Despre fluturi stim inca destul de putine lucruri, dar nu e niciodata prea tarziu sa aflam si alte informatii interesante despre aceste insecte

Fluturii sunt insecte deosebite, parte din ordinul Lepidoptera. Ii vedem peste tot odata cu venirea caldurii, le place sa zboare dintr-un loc in altul si sa isi etaleze aripile deosebite, colorate. Cu o istorie foarte lunga si putin cunoscuta, fluturii sunt intalniti in toata lumea si difera in functie de zona in care ii intalnim.

Daca esti de parere ca stii deja totul despre ei din cartile de la scoala sau din lecturile din particular s-ar putea sa descoperi in continuare ca informatiile deja detinute sunt doar varful unui „aisberg” si ca nu stii foarte multe despre simpaticele insecte…

Cand ne plimbam prin parc sau suntem in calatorii prin padure vom zari din cand in cand fluturi. Cu un ciclu de viata destul de ciudat si o viata scurta, fluturii sunt insectele pe care le cautam mereu cu privirea daca ne aflam in aer liber. De ce? Pentru ca ne place sa ii admiram, sa ii observam cum zboara si sa ne bucuram de aspectul lor deosebit si de combinatii de nuante si culori cum nu am mai vazut la alte insecte.

Daca iti doresti sa cunosti cat mai multe informatii interesante despre fluturi esti in locul potrivit. Am pregatit pentru tine cele mai neobisnuite informatii despre aceste insecte, alaturi de aspecte inedite din existenta lor. La finalul articolului vei fi cu siguranta mai multe lucruri despre fluturi si vei putea concura fara probleme la concursurile de cultura generala legate de lumea fascinanta a insectelor?.

Aripile fluturilor sunt transparente. Pana sa te contrazici cu alti colegi in privinta acestei informatii trebuie sa stii ca aripile fluturilor sunt pline de „solzi” care reflecta lumina. Deci culorile pe care le vezi sunt de fapt niste reflexii. Aripile sunt de fapt din chitina, aceeasi proteina care formeaza si exoscheletul insectelor, iar ea e transparenta.

Cate specii de fluturi exista? Peste 20.000! Daca e sa faci un inventar al speciilor de fluturi vei avea nevoie de pagini intregi. Si asta pentru ca sunt peste 20.000 in toata lumea. O parte sunt deja catalogate, alta parte s-ar putea sa nu fie cunoscuta pentru ca multe specii ori au disparut, ori nu sunt atat de „vizibile”. E important de retinut ca toti fluturii pe care ii vedem apartin unor specii diferite.

Fluturii gusta cu… „picioarele”. Toata viata lor fluturii mananca si se imperecheaza. Asta da viata!:) Numai ca au nevoie sa aterizeze ca sa poata face ambele activitati. Receptorii gustului de pe piciorutele lor le permit sa localizeze planta perfecte si sa aiba nutrienti cheie pentru dezvoltare si supravietuire. Deci cand vezi un fluture care aterizeaza pe o planta, floare sa stii ca ii e foame si lui si probabil cauta ceva de mancare.

Fluturii traiesc doar cateva saptamani. Trei sau patru saptamani. Atat e ciclul normal de viata pentru fluturii adulti. Un ciclu intreg de la nastere la moarte poate dura si opt luni sau doua luni, depinde de specie. Sunt specii de fluturi care traiesc doar 24 de ore, dar si unele care supravietuiesc si opt luni si migreaza unde doresc.

Fluturii migreaza cand e foarte rece. Daca e prea rece fluturii pleaca imediat ca sa nu ajunga sa inghete complet. Ei au sange rece si au nevoie de o temperatura ridicata pentru a putea sa se foloseasca de musculatura. Si vor calatori mii de kilometri doar pentru a da de o zona mai calda, unde soarele e din abundenta de dimineata pana noaptea.

Fluturii au o dieta bazata pe… lichide. Fluturii au nevoie de mese lichide pentru ca nu pot mesteca nimic. Se bazeaza pe probiotice si beau nectar si alte lichide care ii ajuta sa supravietuiasca. Si pentru a le gasi le tot cauta din floare in floare si din planta in planta. Dieta pe baza de lichide le asigura apa, le asigura nutrienti si vitamine, minerale ca sa se dezvolte si sa supravietuiasca chiar si la temperaturi mai mari.

Aripile ii apara de pradatori. Pentru un fluture e important sa ramana in viata ca sa se reproduca si sa asigure perpetuarea speciei sale. Aripile sale sunt un mecanism de aparare excelent. Se pot camufla usor si dispar in peisaj, incep sa aiba culori deosebite care sperie inamicii si asa se protejeaza mai usor. Daca nu ar fi avut astfel de aripi la ora actuala am fi ramas cu doar cativa fluturi in toata lumea.

Fluturii au patru aripi, nu doua. Fluturii au patru aripi separate, au niste aripi si aproape de cap. Frumusetea este ca muschii foarte puternici ai toracelui fluturelui misca aripile sincron in formatie de opt in timpul zborurilor zilnice. Deci data viitoare cand desenati fluturi incercati sa ii reprezentati cu patru aripi si nu cu doua?.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *