Restaurantele cu stele Michelin sunt locul perfect pentru un pranz sau o gustare perfect/a

Poate ai auzit de stelele Michelin si de cat de dificil este sa le obtii. Trebuie sa bifezi mai multe criterii ca sa intri in ghidul restaurantelor cu stele Michelin si sa iti fie atribuite. E foarte complicat sa obtii asa ceva, e mai complicat sa mentii stelele si e extrem de greu sa faci fata zi de zi la intreg setul de rigori impuse, multumind in acelasi timp si clientii. Si cu toate astea sunt tari in care avem foarte multe restaurante care au stele Michelin si le mentin fara probleme de ani buni.

Cand Andre si Edouard Michelin au fondat compania de anvelope, in 1889, Franta avea mai putin de 3.000 de masini pe sosele. Dorind sa incurajeze soferii sa faca mai multe calatorii cu masina si sa cumpere anvelope de la ei, cei doi au pus la cale un plan. Au realizat un ghid cu harti si indrumari ale celor mai bune locuri unde puteai alimenta, unde te puteai odihni si unde puteai manca. Primul ghid Michelin a fost publicat in 1900. In 30 de ani a devenit biblia calatorilor si a soferilor, a turistilor. In 1931, dupa un asa succes rasunator, cei doi initiatori au introdus sistemul de stele care va deveni standardul de aur in fine dining.

Ce e cu acest sistem de stele? O stea inseamna un restaurant foarte bun, doua stele inseamna restaurant excelent, trei stele deja ai un restaurant exceptional. Metoda de alocare a stelelor e secreta, dar se stie ca se vor lua in calcul mancarea, atmosfera, serviciile.

Inspectori anonimi aloca stelele, o stea, doua sau trei, dupa ce cantaresc bine tot ce au vazut in restaurante. Si o singura stea castigata de un restaurant poate sa insemne un salt imens si un loc asigurat pe harta celor mai bune si renumite restaurante din lume, iar trei stele inseamna perfectiunea intruchipata in materie de restaurant, servire, plating, mancare, atmosfera.

Anual restaurantele incearca sa obtina stele Michelin, dar putine reusesc sa treaca de ochiul ager al inspectorilor anonimi. Cu toate astea avem foarte multe restaurante care au primit stele Michelin si tari in care gasim o concentrare impresionanta de astfel de „stelute” alocate afacerilor care si le-au dorit extrem de mult.

Singapore. In Singapore vom gasi peste 44 de restaurante cu stele Michelin. Cu cinci limbi vorbite pe teritoriul sau, inclusiv cantoneza si mandarina chineza, engleza, tamil, Singapore se poate lauda oricand cu restaurante in care culturile si traditie se vad in fiecare preparat si se combina in modalitati nebanuite si deosebit de gustoase. Doua restaurante au trei stele Michelin, ofera clientilor preparate frantuzesti, britanice, dar si sushi. Si ce e ciudat este ca si la nivelul conceptului street food avem cel putin doua locuri populare cu o stea Michelin fiecare, deci conceptul a fost extins si la nivelul modurilor moderne de servire a mancarii.

Hong Kong. China ca tara nu are ce cauta in ghidul restaurantelor Michelin. Dar Hong Kong, Macau, Taipei, Shanghai fac parte din el. In Hong Kong sunt 70 de restaurante cu stele Michelin. Cele sapte restaurante cu stele Michelin, trei la numar, servesc preparate tipice pentru Hong Kong, unice, restul de 63 de restaurante au meniuri internationale si chinezesti cu preparate pe care merita sa le incerci daca tot intri in restaurante care au reusit sa aiba stele Michelin. Gustul si mancarea se ridica la nivelul stelelor primite, iar servirea este impecabila, fireste.

Elvetia. In Elvetia sunt peste 121 de restaurante cu stele Michelin imprastiate peste tot prin tara. Cele mai multe sunt in Zurich, Berna, Geneva, Lausanne. Mancarea e una excelenta, fiecare restaurant cu stele Michelin arata bine la interior, are o servire ca la carte si reuseste sa respecte toate regulile stricte impuse de cei care acorda stelele Michelin, indiferent cate sunt ele.

Marea Britanie. Stim deja ca avem mai multi chefi pe metru patrat decat in oricare tara din jurul sau, asa ca ne asteptam ca in Marea Britanie sa gasim foarte multe restaurante care au primit stele Michelin. Doar in Londra avem 67 de restaurante cu stele Michelin, trei restaurante cu trei stele Michelin sunt acolo, inca doua sunt in restul tarii. Meniurile din restaurante sunt o combinatie de feluri de mancare scotiene, indiene, asiatice, dar gasim si mancarea tipica britanica. Fiecare restaurant incearca zi de zi sa isi mentina stelele si poate sa obtina inca una dupa foarte multa munca si preparate impecabile.

Spania. Oriunde mergi in Spania, in orasele si regiunile mari, vei intalni si restaurante Michelin. In toata Spania sunt pest 206 restaurante cu stele Michelin, 11 au trei stele Michelin. De la preparate culinare traditionale cu gusturi autentice pana la mancaruri din bucataria internationala, gusturi noi si prezentari excelente, plating exceptional, servire ireprosabila, pe toate le vei intalni in orice restaurant cu stele Michelin spaniol. Ce au deosebit aceste restaurante spaniole fata de cele clasice e atat rigoare pregatirii si servicii preparatelor, cat si modul in care fiecare preparat in parte ajunge sa fie pe masa ta, cum iti e servit si cat de bine te simti in timp ce te afli in respectivul restaurant.

SUA. Din 2005 avem stele Michelin si in SUA. Are 169 de restaurante cu stele Michelin, si se tot adauga anual cateva, deci numarul e intr-o continua crestere. Cele mai multe restaurante cu stele Michelin, cu trei stele Michelin, sunt in New York, insa nici Chicago, Los Angeles, San Francisco, Washington DC nu se la sa mai prejos si au si ele restaurante excelente cu stele Michelin ce variaza ca numar. Nu vei vedea fast-food in restaurantele cu stele Michelin, asta e sigur, dar vei gasi preparate traditionale americane si preparate din bucatarii internationale intr-un melanj unic.

Germania. Sunt 307 restaurante cu stele Michelin in Germania, ai mancare traditionala germana, dar cele mai multe preparate servite sunt din bucatariile internationale. Patru restaurante cu trei stele Michelin servesc mancare frantuzeasca, restul de sase restaurante cu trei stele Michelin au combinatii de mancare germana si internationala, incadrate in categoriile tipice legate de bucataria creativa si moderna adaptate rigorilor Michelin.

Italia. Mamma mia! Italia are peste 371 de restaurante cu stele Michelin, 11 au trei stele, 361 sunt imprastiate in toate orasele mari si regiunile importante din Italia, in Milano, Roma, Florenta, Genova etc. Ai preparate tipice italiene, la un alt nivel, extrem de gustoase, servire de cinci stele, prezentare impecabila si atmosfera care se ridica la nivelul rigorilor stelelor Michelin detinute. Nu te vei bucura doar de cele mai bune si autentice gusturi din bucataria italiana, dar vei descoperi si gusturi pe care nu le stiai din toate bucatariile lumii moderne, internationale.

Franta. Franta se lauda cu peste 628 de restaurante cu stele Michelin, are 29 de restaurante cu trei stele Michelin, 86 cu doua stele Michelin si 513 cu doar o stea Michelin. In Paris gasesti cele mai multe restaurante excelente care au primit stele Michelin, bucataria frantuzeasca e la putere in cam toate restaurantele si e firesc sa fie asa, dar vei gasi pe alocuri si mancare din bucataria internationala daca stii unde sa cauti si te-ai saturat de gustul frantuzesc. Prezentarea si mancarea vor fi la cel mai inalt nivel posibil, vorbim de Franta, deci asteptarile trebuie sa fie uriase, iar ceea ce primesti in farfurie, cum esti servit, cum arata restaurantele la interior, totul se contureaza intr-un spectacol impresionant.

Japonia. Doar Tokyo are 225 de restaurante cu stele Michelin, cu 19 mai multe decat tot ce are toata Spania. Orasele Osaka, Kyoto au peste 90 restaurantele cu stele Michelin, mai multe restaurante cu o stea sau doua stele Michelin sunt de gasit in restul teritoriului japonez. Experiente orientale si asiatice perfecte, gusturi in combinatii unice, dar si plating pe masura asteptarilor, plus mancare foarte buna servita ca la carte in fiecare locatie, toate te vor convinge ca Japonia isi merita locul in topul tarilor cu restaurante cu stele Michelin.