor, sanatatea ficatului, ajutand si la absorbirea nutrientilor. In loc sa mai alegi doar produse fara grasime sau cu putina grasime poti sa te orientezi spre grasimile naturale, unt, carne rosie, lactate, grasimi animale de calitate, consumate in cantitati moderate, evitand grasimile din alimentele procesate, cele sintetice.

Te bazezi pe suplimente in loc sa te bazezi pe mancare. E foarte important sa retii ceva: suplimentele alimentare reprezinta sau ar trebui sa reprezinte doar 1% din ecuatia sanatatii optime. O dieta dezechilibrata nu poate fi ajutata si inlocuita daca iei suplimente cu pumnul. Corpul uman poate sa digere, sa absoarba si sa asimileze nutrientii din mancarea cu ingrediente integrale mult mai bine decat ar putea sa o faca daca iei suplimente cu tot felul de vitamine. Nutrientii au nevoie de enzime, de activatori minerali organici pentru a fi absorbiti, organismul nostru s-a adaptat de-a lungul timpului ca sa proceseze foarte usor mancarea. Cei mai multi producatori folosesc ingrediente ieftine in multivitamine si de aici pot sa apara dezechilibre grase in organismul uman daca tot luam suplimente cu gandul ca ne fac bine. Ele se vor lua doar la nevoie si doar dupa un consult medical si la recomandarea medicului specialist, pe o perioada de timp foarte bine definita. Suplimentele alimentare alese trebuie sa fie de calitate si sa aiba in ele substante de calitate pentru a fi si eficiente si a nu ne face rau.

Te gandesti ca „mai proaspat” este intoteauna echivalentul lui „mai bun”. Daca e vorba de alimente integrale si variantele inghetate sunt la fel de bune precum cele proaspete. Valoarea nutritionala a produselor inghetate integrale se pastreaza. Poti sa consumi legume, fructe congelate, alte alimente cu ingrediente integrale congelate si cand nu le gasesti proaspete pe piata. Cand gasesti carne sau fructe, legume, alte alimente integrale proaspete poti sa cumperi, poti sa le congelezi si tu daca vrei ca sa le ai la dispozitie si iarna, de exemplu si sa fie la fel de bune cum erau si cand le-ai cumparat in alt sezon. Atentie insa si aici la cantitatile pe care le incluzi in dieta, nu exagera cu produsele congelate.