NASA se ocupa si de altceva decat navete spatiale si misiuni spatiale

Toata lumea a auzit de NASA, Agentia Spatiala Americana. Oamenii care lucreaza acolo se ocupa de cercetare, de pregatirea programelor spatiale, de teste si de tot ce tine de lansarea unei navete spatiale spre diverse destinatii, Luna, Marte etc.

Fondata in 1958 de celebrul presedinte american Dwight D. Eisenhower, pentru explorarea spatiala, NASA are si alte preocupari in afara de tot ce tine de spatiu, de calcule si de foarte multe incercari pentru a duce omul cat mai departe de Terra.

Chiar daca nu prea ai crede ca oamenii atat de seriosi de la NASA mai au timp si de alte tehnologii decat cele legate de spatiu, adevarul este ca, la un moment dat, ai nevoie si de ceva relaxare si trebuie sa mai te gandesti si la altceva. NASA este oricum foarte atenta la tot ce se intampla in comunitati si in jurul sau, la orice ora poate oferi o mana de ajutor chiar daca este mult prea preocupata de spatiul atat de vast care de abia asteapta sa fie cucerit.

Ce a reusit sa faca NASA in tehnologia moderna, care nu are legatura neaparat cu exploarea spatiala?

1. A inventat un dispozitiv care poate salva muncitorii ingropati sub daramaturi. Dispozitivul care a ajutat enorm la localizara unor oameni care erau sub daramaturi dupa cutremurele din Nepal este bazat pe un detector radar FINDER. La inceput aparatul respectiv era folosit pentru cautarea vietii din afara Pamantului, insa s-a observat ca tehnologia din spatele sau putea sa depisteze oameni la 20 de metri sub beton si la 30 de metri sau mai mult sub tone de moloz.

2. A realizat un dispozitiv care tine pacientii in viata cat asteapta un transplant de inima. Dispozitivul are ceva vechime la activ, este de prin anii 1980, are la baza pompa de combustibil de la o naveta spatiala si este foarte bun pentru pacientii care au mare nevoie de un transplant de inima. El pompeaza sangele prin corp, punand foarte putina presiune pe inima, care se poate odihni fara probleme. Se elimina riscul aparitiei unor cheaguri pe artere si deteriorarea vaselor de sange. Prima data dispozitivul a fost implantat in pacienti in 1998 si de atunci a salvat sute de vieti care aveau mare nevoie de un ajutor din interior ca sa le reziste inima pana ce sosea organul de transplantat atat de dorit.

3. A oferit o privire detaliata in interiorul osului si a contribuit la analiza sanatatii sale si la imbunatatirea medicamentelor pentru osteoporoza. S-a studiat mai usor tot ce tine de scaderea densitatii osoase, asta cu ajutorul soriceilor de laborator care au tot zburat catre Statia Spatiala inainte si inapoi, in trei misiuni speciale. Toti soarecii care au primit osteoprotegerina au avut densitate osoasa scazuta si resorbtie la nivel osos. De la aceste observatii s-a imbunatatit si productia de medicamente pentru osteoporoza.

4. A pus bazele tehnologiei din spatele scanarilor CAT si din spatele MRI. Fiziologia si anatomia umana pot fi intelese mult mai bine din momentul in care ai scanari CAT si aparatura MRI. In fiecare an sunt prevenite morti subite si se iau cele mai bune decizii medicale pe baza celor doua tehnologii moderne, rezultatelor testelor facute cu ele.

Procesarea semnalului digital a fost folosita la NASA pentru producerea unor imagini imbunatatite pe calculator luate de le Luna in timpul misiunilor Apollo. Fara ele in spitale depistarea unor afectiuni grave si efecte negative ale acestora in interiorul organismului ar fi fost imposibile.

5. A inventat Mylar, un material special de izolare folosit la PC-uri, la sisteme electrice importante. Prin anii 1950 NASA a inventat Mylar, un material izolator foarte bun, puternic, cu plasticitate mare, foarte eficient, metalizat, cu reflectarea infrarosiilor excelenta, pentru a proteja navetele spatiale de caldura Soarelui. Telescopul Hubble si sateliti diversi plasati pe orbite au beneficiat de pe urma acestei inventii. Pe Terra, inventia e folosita la computere, la sisteme electrice uriase, pentru izolare. Toata lumea a vazut „paturile” Mylar, care sunt stralucitoare si par din aluminiu, purtate de atletii care doar ce au terminat un maraton.

6. A realizat tehnologia de purificare a aerului. Daca respiri aer curat si proaspat, purificat in orice incapere unde ai aer conditionat trebuie sa ii multumesti tot echipei de la NASA. Un parteneriat intre Universitatea din Wisconsin-Madison si Marshall Space Flight Center, din anii 1990, a dus la realizarea uneia dintre cele mai cautate tehnologii pe timp de vara sau iarna, si chiar in pandemie.

NASA a vrut sa studieze daca astronautii puteau sa reziste pe termen lung in misiuni spatiale. Ideea era ca trebuia prevenita aparitia etilenei, un gaz pe care plantele il aruncau in aer in mod automat. NASA a inventat un fel de perie aspra care convertea etilena sin apa si dioxid de carbon. S-a descoperit mai apoi ca aceasta perie speciala reusea sa elimine orice patogeni din aer. Imediat a aparut si produsul bazat pe tehnologia NASA, Airocide, un produs de filtrare a aerului din incaperile inchise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *